Krievijas sociālā tīkla “VKontakte” izveidotājs pamet valsti (papild.) • IR.lv

Krievijas sociālā tīkla “VKontakte” izveidotājs pamet valsti (papild.)

28
Nams Sanktpēterburgā, kur atrodas sociālā tīkla "VKontakte" centrālais birojs. Foto: EPA/LETA

Krievija ierobežo blogeru tiesības

Krievijas sociālā tīkla “VKontakte” dibinātājs Pāvels Durovs aizbraucis no Krievijas un netaisās tur atgriezties, jo “diemžēl šī valsts nav savienojama ar internetbizesu vismaz patlaban”, ziņo izdevums “TechСrunch”.

Kā savas aizbraukšanas iemeslus Durovs min administratīvo spiedienu. Viņš norāda, ka publiski atteicies sadarboties ar varasiestādēm.

Durovs par savu konfliktu ar Federālo drošības dienestu (FDD) darīja zināmu pirms dažām dienām. Savukārt 21.aprīlī kļuva zināms, ka Durovs vairs nav sociālā tīkla ģenerāldirektors, raksta “Newsru”.

Par to, ka viņš vairs nav “VKontakte” ģenerāldirektors, Durovs uzzinājis no medijiem, bet pašiem akcionāriem “nepietika drosmes, lai man to pateiktu”.

Durovs pirms vairākām dienām apliecināja, ka šķīries no savām uzņēmuma “VKontakte” akcijām pēc tam, kad atteicies FDD sniegt informāciju par Ukrainas protestu kustības grupu dalībniekiem. Par to Durovs informējis savā mājaslapā, ziņo LETA.

FDD vēl 13.decembrī pieprasījis sociālā tīkla vadībai, lai tā nodod privātu informāciju par Eiromaidana grupu organizētājiem. “Mūsu atbilde bija un joprojām ir kategorisks atteikums. Krievijas jurisdikcija neattiecas uz “VKontakte” Ukrainas lietotājiem,” skaidroja Durovs.

Ukraiņu privāto datu nodošana Krievijas drošībniekiem būtu “ne tikai likuma pārkāpums, bet arī to Ukrainas iedzīvotāju miljonu nodošana, kas mums uzticējušies,” viņš piebilda. Rezultātā Durovam nācies “ziedot daudz ko”, arī akcijas uzņēmumā “VKontakte”.

“Bet es neko nenožēloju – cilvēku privāto datu aizsardzība ir to vērta un vēl daudz ko vairāk. Kopš 2013.gada decembra man nav īpašuma, bet man ir palicis kaut kas krietni svarīgāks – skaidra sirdsapziņa un ideāli, kurus es esmu gatavs aizstāvēt.” Durovs publicējis arī atbilstošo FDD pieprasījumu ieskenējumus, kuros lūgts sniegt informāciju par 39 ar Ukrainas protestiem saistīto grupu izveidotājiem.

“TechСrunch” raksta, ka Durovs, kurš jau atstājis Krieviju, nākotnē gatavojas izveidot mobilu sociālo tīklu ārpus tās. 2013.gadā Durovs sāka veidot projektu “Telegram” – mobilu vietni ziņojumu apmaiņai internetā.

Krievijas parlaments ierobežo blogeru tiesības

Krievijas Valsts domes deputāti otrdien pēdējā lasījumā pieņēmuši likumprojektu, ar kuru tiek sakārtota informācijas apmaiņa tīmeklī un ierobežotas populārāko blogeru tiesības, ziņo LETA/Lenta.ru.

Likuma nosacījumi skars tīmekļa autorus, kuru blogi diennaktī tiek apmeklēti vairāk nekā 3000 reižu. Viņiem par pienākumu uzdots sekot līdzi tam, lai blogi netiek izmantoti noziegumu pastrādāšanā, valsts noslēpumu izpaušanā, ekstrēmistisku materiālu publicēšanā, kā arī pornogrāfijas, vardarbības un cietsirdības kulta propagandā.

Populāriem blogeriem turpmāk aizliegts savās lappusēs izteikties necenzēti.

Blogerim ir “tiesības brīvi meklēt, saņemt, nodot un izplatīt informāciju, izklāstīt personīgus spriedumus un vērtējumus, norādot savu vārdu vai pseidonīmu”.

Populāriem blogeriem savās mājaslapās būs jānorāda uzvārds un iniciāļi, kā arī e-pasta adrese juridiski nozīmīgu dokumentu nosūtīšanai. Šie dati viņam vai arī viņa tīmekļa pakalpojumu nodrošinātājam būs jānosūta Krievijas federālajam mediju uzraudzības dienestam pēc iestādes pieprasījuma.

Ja tas netiks izpildīts, blogerim un viņa tīmekļa pakalpojumu nodrošinātājam draud naudassods.

Dokumentā uzlikts par pienākumu tīmekļa informācijas izplatīšanas organizētājiem – meklēšanas sistēmām, sociālajiem tīkliem un forumiem – informēt profilējošo mediju uzraudzības dienestu par savas darbības sākumu, kā arī glabāt datus sešus mēnešus. Par šī nosacījuma neievērošanu paredzēts sods 500 000 rubļu (10 000 eiro).

Likums ietverts pretterorisma likumu pakā, kuru Valsts domē iesniedza vairāku frakciju deputāti Drošības komisijas priekšsēdētājas “Vienotās Krievijas” biedres Irinas Jarovojas vadībā.

Ja likums saņems galīgo apstiprinājumu un to parakstīs prezidents Vladimirs Putins, tas stāsies spēkā 1.augustā.

(papildināta ar otro raksta daļu)

Komentāri (28)

austrisv 22.04.2014. 17.07

Re, vāc jau ziņas par Ukrainas opozīcijas līderiem. laikam vēlas novākt pa vienam, uzsūtot savējos kremļa specdienesta slepkavas, kā jau to vienmēr darījuši.

Snaudens ar savu “murgu” tagad var pastāvēt malā vai pamācīties, un brīnīties par veiklajiem kremļa spiegiem, kuri darbojas nekaunoties ne no viena ne Krievijā, ne pasaulē.

+18
-6
Atbildēt

4

    Zoņtiks > austrisv 23.04.2014. 09.55

    Kopš nulle ieņirdza par Latvijas karavīriem, kas krita Irākā ir pilnīgi vienalga ko viņš raksta vai neraksta

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > austrisv 22.04.2014. 20.15

    Kādēļ cilvēki komentē par tēmām, par kurām neko nejēdz? ASV likums atļauj darīt tieši to pašu un laikam pat vēl vairāk, un tas ir likums, tātad publisks. Snovdens nopludināja informāciju, ka publiskais likums ar slepenajām tiesām ir tikai piesegs, un, ka reāli datus NSA vienlaicīgi pa slepeniem uzņēmuma akceptētiem kā arī uzņēmumam pašam nezināmiem kanāliem pumpē pa tiešo, jo kurš tad gaidīs, kamēr slepena tiesa pieņems slepenu lēmumu, un, ja nu iedod nepatiesus datus, labāk pašiem pārliecināties, kas tur notiek.

    Iepriecināšu, ka Latvijā ES regulas, ko šomēnes atzina par prettiesisku un atceļamu [tikai līdz Latvijai laikam ziņa nav aizgājusi], ietekmē pasen tika pieņemts likums, kas uzliek par pienākumu pašam interneta pakalpojumu sniedzējam jūs izspiegot un dalīties ar datiem ar mūsu ašpadsmit augsti kompetentajām tiesībsargājošajām institūcijām. Kā parasti, kad komentēju datordrošību un privātumu, sagaidu krietnu mīnusiņu ražu, nelieciet man vilties, Bet, džeri un pārējie.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    inta_s > austrisv 22.04.2014. 20.42

    Kristīne > austrisv 22.04.2014. 18.05

    Snoudenam arī ir taisnība, vien konkrētajos apstākļos tā ir būtiski mazāk nozīmīga.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Nika 22.04.2014. 21.37

Kartejais beglis no fashistiska krievijas redzhima.

+10
-1
Atbildēt

7

    Inese > Nika 23.04.2014. 11.31

    Imiic, pamēģini tikt par USA prezidentu bez miljoniem $$$ ;)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    inta_s > Nika 23.04.2014. 07.21

    http://www.youtube.com/watch?v=Yee1Fqdh3GQ

    Princeton Study Confirms ‘US Is An Oligarchy’

    Despite the seemingly strong empirical support in previous studies for theories of majoritarian democracy, our analyses suggest that majorities of the American public actually have little influence over the policies our government adopts. Americans do enjoy many features central to democratic governance, such as regular elections, freedom of speech and association, and a widespread (if still contested) franchise. But we believe that if policymaking is dominated by powerful business organizations and a small number of affluent Americans, then America’s claims to being a democratic society are seriously threatened.

    http://www.princeton.edu/~mgilens/Gilens%20homepage%20materials/Gilens%20and%20Page/Gilens%20and%20Page%202014-Testing%20Theories%203-7-14.pdf

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Amis > Nika 22.04.2014. 23.14

    andrejs Lai tik mūk, bet lai nebēg uz Latviju.

    ======================

    Mums nevajag krievijas smadzenes. Kremļjaģām, RP/V, vajadzīgas krievijas dirsas, ka tik naudiņa ienāk.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Nika 22.04.2014. 22.33

    Lai tik mūk, bet lai nebēg uz Latviju.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    peleenc > Nika 23.04.2014. 11.21

    Nulle, pamēģini tikt par KF prezidentu bez miljoniem $$$ un ne no Jedinaja Rossija. Pamēģini vispār tikt par KF prezidentu.

    Patiesībā nesaskatu loģisko saikni argumentēšanai “bet ASV ir tā un šitā…” pie visām norādēm par problēmām Krievijā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Nika 23.04.2014. 00.28

    “ASV toties ir korporāciju fašisms.”

    ==

    Nav jau gan. Ja būtu, pie varas būtu kāds Juris Krūmiņš III. Turklāt ir diezgan ironiski runāt par kapitāla varu ASV iepretim kapitāla varai KF, kas ir pasaules visnevienlīdzīgākā valsts (fakts, ka tā nav visietekmīgākā šajā kontekstā nav būtisks).

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Nika 22.04.2014. 22.55

    Noteikti uz Latviju nebēgs. Šeit vairs nav droši. Kremlis apdraud mūsu TUA biznesu.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

Malda 22.04.2014. 17.08

Snauderam laiks atkal parādīt “muguru” – šoreiz frontes otrā pusē :)

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu