Krievija ANO Drošības padomes sēdē izpelnās asu kritiku • IR.lv

Krievija ANO Drošības padomes sēdē izpelnās asu kritiku

15
Prokrieviskie separātisti ar Krievijas diversantu atbalstu pie Kramatorskas nobloķējuši Ukrainas armijas tehnikas kolonnu. Foto: AFP/LETA

Ukrainas Ģenerālprokuratūra ierosina krimināllietu pret “Sberbank” par terorisma finansēšanu

Ukrainas krīzei veltītajā ANO Drošības padomes sēdē Krievija trešdien izpelnījusies asu Rietumvalstu kritiku. Rietumvalstis pieprasījušas Krievijai pārtraukt “aplamās propagandas” izplatīšanu, kā arī atsaukt pie Ukrainas robežas dislocētos spēkus un iesaistīties miermīlīgā dialogā.

Tikmēr Ukrainas Ģenerālprokuratūra ierosinājusi krimināllietu pret Krievijas banku “Sberbank” par terorisma finansēšanu, paziņojis ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Oļegs Mahņickis.

ANO Drošības padomes dalībvalstis arī norādīja, ka Krimas aneksija bija nelikumīga, un uzsvēra, ka krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību pārkāpumi Krimā nav notikuši, ziņo LETA/Reuters.

“Sistemātiskais un mērķtiecīgais propagandas karš pret Ukrainu un tās pagaidu vadību ir ļoti bīstama spēle,” norādīja Lietuvas vēstniece ANO Raimonda Murmokaite, pēc kuras lūguma trešdien tika sasaukta padomes ārkārtas sēde.

Trešdien ANO Drošības padome pulcējās, lai apspriestu ANO ģenerālsekretāra vietnieka cilvēktiesību jautājumos Ivana Šimonoviča ziņojumu par cilvēktiesību stāvokli Ukrainā. Šajā ziņojumā secināts, ka Krievijas sašutums par krievvalodīgo tiesību pārkāpumiem Ukrainā, kas tika arī izmantots kā iegansts Krimas aneksijai, nav pamatots.

Šimonovičs padomei norādīja – lai gan Ukrainā notikuši uzbrukumi etniskajiem krieviem, tie nav bijuši “nedz sistemātiski, nedz plaši izplatīti”. “Tie bija izolēti incidenti, kas neobjektīvos medijos tika pārspīlēti, krievu kopienā izplatot bailes un nedrošību,” skaidroja ANO ģenerālsekretāra vietnieks.

Tikmēr Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins paziņoja, ka ziņojums esot neobjektīvs un safabricēts, lai tas atbilstu iepriekš norādītiem secinājumiem.

Turpretī Lielbritānijas vēstnieks Marks Laiels Grants asi nosodīja Krievijas “fantastikas izteikumus” par Ukrainu, savukārt Francijas vēstnieks Žerārs Aro kritizēja Maskavas “virtuālās realitātes” propagandu.

Savukārt ASV vēstniece Samanta Pauere norādīja, ka Krievija organizē “profesionālu musināšanas, separātismu un Ukrainas valsts sabotāžas kampaņu,” kuru pastiprina “nedēļām ilgušā Krievijas dezinformācija un propaganda”.

Trešdien aizvadītajā ANO Drošības padomes sēdē neviena valsts necentās aizstāvēt Krieviju. Maskavas tradicionālā sabiedrotā Pekina Ukrainas krīzi vien nodēvēja par “ārkārtīgi sarežģītu” un aicināja mazināt spriedzi.

Prokuratūra: „Sberbank Rossiji” finansē teroristus Ukrainā

Pēc Ukrainas ģenerālprokurora pienākumu izpildītāja Oļega Mahņicka teiktā, pret Krievijas “Sberbank Rossiji” ierosināta krimināllieta par terorisma finansēšanu.

Ģenerālprokuratūra kopumā izjaukusi 14 banku noziedzīgas shēmas, kas bija finansējuma bāze separātistiem.

“Par šiem faktiem (separātisma finansēšanu) uz tiesu nosūtītas jau 300 krimināllietas, respektīvi, atrodas tiesvedībā. Darbs šajos virzienos turpinās,” paziņoja Mahņickis.

“Konkrēti varu teikt, ka ierosināta krimināllieta arī pret tādu banku kā “Sberbank Rossiji” par terorisma finansēšanu (..) tas ir tiešs nozieguma sastāvs,” sacīja Mahņickis.

 

Komentāri (15)

Janka, Janic 17.04.2014. 08.50

kritika krievam kaa piilei uudens , nopurinaas un atkal sausi, vajag beidzot taas sankcijas materializeet , nevis tikai ar runaam sankcijas ir , bet nedarbojas , tas tikai dod krieviem paalieciibu par sleeptu atbalstu vai vienaldziibu

, agrasijas tikai pieņemsies speekaa.

+8
0
Atbildēt

1

reksa 17.04.2014. 09.57

Citāts: “Rietumu reakcija uz Krievijas invāziju Ukrainā ir bijusi «smieklīga» un «apkaunojoša», trešdien Viļņā paziņoja ASV senātors, bijušais Republikāņu partijas kandidāts uz ASV prezidenta amatu Džons Makeins.”

Interesanti, ja amerikāņi būtu ievēlējuši prezidentu republikāni, vai Krievija vispār būtu uzdrošinājusies bāzt savu purnu Ukrainā?

+7
-2
Atbildēt

1

    reksa > reksa 17.04.2014. 12.34

    Salīdzinājums ar Gruziju nav korekts.

    Arī pirms Krievijas-Gruzijas kaŗa Krievijas kaŗaspēks kontrolēja Abchazijas un Dienvidosetijas teritōriju. Ar apšaudēm Krievija Gruziju izprovocēja, un Gruzija uzsāka militāru operāciju Krievijas kaŗaspēka kontrolētajā Gruzijas teritōrijas daļā. Krievijai radusies vīģes lapa, ar ko piesegt savu agresiju.

    Ukrainas gadījumā visa Ukrainas teritōrija, arī Krima, bija neapstrīdamā Ukrainas jurisdikcijā un kontrolē.

    Skaidrs, ka Krievija nebaidās ne no Vācijas, ne no Francijas. Vienīgā valsts, no kuŗas Krievija baidās, ir ASV.

    Tāpēc es arī jautāju – kas Krievijai licis justies tik pārdrošai:

    vai nu pārāk maigā ASV reakcija pēc Krievijas-Gruzijas kaŗa,

    vai arī pašreizējā ASV prezidenta polītika?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 17.04.2014. 11.13

Būtu interesanti izlasīt par Ķinas pārstāvja pozīciju. Vai Lavrova vizītei Ķīnā un mēģinājumiem uzpirkt Ķīnu bija kāds rezultāts?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu