Darba tirgū aug pieprasījums pēc nozaru speciālistiem • IR.lv

Darba tirgū aug pieprasījums pēc nozaru speciālistiem

38
Darba tirgū pieprasījums pēc radošo profesiju pārstāvjiem. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Inga Daliba

Aizņemto darba vietu skaits visstraujāk pieaudzis mākslas, izklaides un atpūtas nozarē

Aizņemto darba vietu skaits valstī pērnā gada beigās bija 862 tūkstoši, un, salīdzinot ar attiecīgo laikposmu pirms gada, tas ir palielinājies par 16,3 tūkstošiem jeb 1,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tāpēc var secināt, ka situācija darba tirgū pakāpeniski uzlabojas. No darba devēju puses tiek radītas jaunas darba vietas, izsludinātas jaunas vakances, līdz ar to pieaug pieprasījums pēc nozaru speciālistiem.

Aizņemto darba vietu skaits visstraujāk pieaudzis mākslas, izklaides un atpūtas nozarē, ko var skaidrot ar pakalpojumu pieprasījumu pieaugumu šajās nozarēs. Pamazām uzlabojoties Latvijas ekonomiskajai situācijai, pieaug katra cilvēka individuālā labklājība – brīvie naudas līdzekļi, kurus cilvēki var atļauties tērēt, apmeklējot izklaides un kultūras pasākumus.

Skaidrs, ka, cilvēkiem izvēloties savu nākamo darba vietu, būtiskākais kritērijs ir atalgojums, tomēr tendence rāda, ka augstu tiek novērtētas arī karjeras izaugsmes iespējas, konkrētā uzņēmuma stabilitāte un tā korporatīvā kultūra. Redzot, ka pieaug pieprasījums pēc darbiniekiem mākslas, izklaides un atpūtas nozarēs, darba meklētāji nopietnāk izvērtē arī potenciālo nākotnes scenāriju. Krīzes laikā ļoti daudzi cilvēki „apdedzinājās”, tāpēc tagad otro reizi uz grābekļa nekāps un izvērtēs gan savas finansiālās vēlmes, gan potenciālās darba vietas piedāvātās iespējas.

Tomēr te ir būtiska nianse, ko nedrīkst aizmirst – ja patlaban šīs jomas vakantās darba vietas tiek nokomplektētas ar speciālistiem, mums būtu jādomā arī par nākotni.

Valstij kopā ar uzņēmējiem jādomā par izglītības sistēmas ātru auditu un jāizvirza perspektīvās izglītības programmas nākamajiem 5 – 10 gadiem. Skaidrs, ka šāda tendence rada pārprodukciju noteiktās nozarēs, kas savukārt veicina nesabalansētību starp darba tirgus prasībām un izglītības sfēru.

Tagad Latvijā lielākais pieprasījums ir mazumtirdzniecības, administrēšanas un klientu servisa darbinieku jomā. Tāpēc uzņēmēji sagaida tieši no vidējām profesionālajām mācību iestādēm atbilstošu speciālistu sagatavošanu.

Diemžēl aizņemto darba vietu daudzums neliecina, ka no ārzemēm atgriežas aizbraukušie cilvēki. Nedomāju, ka patlaban notiek darbaspēka reversā kustība – aizbraukušie neatgriežas no ārzemēm, jo speciālisti ar labām svešvalodas zināšanām, kas atraduši savā arodā labi apmaksātu darbu un iekārtojuši dzīvesvietu kopā ar ģimeni ārzemēs, nav motivēti atgriezties zemā atalgojuma, kā arī attieksmes dēļ.

Drīzāk tas ir izskaidrojams ar to, ka mākslas, izklaides un atpūtas nozares krīze savulaik skāra ļoti smagi, tāpēc daudzi cilvēki bija spiesti pārkvalificēties un sāka strādāt citās nozarēs. Savukārt tagad, ekonomiskajai situācijai uzlabojoties, cilvēkiem ir iespēja atsākt strādāt savās iepriekšējā arodā.

Savukārt cilvēkiem, kuri aizbraukuši uz ārzemēm strādāt mazkvalificētu darbu, it īpaši no tālākajiem Latvijas reģioniem, kur joprojām bezdarba līmenis ir ļoti augsts, trūkst motivācijas atgriezties. Īpaši Latgalē darba trūkst un, pat ja izdodas kaut ko atrast, tad atalgojuma līmenis ir ļoti zems. Tajā pašā laikā ārzemēs ir darbs, kas ļauj uzturēt ģimeni un normāli dzīvot, nevis tikai izdzīvot.

Autore ir speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere

 

Komentāri (38)

Ludmila 21.04.2014. 19.35

morgenstern

Un ko tu ar šo iemetienu gribēji pateikt?

………….

Varu plašāk atkārtot . Tātad kā runā par darba tirgu tā visi …jābeidz ražot sociālās zinātnes , juristus , ekonomistus ,jo vajag inženierus , ārstus … Bet realitātē kaut kā savādāk … Bezdarbs inženieru vidū , ārstu pārprodukcija .

+3
0
Atbildēt

0

lebronj2356 21.04.2014. 16.43

Drusku pacēlums pēc speciālistiem ir pamanāms, bet šeit ir jārok dziļāk – proti vai nav vienas un tās pašas “firmas”, kas šos speciālistus meklē – un tad jau ir pavisam cits stāsts, jo no labām darbavietām speciālisti prom neiet un rotē ļoti minimāli, kas padara iespēju šādas darbavietās tikt cilvēkam no malas ļoti maziespējami, lai neteiktu neiespējami. Studentu darbi mums vienmēr ir bijuši daudz un dikti, bet tie diemžēl tā arī paliek studentu darbi ar atbilstošu atalgojumu studentam, plēsies vai pa diviem/trijiem, nevis cilvēkam ar ģimeni….Zemo algu sektorā laikam valda pilnīgas šausmas, jo darba plakāteļus lipina pat pie noplukušo veikalu durvelēm, nereti tur strādā pat pēcpensijas cilvēki, t.i. tādi kuriem darba alga pat nav svarīgs kritērijs un mājās vnk nav ko darīt vai ir nepieciešamība mazliet piepelnīties ! Kopaina joprojām tā pati – daudz štruntu, starp kuriem gadās arī pērles !

+4
-2
Atbildēt

0

Zuzanna 27.08.2014. 09.42

Tagad Latvijā lielākais pieprasījums ir mazumtirdzniecības, administrēšanas un klientu servisa darbinieku jomā.

Nez kāpēc? Gudrie analītiķi negrib aiziet pastrādāt par kasieri maxxximā?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu