Rosina pārcelt Pareizticīgo baznīcas patriarha Kirila vizīti Latvijā • IR.lv

Rosina pārcelt Pareizticīgo baznīcas patriarha Kirila vizīti Latvijā

63
Krievijas pareizticīgās baznīcas metropolīts Kirils.

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš lūdzis Krievijas Pareizticīgas baznīcas galvu, patriarhu Kirilu nebraukt maijā uz Latviju, kā viņš to bija plānojis, un pārcelt vizīti uz vēlāk laiku, vēsta LTV raidījums “Panorāma”.

Valsts prezidenta pārstāve Līga Krapāne norādīja, ka vēstuli Kirilam Latvijas vēstniece Krievijā nodos ceturtdien. Viņa teica, ka šis ierosinājums nav atteikums, bet gan lūgums pārcelt to uz vēlāku laiku, visticamāk, rudeni, ziņo LETA.

Krapāne atzina, ka šā rosinājuma pamatā ir pēdējie ārpolitiskie notikumi. Viņa neatbildēja skaidri, vai tas saistīts ar Ukrainas un Krievijas konfliktu.

Ārpolitikas institūta vadītājs Andris Sprūds “Panorāmā” komentēja, ka šādu soli uzskata par apsveicamu. Viņš arī pieļāva, ka Valsts prezidents to varēja spert tāpēc, ka līdzšinējā viņa nostāja Ukrainas – Krievijas konfliktā bijusi neskaidra un nav raidījusi uz ārpusi pārliecinošus signālus. Viņš nevēlējās spekulēt, atbildot uz jautājumu, vai Bērziņu spert šādu soli varēja piespiest no ārpuses, piemēram, Latvijas sabiedrotie.

Patriarham Kirilam ir īpaša loma valsts prezidenta protokolā.

Svinīgos pasākumos viņš Kremlī sēž līdzās prezidentam Vladimiram Putinam. Tāpat viņš regulāri dodas ārvalstu vizītēs un var nodot vēstījumus no Kremļa. Tas ir viens no veidiem, kā uztur dialogu ar valstīm, kuru pareizticīgo baznīca saistīta ar Maskavas patriarhātu, bet kurās Krievijas prezidents nav bijis valsts vizītēs.

Kirils izvairījies komentēt Ukrainas notikumus, taču nosodījis garīdzniekus, kas Kijevas Maidanā nostājās opozīcijas pusē. 2012.gada novembrī patriarhs Kirils paudis satraukumu par nepilsoņu likteni un neonacisma atdzimšanu Latvijā, kā arī izteicās par krievu valodu kā otru valsts valodu. Šāda statusa noteikšana, viņaprāt, vairotu Latvijas starptautisko prestižu.

Veicinot Krievijas pareizticīgo baznīcas lomu Ķīnā, Japānā un Taivānā, viņš paudis atbalstu austrumu cīņām kā jaunatnes audzināšanas līdzeklim, turklāt pats bijis arī līdzautors grāmatai par cīņas metodes “sambo” dibinātāju.

1990.gadu sākumā Kirilam pārmeta saistību ar Valsts Drošības aģentūru padomju gados. Atbilstoši neapstiprinātai informācijai viņa kodētais aģenta vārds bija “Mihailovs”. Kirilam pārmesta arī dārga Šveices pulksteņa valkāšana. Uzreiz pēc tam pulkstenis pazudis no Kirila rokas un ticis retušēts arī patriarhāta mājaslapā internetā.

Par Kirila vizīti Latvijā tika ziņots 2013.gada decembrī, kad Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Kārlis Eihenbaums atzina, ka patriarha Kirila vizīte tika pārrunāta, ĀM valsts sekretāram Andrejam Pildegovičam tiekoties ar Latvijas Pareizticīgās baznīcas metropolītu Aleksandru.

Savukārt šogad Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs apliecināja jau izskanējušo informāciju, ka maija vidū Latviju apmeklēs Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils. Vizītes programma tika saskaņota, taču bija zināms, ka patriarham ir plānots tikties ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (Vienotība) un Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība).

 

Komentāri (63)

Jānis Derkusovs 02.04.2014. 22.43

Ingūnai neiet konkrēti. Atkal aplauziens

+21
-1
Atbildēt

2

    dzintarz > Jānis Derkusovs 03.04.2014. 09.17

    tas no Bērziņa puses ir labs solis

    =============

    Nesmīdini, andrej!

    Kājiņberziņš nekādus soļus nesper.

    Kancelejai laikam aptrūcies “konformisma stimulatoru”.

    Kā puzes punduris izgrūda kājiņberziņu publikas priekšā un pameta stāvot ar pusnolaistām biksām, tā tagad viņu pametīs krāpānes u.c. speciālisti.

    Laikam pat “speciālistu” bērni, mazbērni un paziņas sāk no speciālistiem novērsties.

    “Višī režīms” mazliet saļodzījies.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Jānis Derkusovs 02.04.2014. 22.57

    varētu “pareizi” krustus mest. Gan jau brūtgāns būs uztrenējis. bet tagad paliks bešā…

    Bet ja šis lūgums atlikt vizīti ir nopietns, tad tas no Bērziņa puses ir labs solis. Kā man riebjas šie atpalikušie krievu melnsvārči.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

Bīters 02.04.2014. 21.57

Vai nu vecītis beidzot pamodies, vai tik bezspēcīgs ka kancelejā visu izdomā viņa vietā!
Kaut kas neticams!
Ni kurienes pēkšņu tāda drosme???

+21
-1
Atbildēt

0

austrisv 02.04.2014. 22.32

Visvairāk nepatiks Sudrabai, kā nekā netiks pie rokas bučošanas.

+20
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu