NATO uz Baltijas jūru nosūta piecus karakuģus • IR.lv

NATO uz Baltijas jūru nosūta piecus karakuģus

47
NATO karakuģi pērn mācībās Polijā. Foto: EPA/LETA

Tiem jānostiprina Austrumeiropas sabiedroto aizsardzība

NATO nosūta daļu no tās karaflotes ātrās reaģēšanas spēku kuģiem uz Baltijas jūru, Ukrainas krīzes apstākļos šādi īstenojot soļus Austrumeiropas sabiedroto aizsardzības nostiprināšanai, ceturtdien pavēstīja alianse.

Piecu nelielu kuģu grupa, kurā ietilpst četri mīnu traleri un viens palīgkuģis, tiks nosūtīti uz Baltijas jūru, kas tur paliks “pārredzamā nākotnē”, sacīja NATO jūras spēku pavēlniecības preses pārstāvis.

Karakuģu grupā būs kuģi no Norvēģijas, Nīderlandes, Beļģijas un Igaunijas. Tā ir viena no četrām alianses karaflotes grupām, kas ir pieejamas kā ātrās reaģēšanas vienības, ziņo LETA/Reuters.

NATO “atmīnēšanas” grupa ir bijusi neaktīva kopš janvāra, bet pagājušajā nedēļā to atsaucis atpakaļ ASV gaisa spēku ģenerālis Filips Brīdlovs, NATO augstākais komandieris.

“Šajā spriedzes laikā mums likās pareizi dislocēt [šo grupu] Baltijas jūrā plašāka NATO jūras, gaisa un sauszemes spēku darbību kopuma ietvaros,” teikts Brīdlova paziņojumā.

Kuģi, kas tagad pulcējas Ķīles ostā, Vācijā, apmeklēs Baltijas jūras ostas, bet nākammēnes piedalīsies iepriekšplānotos manevros, kuru gaitā tiks meklētas abu pasaules karu mīnas un torpēdas.

Alianse ceturtdien paziņoja, ka tā negrasās saasināt situāciju Ukrainā, bet vēlas “demonstrēt solidaritāti” un paaugstināt NATO kaujas gatavību, vēsta ASV raidorganizācija “Amerikas Balss”.

Kā ziņots, alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens trešdien paziņoja, ka NATO dalībvalstīs Austrumeiropā tiks izvietoti jūras, gaisa un sauszemes papildspēki, šādi reaģējot uz konflikta saasināšanos Ukrainā.

Vienlaikus NATO nolēmusi “pārskatīt un pastiprināt” aizsardzības plānus. Alianses ģenerālsekretārs gan atteicās precizēt, kur šie papildspēki tiks izvietoti, taču norādīja, ka tiks pastiprinātas gaisa patruļas virs Baltijas jūras, kurp tiks nosūtīti arī jūras papildspēki.

Aliansē pieņemtais lēmums tiks ieviests nekavējoties, turklāt paredzēti arī citi pasākumi, piebilda Rasmusens. Viņš arī uzsvēra, ka NATO būs kopā ar katru sabiedroto, saskaroties ar jebkāda veida draudiem, un apliecināja, ka izziņotie pasākumi pilnībā atbilst starptautiskajām tiesībām un alianses mērķim nodrošināt atturēšanas pasākumus.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki pēdējo dienu laikā Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes uzsākušas pretterorisma operāciju.

 

Komentāri (47)

Malda 18.04.2014. 20.49

+11
0
Atbildēt

1

    Nika > Malda 19.04.2014. 09.11

    Slavenā austrumu kultūra. Putins savā jautājumu sesijā arī par bijušo sievu pasmējies. Nu super “kulturāla” tauta.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Riekstlauzis 18.04.2014. 17.01

Lieliskas ziņas.

Izskatās, gan, ka Latvijas kleptokrātu lielākie draugi, tāpāt, kā Janukovičam sēž Kremlī.

Cita starpā, tēls ar segvārdu Ločmelis, kas viņam maksā par šo ‘darbu’ algu?

+9
0
Atbildēt

1

    silvija > Riekstlauzis 18.04.2014. 17.08

    Ločmelis ir SC propagandists, kurš vismaz neuzdod sevi par baiso “Latvijas patriotu”. Atšķirībā no ZZS un NA propagandistiem, viņš lamā labākos Latvijas politiķus tāpēc, ka tā ir SC politikas nostādne, nevis tāpēc, ka to grib Dieva nolādētais Puzes deģenerāts.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

Malda 18.04.2014. 20.52

Reku Ločmērglim kas tā mīl futbolu:

http://www.youtube.com/watch?v=2_Rl_idM0eI#!

+7
0
Atbildēt

4

    ingazilunska > Malda 18.04.2014. 21.23

    Uzreiz redzams Krievu kultūras pārākums pār ukraiņu vai latviešu kultūru, jo šie kliedzieni tieši simbolizē latviešu un ukraiņu kultūru.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Amis > Malda 19.04.2014. 11.24

    Silemčol`e Kultūra bija krieviem, bet tie vai nu emigrējuši, vai nošauti

    ===================

    Šobrīd krievi ir sasnieguši visaugstāko līmeni, apogeju. Vēl nedaudz un “game over”, pipec, kā teica Džamšud.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > Malda 19.04.2014. 10.58

    Vergiem nevar būt kultūra. Tāpēc krieviem tādas jau 100 gadus nav.

    Bet vismaz grieķiem un itāļiem ir varena vēsture. Krievijai tādas nekad nav bijis.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Malda 19.04.2014. 00.55

    Neko nevar salīdzināt. Rašitiem nav kultūra. Kultūra bija krieviem, bet tie vai nu emigrējuši, vai nošauti. Palika rašisti – kas kā grieķi un itāļi lielās ar savu vēsturi, pašu būdami blāva ēda no savas varenās vēstures.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu