Kur sākas Eiropas un beidzas mūsu valsts atbildība? • IR.lv

Kur sākas Eiropas un beidzas mūsu valsts atbildība?

19
Foto: Atis Ieviņš, F64
Iveta Šulca

Vajag skatīties darbos, nevis klausīties vārdos, jo tā ir drošāk, izvēloties kapteini un komandu, kas veidos mūsu politiku

Noslēdzot darbu Eiropas Komisijas vēstnieces amatā, uzrakstīju grāmatu, kurai devu nosaukumu “Latvija – tepat Eiropā”. Latvija nav šeit un Eiropa – tur, tāpēc uzskatu, ka šogad Latvijā ir vienas vēlēšanas, kas sastāv no divām daļām – Eiropas un Saeimas.

Manuprāt, viens no Eiropas Parlamenta deputāta nozīmīgākajiem uzdevumiem ir strādāt tepat Latvijā, palīdzot cilvēkiem saprast Eiropas Savienības mehānismus un iespējas, kuras dod dalība Eiropas Savienībā, lai tās varētu prasmīgi izmantot mūsu izaugsmei šeit Latvijā.

Valstij, tāpat kā lidmašīnai, ir nepieciešams pieredzējis kapteinis, no kura ir atkarīgs, vai un kā gaisa kuģis sasniegs galamērķi. Jau divus Saeimas sasaukumus, triju valdību varas groži un lielākais Eiropas Parlamenta deputātu skaits ir partijas “Vienotība” rokās. Saka, ka EP vēlēšanās startē šīs partijas zvaigžņu komanda. Zvaigznes spīd, bet vai silda?

Pret politiskās elites īstenoto kursu Latvijas cilvēki ir balsojuši ar kājām, masveidā emigrējot. Tas parāda, ka arī Eiropas Savienības fondi, kurus bija pienākums izmantot jaunu darba vietu radīšanā, maigi sakot, izlietoti nepareizā virzienā.

Laika periodā no 2007. līdz 2013.gadam solidaritātes vārdā Latvijā ienāca 4,53 miljardi eiro no kopējā ES budžeta. Šis naudas līdzekļu apjoms, ko valdība bija apņēmusies ieguldīt valsts izaugsmē, ir līdzvērtīgs Latvijas viena gada budžetam! Vērtējot emigrācijas tempus un apjomus, sanāk, ka mūsu ģimenes abām mūsu politikām – gan Eiropas, gan nacionālai, ir ielikušas atzīmi “neieskaitīts”.

Liela daļa no aizbraucējiem ir no lauku reģioniem un vecumā, kad domā par ģimenes dibināšanu un bērnu radīšanu. Tie ir darbspējīgi cilvēki, kuri aizbraucot aizved līdzi Latvijas nākotni.

Un viņiem nedrīkst pilnīgi neko pārmest, jo cilvēki tikai izmanto Eiropas Savienības sniegtās izvēles iespējas un iegūto brīvību – dzīvot un strādāt tur, kur ir labs darbs, sociālais nodrošinājums un nākotne viņu ģimenēm. Diemžēl Latvija šo izvēļu konkurencē pagaidām sāpīgi zaudē citām Eiropas valstīm.

Nākamajos sešos gados no Eiropas Savienības fondiem saņemsim papildus 6,6 miljardus eiro. Jāatceras, ka Eiropas Savienība nav mamma, kas pateiks priekšā, kādām jābūt katras valsts nacionālajām prioritātēm. Tas katrai dalībvalstij jāapzinās un jāsaprot pašai, jo dalība Eiropas Savienībā ir valsts iespēja augt, plaukt, attīstīties vai arī nīkuļot.

Joprojām ir divdesmit astoņu ES valstu ekonomikas, kuras savā starpā konkurē par noieta tirgiem un izaugsmi. Gadiem ilgi ir trūcis vienots nacionāls un pēctecīgs virsuzdevums, uz ko valstij doties un ko atbalstītu visi politiskie spēki un visas valdības.

Līdz šim Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, NATO un tagad arī eirozonā sabiedrībai tikusi pasniegta kā nacionāls mērķis. Uzskatu, ka tie ir jaudīgi līdzekļi, lai stiprinātu mūsu neatkarību un drošību.

Nacionālajam mērķim vajadzētu būt, ka Latvija tiecas kļūt par zaļās ekonomikas, izglītības vai tehnoloģiju lielvalsti. Savulaik, pēc deviņdesmito gadu smagā kara, Horvātijas sapnis bija tapt par tūrisma lielvalsti ar modernām automaģistrālēm, bet, piemēram, Čehija vēlējās kļūt par industriālu lielvalsti. Abas valstis tādas šodien arī ir!

Patlaban strādāju par Latvijas vēstnieci Ēģiptē, un arī šeit Čehiju pazīst kā „Škodas” valsti. Arī Latvijā varēja būt moderna vilcienu un tramvaju ražotne, un mūsu ražotie „Siemens” vilcieni nestu Latvijas rūpniecības zīmolu pasaulē. Eiropas Savienības fondu nauda tam bija…

Bijušajam premjeram Valdim Dombrovskim ir taisnība sakot, ka atgriežas fiskālās disciplīnas stabilitāte, bet diemžēl darba vietas šī stabilitāte nerada. Tam ir vajadzīgi izaugsmes avoti.

Eiropas Savienība jau četrus gadus savām valstīm piedāvā izaugsmes špikeri. Tas lasāms 2010.gadā Eiropas Savienības Spānijas prezidentūras laikā pieņemtajā “Eiropa 2020” stratēģijā.

Tās “sāls”, kā Hruščovs reiz teica, ir: obognatj i peregnatj Ameriku*, padarot ES valstis par izglītotāko un ekonomiski spēcīgāko bloku pasaulē.

Tas vai pēc sešiem gadiem mums būs 75% nodarbinātība un gandrīz pusei strādājošo augstākās izglītības diploms, 3% no IKP tiks ieguldīti zinātnē, enerģētiskajā neatkarībā un nabadzība tiks mazināta ir mūsu pašu rokās, bet šie uzdevumi ir izlasāmi „Eiropa 2020″ dokumentā.

Ar šādu nosaukumu ir arī Nacionālā reformu programma „Eiropa 2020″. Atskaitē par šīs programmas darbību var uzzināt, ka 2013.gadā Latvijā bija nodarbināti 58,4% iedzīvotāju un pētniecībā ieguldīti 0,61% no IKP. Būtu vairāk kā žēl, ja šī programma kļūtu par kārtējo dokumentu Briselei, un Latvijas izaugsme skaisti izskatītos vien ciparos, ar kuriem eleganti žonglē varas vīri un sievas.

Šie visi savstarpēji saistītie skaitļi ir ekonomikas izaugsmes ABC, kas pensionāriem nodrošinātu lielākas pensijas, skolotājiem augstākas algas un ģimenēm mieru par nākotni Latvijā.

Zināms, ka bezdarbs, un ar to saistītā nabadzība visvairāk apdraud mazkvalificētos darbiniekus, savukārt ekonomikas konkurētspēja ir atkarīga no zinātņietilpīgas ražošanas īpatsvara.

Daudzos rādītājos Latvija ir iedzinēja lomā. Mūsu galvenie klupšanas akmeņi ir zema dzimstība, liels mazkvalificētā darbaspēka un zemas pievienotās vērtības ražošanas īpatsvars.

Pirmsvēlēšanu vārdu gūzmā, vārdi skan skaisti un saldi, uzburot laimīgas ainas vai biedējot ar dramatisku valsts bojāeju, kas nereti rada situāciju, ka lēmumi tiek pieņemti emociju varā.

Vēlos tikai novēlēt – skatīties darbos, nevis klausīties vārdos, jo tā ir drošāk, izvēloties kapteini un komandu, kas veidos mūsu politiku Latvijā un Eiropā nākamos četrus gadus.

* sasniegt un apsteigt Ameriku (tulk. no krievu val.)

Autore ir Latvijas vēstniece Ēģiptē, Eiropas Parlamenta vēlēšanu deputāta kandidāte (ZZS)

 

Komentāri (19)

ligakalnina 19.04.2014. 11.50

“Valstij, tāpat kā lidmašīnai, ir nepieciešams pieredzējis kapteinis, no kura ir atkarīgs, vai un kā gaisa kuģis sasniegs galamērķi. Jau divus Saeimas sasaukumus, triju valdību varas groži un lielākais Eiropas Parlamenta deputātu skaits ir partijas “Vienotība” rokās. Saka, ka EP vēlēšanās startē šīs partijas zvaigžņu komanda. Zvaigznes spīd, bet vai silda”?

———————————————-

Saprotams, autores partija ZZS, kopā ar PLL un TB, valsti bija atstājušas tik idealā stāvoklī ( faktiski, valsts bija bankrota priekšā, ja kāds jau aizmirsis), un V ņēma un nolaida visu uz grunti.

Un tas “pieredzējis kapteinis”, nešaubīgi, visim zināmais Puzes ieedzīvotājs un Ventspils napoleoniņš, izcilais godavīrs un patriots Lembergs, kurš patreiz milzīgi satraucies par iespējamo Latvijas okupāciju no NATO puses.

Demagoģijas un prožektu savārstījums, laikam, ar šo vēstnieci mums “paveicies”, tāpat, kā tai Ēģiptei arī.

+17
0
Atbildēt

2

    Ieva Aile > ligakalnina 20.04.2014. 12.19

    …un tagad bijušie tautpartijieši lablatvieši lielā skaitā papildina vadošās un virzošās Vienotības rindas,lai… :D

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 21.04.2014. 21.35

    Saprotams, autores partija ZZS, kopā ar PLL un TB, valsti bija atstājušas tik idealā stāvoklī ( faktiski, valsts bija bankrota priekšā, ja kāds jau aizmirsis), un V ņēma un nolaida visu uz grunti.

    —————-

    komiķis…

    Pirms tam bija Jaunā laika valdība Repšes vadībā, vēlāk JL ministri biezā slānī ieņēma amatus Kalvīša valdībās. Nevajag melot – tā mamma mācīja.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 19.04.2014. 12.03

Pēdējā laikā it seviški mani tie ZZs deputāti nokaitinājuši ne pa jokam, jo cik dzirdēju nesen tepat Ir arī ir raksts, ka tieši bloķējoties ZZS un SC deputātiem Tautsaimniecība skomisijā, vēl joprojām tiek izdotas TUA par lēti pirktiem nekustāmiem īpašumiem. Tāpat ZZs ieliktenis prezidents par varītēm novilcina tieši TUA apturēšanu, vai vismaz izsniegšanu par augstām nekustāmā īpāsuma cenām, kas jau nu arī salīdzinot ar citām ES dalībvalstīm būtu mazas.

Visi tie diletanti deputāti, kuri ir ZZs rindās, man jau sen piegriezušies- pērkamās dvēseles un tuikšmuldētāji. Vai tik nesen Duklāvs arī ZM nav iegādājies dārgu m vieglo automašinu apstākļos, kad vajadzētu parūpēties par Latvijas drošibu.

+16
0
Atbildēt

1

    Amis > austrisv 19.04.2014. 12.25

    Bet

    Bez prokremliskām, RP/V, šļaukām, UA dalīšana nekādi nebūtu iespējama, jo NA konsekventi ir nostājusies pret to dāvāšanu cilvēces atkritumiem.

    Skat: čekas publiski piesmietā Dombrovska un viņa paģeļņicas, Bukānes, īpašums, “Vējziedi”

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

ligakalnina 19.04.2014. 12.12

ZZS un SC sen jau neformalā koalīcijā, un Lemberga domas par NATO, “sorosītiem”, Rietumu demokrātiju,. absolūti neatšķiras no prokremliskā SC domām.

Cik absolūti korumpētas, negodīgas un neprofesionālas amatpersonas, kas grauj valsts prestižu, un, ne tikai, arī ekonomiku, finanses, tiesu sistēmu, ir ievēlētas tikai, pateicoties ZZS un SC kopīgiem balsojumiem, Bērziņš, tas mūsu “prezidents”, ir uzskatāmākais piemērs.

Un šīs partijas biedre vēl atļaujas ko tur vāvuļot par “atbildību”?

+13
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 19.04.2014. 13.18

    ——-

    Saules mūžu 4.maija režīmam!

    “Dziesma brīvai Latvijai”

    http://www.youtube.com/watch?v=Qfpno5TMKDA

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > ligakalnina 19.04.2014. 12.28

    Šis parijas biedres , manuprāt, pašas vēlas sev iegūt šo biezo maizes riku, atņemot to , piemēram, Vienotības ES deputātu kandidātiem, tāpēc noliedz , ka tieši V deputāti toreiz visvairāk cīnījās par platību un citiem maksājumiem, un arī ieguva tos zemniekiem. Manuprāt, nav godīgi tā rakstīt, jo kā mēs iedzīvotāji, gan redzējām, ka šim maksājumu posmam daudzām valstīm tika samazināti maksājumi lauksaimniecībai atškirirībā no Baltijas valstīm, kuras, cik atceros, dabūja vairākus miljonus klāt! tad vēl Kariņš patiesi ir cīnījie sun strādājis pie ofšoru ierobežošanas.

    Ko tad paveica iepriekšējais ES dabetātu sasaukums.

    Piemēram, no tās Grigules, kura jau veselu gadu skraida pa Latviju sevi popularizēdama par dīvaini iegūtu reklāmas naudu, nekgaidu neko Latvijai labu. Atceros šo sievieti, kura bija tā, kura ieveda Bērziņu saeimā, kā nāklamo prezidentu. Man negribētos, lai tāda grigule paustu kaut ko līdzīgu Ždanokai. Lai dievs mūs pasarā no šādiem ES deputātiem.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu