Ukrainas pagaidu prezidents neiebilst pret referendumu par federācijas izveidi • IR.lv

Ukrainas pagaidu prezidents neiebilst pret referendumu par federācijas izveidi

28
Ukrainas prezidenta p.i. Oleksandrs Turčinovs. Foto: ITAR-TASS/LETA

Separātisti ieņem Gorlovkas milicijas pārvaldi

Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs pirmdien atzina, ka viņš neiebilst pret nacionāla mēroga referenduma rīkošanu, lai lemtu par federācijas izveidi Ukrainā, nodrošinot plašākas tiesības Ukrainas austrumu daļas reģioniem.

“Mēs neesam pret nacionālā referenduma rīkošanu,” parlamenta deputātiem apliecināja Turčinovs. “Esmu pārliecināts, ka vairums ukraiņu atbalstīs nedalāmu, neatkarīgu, demokrātisku un vienotu Ukrainu.”

Viņš arī teica, ka šāds referendums varētu notikt vienlaikus ar prezidenta vēlēšanām. Turčinovs ir pārliecināts, ka šādā referendumā vairākums ukraiņu atbalstīs vienotu demokrātisku unitāru Ukrainu.

Prezidenta p.i. ir pārliecināts, ka ukraiņi tagad ir “gatavi dot spretsparu agresoram, kurš apdraud valsts vienotību”.

Referendums par Ukrainas valsts iekārtas jautājumu Augstākajā Radā tiek uzskatīts par situāciju stabilizējošu, pirmdien preses konferencē paziņoja Ukrainas tieslietu ministrs Pāvels Petrenko.

Krievija, kas sākusi agresiju pret Ukrainu, paziņojusi, ka vienīgais veids, kā kliedēt spriedzi, būtu Kijevas īstenotas konstitucionālas reformas, kas paredzētu valsts federalizāciju un lielāku neatkarību reģioniem, ziņo LETA/UNIAN.

Tikmēr Ukrainas austrumos Gorlovkā, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Doņeckas, aptuveni 150 prokrieviskie separātisti pirmdien triecienā ieņēmuši pilsētas milicijas pārvaldi. Uzbrukuma laikā izmantoti bruģakmeņi un spridzekļi. Tiek ziņots, ka ir ievainotie.

Uzbrucēji norāvuši pie ēkas esošo Ukrainas karogu un tā vietā uzstādījuši Krievijas karogu. Daļa uzbrucēju ir bruņoti ar apzāģētiem medību ieročiem vai ar pašizgatavotiem šaujamieročiem. Separātisti, kas pasludinājuši tā dēvēto Doņeckas republiku, pieprasījuši, lai vietējā milicija pakļautos viņiem.

Pirms uzbrukuma separātisti miličiem draudēja ar nošaušanu, ja tie nepadosies. Separātisti bloķējuši arī pilsētas galveno ielu, vēsta vietējais tīmekļa laikraksts “Novosti Donbasa”.

Iepriekšējās dienas vakarā vairāki separātisti iekļuvuši pilsētas domes ēkā un tur pavadījuši nakti. Viņi apgalvo, ka namu “apsargā”.

Ukrainas tiesības pielietot spēku atbalsta trīs ES dalībvalstis

Atbalstu Ukrainas tiesībām pielietot spēku pret prokrieviskajiem separātistiem izteikušas trīs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis – Lietuva, Luksemburga un Zviedrija, ziņo LETA/EUobserver.

Lietuvas vēstniece ANO Raimonda Murmokaite un viņas Luksemburgas kolēģis Olivjē Maess atbalstu Lietuvai izteica svētdien sasauktajā ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksmē, kas tika veltīta situācijai Ukrainā.

“Kad apdraudēta valsts eksistence, mēs atbalstām Ukrainas tiesības sevi aizsargāt, saskaroties ar ārēju agresiju, un apkarot kaujiniecisku separātismu un atkārtotas provokācijas,” norādīja Lietuvas vēstniece.

Savukārt Luksemburgas vēstnieks ANO uzsvēra, ka “Ukrainai ir tiesības aizsargāt sevi saskaņā ar ANO Hartas 51.pantu”. Tikmēr Zviedrija, kas nav pārstāvēta ANO Drošības padomē, svētdien pavēstīja: “Ja nelikumīgi bruņoti grupējumi Zviedrijā sagrābtu policijas iecirkņus un vietējās pašpārvaldes ēkas, mēs izmantotu visus instrumentus, lai atjaunotu kārtību.”

Ar šādu paziņojumu svētdien tviterī nāca klajā Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

 

Komentāri (28)

jmaklakovs 14.04.2014. 15.18

no Delfiem:

Horļivka bija viena no retajām Doņeckas apgabala pilsētām, kuras milicija, pulkveža Andreja Krišenko vadībā, izrādīja pretestību separātistiem, norāda Gončarenko. Tomēr divu diennakšu laikā nekāda palīdzība miličiem nav nosūtīta un iecirknis pirmdien kritis separātistu rokās.

—————————-

Ukraina aizvien vairāk izskatās pēc “failed state”! Pasaule gatava atbalstīt ukraiņus, bet vairs nav īsti skaidrs ko paši ukraiņi vēlas.

Mums latviešiem jāņem vērā ukraiņu kļūdas un nonākot tamlīdzīgā situācijā jāatceras, ka:

1. Tikai mums pašiem ir skaidrs, ka vēlamies būt brīvi. Pasaulei tas būs ļoti uzskatāmi jāpierāda!

2. Krimas scenārija Latvija gadījumā valdībai jāreaģē zibenīgi, un ne jau verbāli. Ja tās reakcija ir kā Ukrainā, tad tautai jāņem iniciatīva savās rokās – savādāk vāks!

+6
-1
Atbildēt

9

    Signija Aizpuriete > jmaklakovs 14.04.2014. 16.32

    ——dzeris49:”(..)

    Un kā domā, tas izraisa šausmīgu ticību šai te valdībai, un vēlmi par to cīnīties?”

    ===============================================================================

    Manējais domā – Ventspils par savējo “maz-oligarhu”(Ē.Lūkass) cīnīsies tāpat kā A-Ukrainā cīnās par savējiem liel-oligarhiem Ahmetovu&Co.!

    Lembergs par situāciju Ukrainā

    http://www.youtube.com/watch?v=3PX6CNpE5fw

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > jmaklakovs 14.04.2014. 21.10

    Drīzāk jau dēļ visādiem šķēlēm un ozoliņiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > jmaklakovs 14.04.2014. 17.00

    Soreiz piejritu dzerim, ukrainas armijai pedejais laiks neitralizet zalos virinus

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > jmaklakovs 14.04.2014. 16.56

    > dzeris

    “Kuģis virs ūdens” nozīmē, ka Ukraina nav bankrotējusi, kā visu laiku skandina Krievija, ka ukraiņi neplūcas ar krieviem, ka jaunā valdība konsekventi risina aktuālos jautājumus, cik vien viņas spēkos.

    Vienā krievu komentāru saitā dzirdēju domu, ka Ļaunums ir ļoti efektīvs grāvējs, ārdītājs un iznīcinātājs, īpaši atklāta kara gadījumos.

    Patreiz Krievija spiesta laipot, ievērot vismaz kaut kādus noteikumus, pēc atklāta kara uzsākšanas, arī gadījumā, ja notiks separātistu apkarošana ar ieročiem, Krievija noteikti uzskatīs, ka arī viņai nu rokas atraisītas… jo tad varēs slepkavot pa labi un kreisi, bet skaļi kliegt un apgalvot, ka to dara jaunā Ukrainas valdība… Ja Ukraina nelieto ieročus, jā, Krievija, viņus lamā par gļēvuļiem, bet pirmā masveidā tos pielietot baidās…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 14.04.2014. 16.22

    Ko nozīmē “kuģis virs ūdens” – atdod vienu pilsētu pēc otras Krievijas “zaļajiem cilvēciņiem”, bruņotajiem, un kas tur nokļuvuši nazin kā?

    Un kā domā, tas izraisa šausmīgu ticību šai te valdībai, un vēlmi par to cīnīties?

    Nespēt nosargāt nevienu iestādi, ko var ieņemt kaut 20 cilvēki?

    Daļa Ukrainas par patreizējo vasdību smejas ( 1002 “pēdējais brīdinājums – neokupējiet mūs, citādi, mēs ierosināsim lietu prokuratūrā), daļa, gandrīz vai, raud un spļaudās.

    Redzams taču, ka visas valdības ēkas ieņem krievijas teroristi, nu tad, tiešām, vai nu cīnaties, vai nu padodaties, bet, vismaz, nekļūstat smieklīgi ar saviem “brīdinājumiem”.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > jmaklakovs 14.04.2014. 16.03

    > dzeris

    Nepiekritīšu. Ukraina ir ļoti smagā situācijā un lielā mērā pateicoties Eiropai un ASV. Tie bija viņi, ka putleram pēc Piedņestras un Gruzijas radīja visatļautības sajūtu. Pabubināja un norima…

    Ukraina ir starp diviem dzirnakmeņiem Krieviju un Rietumiem. Putlers ielika Janukoviču, to apliecināja Kondolīza Raisa savās atmiņās par pirmo tikšanos ar Janukoviču, kad putlers nevienam nezināmo Janukoviču stādīja priekšā kā nākamo(!) Ukrainas prezidentu! Janukoviča uzdevums bija nolaist valsti, padarīt to atkarīgu no Krievijas, kas arī tika darīts.

    Ukrainai tagad ir divas izvēles, ja negrib asinsizliešanu, viena atdoties Krievijai, otra spēlēt pēc sterilajiem rietumu noteikumiem, kas negrib ne rociņas smērēt, ne īpašu atbildību uzņemties, vien risināt bezgalīgas sarunas un simto reizi izteikt brīdinājumus Krievijai…

    Jaunā Ukrainas valdība ir tikai mēnesi, iekšlietu struktūrās pilns ar nelojāliem darboņiem, kadru jautājumi nav risināmi tādos tempos.

    Uzskatu, ka Ukrainas jaunās valdības darbība patiesībā ir apbrīnas vērta, kuģis tiek turēts uz ūdens vissmagākās vētras apstākļos, kad tik daudzi svarīgi mehānismi nedarbojas kā nākas…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > jmaklakovs 14.04.2014. 16.22

    Es nepiekritu, ka UA ir failed state. Manuprāt, viņi rīkojas gudri, neļaujot sevi ievilkt kaujās bezcerīgajās teritorijās – Doneckā un Luganskā. Nebrīnītos, ja šādu rīcību iesaka Rietumi, un uzskatu to par pareizu. Tieši no karošanas viedokļa.

    Ko UA armijā var nosargāt pilsētās, kur miliči nostājās rindā un bļauj “Zdravija želaju, tovarīšč polkovnik” nezināmam zaļam cilvēciņam, kurš tikko mutiski stādījās priekšā kā RUS armijas apakšpuldvedis? (youtu.be/DinMf_7dQK4)

    Vajag uzvarēt karā, nevis kaujā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > jmaklakovs 14.04.2014. 17.24

    Uzreiz bija redzams ka Ukrainas valdiba loti daudz korumpantu. Uzreiz ari bija redzams, ka vietejie oligarhi strada Kremla intereses. Ta ir tresha pasaule- bananu republika- eiropas Afrika. Krievija, Ukraina, Baltkrievija- visas tas valstis ir eiropas Afrika. Un isteniba, del visadiem Lembergiem, Latvija ir knapi knapi labakaa pozicijaa.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > jmaklakovs 14.04.2014. 15.39

    Izskatās, šī te Uktrainas vara ir tikpat impotenta un korumpēta, kā visas iepriekšējās, lai sagaidītu palīdzību, tiem, vismaz, jāgrib pašiem sev palīdzēt, neizskatās, ka viņi nopietni gribētu aizstāvēt Ukrainas suverenitāti.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

Ligiña Doniña 14.04.2014. 17.14

Līdz referendumiem Ukrainai jābūt sadalītai gabalos, tāds ir fašistiskās Maskavas lēmums, jo ātrāk, jo labāk. ANO karaspēks? Kas tas tāds? Mēs jau arī nezinam, ko Vācija sarunājusi ar putleru. Katrā ziņā Vācijas, Francijas, Šveices un Austrijas bankas necietīs. Izlaupītu valsti protams nav māka saplosīt. Bet mums ir mācība, kā reaģēt uz mazākiem Girsveidīgo pīkstieniem par separātismu Latgalē! Zibenīgi aresti, pilsonības atņemšana un izraidīšana no Valsts. Jebkura mazākā kustība jāvērtē, kā Nacionālās Drošības apdraudējums.

+4
0
Atbildēt

2

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 14.04.2014. 17.40

    Vācija aizstāv Ukrainu iespēju robežās un iespējas tai ir mazas un robežas beidzas pie Polijas. Vienīgais, kas ir Vācijai ir stiprākā ekonomika pasaulē.., bet ar to ir par maz un tā pieder Vācijai . Vācieši māk rēķināt, bet pliki starptautiskie cilvēktiesību līgumi ir tikai papīri bez seguma, kas realitātē nestrādā. Kopš kreditēšanas un bezskaidras naudas parādīšanās pasaule ir kardināli mainijusies. Un krievi to ir sapratuši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Ligiña Doniña 14.04.2014. 17.29

    Vacija aizstav Ukrainu daudz vairka neka pashi ukraini. Daudzi teica, ka Timoshenko atdeva Krimu krievijai. Un ka atdos ari austrumukrainu. Paigadu prezidents ir Timoshenko cilveks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Agris Āva 14.04.2014. 15.46

“Atbalstu Ukrainas tiesībām pielietot spēku pret prokrieviskajiem separātistiem izteikušas trīs Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis – Lietuva, Luksemburga un Zviedrija”

Latvieši – gļēvulīši?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu