Ženēvas sarunās vienojas par Ukrainas separātistu grupu izformēšanu (papild.) • IR.lv

Ženēvas sarunās vienojas par Ukrainas separātistu grupu izformēšanu (papild.)

73
ASV valsts sekretārs Džons Kerijs (no kreisās) un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs Ženēvā sarunās. Foto: AFP/LETA

Kerijs brīdina Krieviju par jaunām sankcijām, ja tā nepildīs Ženēvas vienošanos

Krievija, Ukraina, Eiropas Savienība (ES) un ASV sarunās Ženēvā panākušas vienošanos par “nelegālo bruņoto grupējumu” izformēšanu visos Ukrainas reģionos un saspīlējuma mazināšanu Ukrainā, ceturtdien paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Kā vēsta vācu „Der Spiegel”, šāds četrpusējo sarunu noslēgums ir pārsteidzošs.

Sarunās panākts, ka Krievija piekritusi prasībai, ka „nelegālajiem formējumiem” jānoliek ieroči un jāatstāj visas ieņemtās ēkas, tās nododot atpakaļ likumīgajiem īpašniekiem, raksta „Der Spiegel”. Vienlaikus separātistiem tiek solīta amnestija.

“Visām pusēm jāatturas no jebkādas vardarbības, iebiedēšanas vai provokatīvas rīcības,” teikts komunikē, kas izplatīts pēc Ženēvas sarunām.

“Visi nelikumīgie grupējumi ir jāatbruņo, visas nelikumīgi sagrābtās ēkas jāatdod likumīgajiem īpašniekiem, visas nelikumīgi ieņemtās ielas, laukumi un citas publiskās vietas Ukrainas pilsētās un mazpilsētās ir jāatbrīvo,” teikts kopīgajā paziņojumā.

Tajā izteikts arī aicinājums uz “plašu nacionālo dialogu”, norādot, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju misijai jābūt galvenajai lomai situācijas deeskalācijas programmas īstenošanā.

Lavrovs teica, ka Krievijai nav nekādas vēlēšanās Ukrainas teritorijā ievest savu karaspēku, ziņo BBC.

Pēc Ženēvas tikšanās Krievijas ārlietu ministrs pavēstīja, ka Ukrainā jebkurā gadījumā notiks konstitucionālā reforma. „Šīs reformas ietvaros tiks pilnībā nodrošinātas visu reģionu, visu etnisko grupu, visu mazākumtautību valodu tiesības,” teica Krievijas ārlietu ministrs.

Pēc Lavrova teiktā, Ženēvas tikšanās dalībnieki aicina arī Ukrainas varas iestādes amnestēt visus Austrumukrainas protestu dalībniekus. „Ieņemtās ēkas ir jāatdod to likumīgajiem īpašniekiem, okupētās ielas, laukumi un citas publiskās vietas visās Ukrainas pilsētās ir jāatbrīvo. Nepieciešama plaša visu protestējušo amnestija, izņemot tos, kuri ir izdarījuši smagus noziegumus,” teica Lavrovs.

Ženēvas tikšanās dalībnieki arī aicina sākt Ukrainā plašu nacionālo dialogu, turklāt tiek atzīmēts, ka Austrumukrainas pārstāvji šajā tikšanās nevarēja piedalīties „organizatorisku iemeslu dēļ”.

Lavrovs norādījis, ka EDSO misijai, kas uzturas Ukrainā, būtu jāmonitorē „Ženēvas četrinieka” lēmumu izpilde, un tā tiek aicināta uzņemties līdera lomu sadarbībai starp ukraiņiem un vietējām kopienām reģionos, lai deeskalētu situāciju.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs brīdinājis Krieviju, ka tai nekavējoties jāīsteno ceturtdien panāktā vienošanās par situācijas deeskalāciju Ukrainā, ja tā vēlas izvairīties no jaunām sankcijām.

“Es šodien nepārprotami pateicu [Krievijas] ārlietu ministram [Sergejam] Lavrovam, ka, ja mēs šīs nedēļas nogalē nespēsim saskatīt tūlītēju progresu pūliņos (..) īstenot šīs vienošanās principus, tad mums nebūs citas izvēles, kā likt Krievijai maksāt lielāku cenu,” paziņoja Kerijs.

“Šodienas darbs devis principus, un tas devis saistības, un tas devis vārdus uz papīra,” piebilda valsts sekretārs. “Taču ir svarīgi, lai šie vārdi nekavējoties transformētos rīcībā. (..) Neviens no mums no šejienes nedodas prom ar sajūtu, ka darbs ir padarīts.”

Ženēvā ceturtdien notika Ukrainas krīzei veltītās četru pušu sarunas, kuru mērķis bija mazināt saspīlējumu Ukrainā.

Sarunās piedalījās ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, Krievijas ārlietu ministrs Lavrovs, ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone un Ukrainas ārlietu ministrs Andrijs Dešcica.

(papildināta ar Lavrova un Kerija teikto)

Komentāri (73)

elza aleksandra 17.04.2014. 20.27

Eiropa un ASV spriež pēc sevis – džentelmeņa vārd,s vīrs un vārds… Krievija gan zin ka lohus var uzmest neierobežoti ilgi un daudz, iegūstot laiku. Ko nu tur padarīs, ja mīļie zaļie cilvēciņi bez identifikācijas zīmēm turpinās savā nodabā tusēties. Jārīko pēc mēneša atkal kāda vienošanās – savādāk uzliks sankcijas!

+20
-2
Atbildēt

3

    elza aleksandra > elza aleksandra 06.09.2014. 12.09

    Es jau neko, vēlējos atgādināt savu komentāru, kam nejauši uzdūros. Šodien vienkārši est nosēgts pamiers… Ahahahahh. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > elza aleksandra 18.04.2014. 09.01

    Pašu krievu pilns teiciens ir “paļci vejerom, soopļi puzirjami”/”pirksti vēdeklī, puņķi — burbuļos”, — tādēļ smaga vilšanās vakar Lavrovam bija tiešām tīkami garā ģīmī kā ar tamborētu (arī mūsu) ugunskrustu ierakstīta. Plus vēl abus nepatīkami pārsteidza Putina lecīgums, atzīstot, ka krievu — pēc komandas pieklājīgie, jo pašiem jau pieklājības maz, kamēr komandieris kursus nesarīko un pavēli nedod — vojakas aiz Krimas anketantu mugurām bijuši, automātiski pārējai pasaulei saprotot to, ka uz KF prezidenta vārdiem paļauties nevar, jo tik nesen taču teica tieši pretējo, kā jau čekistam piedien.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > elza aleksandra 17.04.2014. 20.39

    Nedomāju viss. Jau viens fakts, ka parakstīts Krieviju pazemojošs dokuments, nozīmē, ka sankcijas (vai kaut kas cits, ko mēs nezinam) ir iedarbīgas. Lavrova garais ģīmis kļuvis vēl par centimetru garāks. Krieviem ir ļoti svarīgi t. s. “понты” un “пальцы веером”, tāpēc šādi rezultāti viņiem ir smags trieciens. Kas attiecas uz laiku – laiks darbojas pret viņiem, tāpēc aplauziens viņiem ir arī šēit.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

janis17 17.04.2014. 20.29

“Redziet, viņi mums nepakļaujas, nenoliek ieročus” – pēc dažām dienām teiks lavrovs – “Ukrainas puse netiek galā ar situāciju, mums nekas neatliek, kā, lai ievērotu šo vienošanos un atdotu ēkas to likumīgajiem īpašniekiem, proti, reģionālajām varas struktūrām, ievest ierobežoto kontingentu, pagaidu spēkus, lai atjaunotu likumību un noorganozētu referendumu par reģiona statusu”…

Kāpēc kāds vēl tic krieviem?

Vai tad vienošanos ar Sarkozī par Gruziju izpildīja? Kāpēc, lai pildītu šo?

+20
-2
Atbildēt

2

    ingazilunska > janis17 17.04.2014. 21.32

    Nu bet, redziet, pirmie, kuri neievēro panāktas vienošanās, ir latvieši, atcerieties, kā bija ar robežlīgumu, latvieši solīja krieviem nepelikt klāt nekādas deklarācijas, bet galu galā tomēr pielika par Pitalovo, tā ka VVF bija spiesta uzstāties no Saeimas tribīnes un panākt deklarācijas atsaukšānos, pie tam kanādiete VVF teica latviešiem, ka solītais ir jāpilda. Tādi bezatbildīgi sādžinieki. Un tie ir Saeimas deputāti.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > janis17 18.04.2014. 11.18

    …kāpēc “nepiekrist” atdot ēkas to likumīgajiem īpašniekiem – reģionālajām pārvaldēm?….neaizmirsīsim, ka Doņecka un viss Ukrainas austrumu apgabals ir Janukoviča bandas un viņa rokaspuišu pārvaldībā…gan milicija, gan tiesībsargājošās iestādes, uzņēmēji, amatvīriņi….

    …tie būs ieinteresēti atgriezties pie vecās kārtības….un federalizācijas ideju federasti nav atmetuši….Kijeva piekritusi referendumam, ar nosacījumu, ka tas notiek visā valstī – par vienotu Ukrainu un tās nedalāmību….jācer, ka A-apgabalos nav tik daudz iedzīvotāju, lai viņu balsis spētu ietekmēt referenduma iznākumu….

    …kad palasa ukraiņu presi, kāda tur ir bijusi korupcija visos varas ešelonos un varai pietuvinātie izsaimniekojuši un piesavinājušies miljonu miljonus, kas tagad atklājies, mainoties spēku samēram Augstākajā Radā….tas ir prātam neaptverami….un nestabilitāte daudziem sola ieguvumus – vismaz kredīti nebūs jāatmaksā – Putins to ir atļāvis….līgumu neizpildes, samaksa par piegādēm – tas viss aizies skurstenī un kādi no tā trekni uzvārīsies….tāpēc, diez vai, bardaks Ukrainā tik ātri beigsies….

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 18.04.2014. 08.51

kurmis ločmelim žopu laiza

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu