ASV rīcībā nonākušas liecības par toksisku ķimikāliju izmantošanu Sīrijā • IR.lv

ASV rīcībā nonākušas liecības par toksisku ķimikāliju izmantošanu Sīrijā

32
Uzbrukums apdzīvotai vietai Alepo tuvumā Sīrijā. Foto: AFP/LETA

Sīrijas opozīcijas aktīvisti apsūdzēja prezidenta Bašara Asada režīmu par jaunu ķīmisko gāzu uzbrukumu

Savienoto Valstu rīcībā nonākušas liecības par toksisku ķimikāliju izmantošanu Sīrijā šajā mēnesī, pirmdien paziņojis ASV Valsts departaments.

Departamenta preses sekretāre Džena Psaki paziņoja, ka Sīrijā, iespējams, izmantota toksiska rūpnieciskā ķimikālija, visticamāk, hlors, un pašreiz tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu, kas īsti noticis un vai par to atbildīga Sīrijas valdība, vēsta LETA/Reuters.

Sīrijas opozīcijas aktīvisti ziņoja, ka helikopters 11. un 12.aprīlī nometis hlora gāzi uz kādu ciematu Hamas provincē. Sīrijas valdība un opozīcija šajā uzbrukumā apsūdzēja viena otru.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere intervijā telekanāla ABC programmai “This Week” 13.aprīlī norādīja, ka šis uzbrukums bijis nepamatots.

Psaki norādīja, ka hlors nav starp pirmās vai otrās prioritātes ķimikālijām, ko Sīrijas režīms deklarējis Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā (OPCW) saskaņā ar vienošanos par ķīmisko ieroču iznīcināšanu, kas pērn tika panākta ar ASV un Krievijas starpniecību.

Psaki norādīja, ka ASV cenšas noskaidrot faktus par Hamas provincē notikušo. “Mēs uztveram visus apgalvojumus par ķimikāliju izmantošanu kaujās ļoti nopietni,” paziņoja Psaki, piebilstot, ka viņi šajā procesā sadarbosies ar OPCW, kas kopā ar ANO pārrauga vienošanās par ķīmisko ieroču iznīcināšanu izpildīšanu.

Sīrijas valdībai neizdevās ievērot 5.februāra termiņu visu deklarēto ķīmisko vielu izvešanai no valsts, bet tā apņēmusies to paveikt šomēnes.

Pagājušajā nedēļā Sīrijas opozīcijas aktīvisti apsūdzēja prezidenta Bašara Asada režīmu par jaunu ķīmisko gāzu uzbrukumu vienā no Damaskas rajoniem. Aktīvisti šomēnes ziņojuši jau par četriem šādiem gadījumiem.

 

Komentāri (32)

inta_s 22.04.2014. 10.55

0
-1
Atbildēt

0

Dina 22.04.2014. 11.16

Ha, ha, ha, ha, ha !!!

Nu kurš gan būtu par to šaubījies!

Pirms pāris nedēļām bija ziņa, ka ASV flote atkal esot piepeldējusi pie Sīrijas krastiem, vienlaikus ASV bez jebkādiem paskaidrojumiem un argumentiem pārtrauca sarunas ar Asada pārstāvi. Jau toreiz es teicu, ka amīši gatavojas uzbrukumam Sīrijai un tagad tikai jāgaida kāds piemērost iegansts. Lūk, arī tas – „toksisku ķimikāliju izmantošana Sīrijā” … !! Un dabīgi, nevienu neinteresē jebkādi pierādījumi, ka tos tiešām būtu likuši lietā Asada pārstāvji nevis pašu amerikāņu algotņi. Es par 99% saku, ka tieši amerikāņi ir tie, kuri šīs toksiskās vielas izmantoja. Tāpat kjā Kijevā tieši viņi bija tie, kuri algoja snaiperus, lai izraisītu konfliktu un apvērsumnu.

Cik gan tas viss ir primitīvi.

Amerikāņu slepkavas gatavi atkal slepkavot, šaut uz civiliedzīvotājiem un bombardēt Sīrijas pilsētas. Un Eiropa uz to mierīgi noskatīsies, bet mūsu pakaļā līdēju vemjotības banda vēl aplaudēs … un arī visi šie piedziedātāji – krokodila asaras par „Krievijas agresiju Ukrainā” lejošie – Šoroša stipendiātu saraksts, kā arī politprostitūtas žurnālisti pēkšņi izliksies nemanām ASV agresiju Sīrijā un tūkstošiem reāli tur bojāgājušo.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu