Ēģiptē apcietināto žurnālistu lietā trūkst pierādījumu • IR.lv

Ēģiptē apcietināto žurnālistu lietā trūkst pierādījumu

31
Pēteris Greste (no labās) Ēģiptes tiesā. Foto: EPA/LETA

Vīķe-Freiberga „aizlikusi labu vārdu” par Pēteri Gresti Ēģiptes prezidentam

Austrālijas žurnālisti aicina beidzot sākt rīkoties šīs valsts premjerministram, lai izdarītu spiedienu uz Ēģipti, kur kopš pērnā gada beigām ieslodzījumā atrodas arī šīs valsts pilsonis latvietis Pēteris Greste kopā ar saviem kolēģiem žurnālistiem no kanāla „Al Jazeera”. Pēdējā tiesas sēdē kļuva skaidrs, ka apsūdzībai nav pierādījumu par žurnālistu kaitniecisko darbību. Savukārt par Gresti ar Ēģiptes pagaidu prezidentu Mansūru aprīļa sākumā runājusi bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Vīķe-Freiberga aprīļa sākumā piedalījās ikgadējā Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas pilnvarnieku padomes sanāksmē Kairā. Svinīgajās pusdienās, ko rīkoja Ēģiptes prezidents, Vīķe-Freiberga neformālā gaisotnē runājusi arī par ieslodzīto un Latvijas dubultpilsoni Pēteri Gresti, informē Latvijas vēstniecība Ēģiptē. 

Pēc kārtējās farsam līdzīgās tiesas sēdes 10.aprīlī, kā Austrālijas latviešu avīzē raksta Pētera Grestes radinieks Ojārs Greste, sasparojušies arī Austrālijas žurnālisti. Tā Džons Laions 12.aprīļa avīzē „The Australian” raksta, ka Ēģiptes tiesas farsam ir jāizbeidzas. Viņš aicina Austrālijas premjerministru rīkoties ar spēku. “Viņam vajadzētu izteikt ultimātu Ēģiptes vēstniekam Kanberā: ja netiks atbrīvots Austrālijas pilsonis Pēteris Greste, tad daļa Ēģiptes vēstniecības darbinieki tiks izraidīti no Austrālijas. Ēģipti pašlaik kontrolē armija un tā var pavēlēt, kam jānotiek – vienīgā valoda, ko viņi saprot, ir spēks,” raksta Laions.

O.Greste informē, ka 10.aprīļa tiesas sēdē kā nopietni pierādījumi apcietināto žurnālistu apsūdzībām par atbalstu Musulmaņu brālībai tikuši parādīti veci videomateriāli. Ticis rādīts fragments no Grestes 2011.gada dokumentālās filmas par Somāliju, daļa no Grestes reportāžas par teroristu uzbrukumu lielveikalā Kenijā 2013.gadā un filma par tūrismu Ēģiptē, ko bija filmējis „Sky News” TV kanāls, nevis „Al Jazeera”.

„Ja šī lieta nebūtu tik nopietna, tā būtu komēdija!” teicis Pētera Grestes tēvs Juris pēc 10.aprīļa tiesas sēdes.

Pēc tiesā parādītajiem video apsūdzētie bijuši patiesi sašutuši. Greste teicis, ka ir skaidrs – „prokurors nemaz nav noskatījies mūsu video filmas”. Savukārt Grestes kolēģi Muhameds Fahmijs un Bahers Muhameds teikuši, ka kādam vajadzētu atbildēt par to, ka „mēs esam bijuši cietumā gandrīz četrus mēnešus un pret mums nav nekādu pierādījumu”.

Tomēr tiesnesis nav atbrīvojis apcietinātos žurnālistus pret drošības naudu un nozīmējis nākamo sēdi 22.aprīlī.

 

Komentāri (31)

Timurs Čuntonovs 17.04.2014. 14.59

Nu kāds varbūt tiesas process valstī, kur varu sagrāba militāristi?

+2
0
Atbildēt

0

mario1 17.04.2014. 14.57

Brīnums, ka šeit Ločmelis neko nav iepirdis:)

+4
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu