Sikorskis: Krievija finansē un diriģē apvērsumu Ukrainā • IR.lv

Sikorskis: Krievija finansē un diriģē apvērsumu Ukrainā

36
Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Nūlande: Separātistu darbībām Ukrainas austrumos ir visas tā sauktās orķestra kampaņas pazīmes

Polija un ASV pārmetušas Krievijai nemieru uzkurināšanu Ukrainas austrumos un brīdinājušas par jaunu sankciju iespējamību, trešdien ziņo Polijas Radio.

“Spēcīgāka valsts ir atņēmusi provinci mazāk spēcīgai valstij un tagad finansē apvērsumu, izmantojot par aizbildinājumu etniskās problēmas. Tas ir nepieņemami,” otrdien intervijā raidorganizācijai CNN norādīja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs Senātam Vašingtonā norādīja, ka Krievijas īpašie spēki darbojušies kā “katalizators pēdējo 24 stundu haosam”.

Pēdējo dienu laikā vairākās Ukrainas austrumdaļas pilsētās prokrieviskie separātisti sarīkojuši plašas nekārtības, tostarp ieņemot valdības ēkas Luhanskā, Doņeckā un Harkovā. Kijeva uzskata, ka nekārtības inscenējis Kremlis, šādi sagatavojoties iespējamai reģiona aneksijai.

Arī ASV valsts sekretāra vietniece Viktorija Nūlande, kura sniedza ziņojumu par situāciju Ukrainā ASV Kongresa Helsinku komitejā, atzinusi, ka valsts iestāžu ēku sagrābšana Harkovā, Luganskā, Doņeckā un Mariupolē ir Maskavas rokas vadīta rīcība, vēsta „Amerikas Balss”.

„Tie noteikti nav stihiski notikumi. Šiem incidentiem ir visas tā sauktās orķestra kampaņas pazīmes ar musināšanu, separātismu un Ukrainas valsts iestāžu sabotāžu, kas tiek darīts pēc Krievijas drošības spēku norādēm un ar to palīdzību,” teica Nūlande.

Viņa arī iepazīstināja ar ASV politiku Ukrainas krīzes atrisināšanai – proti, tā būtu ASV un SVF, kā arī ES kopīga finansiāla palīdzība Ukrainai, spiediens un vienlaikus arī sarunas ar Krievu, lai samazinātu krīzi Ukrainā, kā arī NATO partneru kaujasspēju stiprināšanā šajā reģionā.

Kerijs norādīja, ka nesenie notikumi var izrādīties priekšspēle militārai intervencei, līdzīgu kādu Krievija īstenojusi Krimā.

Ukrainas varasiestādes otrdien atguva kontroli pār valdības ēkām Harkovā, bet krīze Luhanskā vēl nav atrisināta un prokrieviskie aktīvisti Doņeckā pieprasa referendumu par pievienošanos Krievijai.

Uzrunājot senatorus, Kerijs paziņoja, ka gadījumā, ja Maskava nemazinās spriedzi Ukrainā, sekos jaunas sankcijas. “Krievijai ir izvēle: sadarboties ar starptautisko sabiedrību, lai palīdzētu veidot neatkarīgu Ukrainu, kas būtu tilts starp Austrumiem un Rietumiem, (..) vai saskarties ar lielāku izolāciju,” paziņoja Kerijs.

Tikmēr Sikorskis norādīja, ka arī Eiropas Savienība (ES) ir gatava pastiprināt sankcijas pret Maskavu. “Tradicionāli ir tā, ka vispirms rīkojas ASV un Eiropas Savienība seko,” intervijā CNN norādīja Polijas ministrs.

“Krievija mūs sadalīja 18.gadsimtā – burtiski, mūsu valsts tika okupēta. Un arī tas tas tika darīts ar ieganstu aizstāvēt nacionālās minoritātes. Tātad, tas ir vecs stāsts. Tas ir kā skatīties operu, kuras librets jau iepriekš zināms,” norādīja Sikorskis.

“Eiropā nav valsts, kurā nebūtu nacionālo minoritāšu, un, ja mēs sāksim mainīt robežas ar ieganstu tās aizsargāt, mēs atgriezīsimies 20.gadsimta ellē,” viņš piebilda.

 

Komentāri (36)

alexander 10.04.2014. 10.25

Visu cieņu politiķiem, kuri lietas sauc īstajos vārdos, tādējādi neitralizējot Kremļa propagandistu pataloģiskos melus vismaz ārpus Krievijas. Lai gan sliecos piekrist pieņēmumam, ka nemieru Ukrainas austrumos finansētājs jeb “producents” ir Janukovičs, tomēr piekrītu Sikorskim, ka pasākuma libreta autors un režisors ir Kremlis.

+15
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 10.04.2014. 09.58

šī ir atkal tēma kura viņus tracina

atsauksmes- 7 čekistu komentāri un 3 normālie šobrīd :)) Ebenemezers, Bet un dzeris

+14
-4
Atbildēt

2

Ivars Ozols 10.04.2014. 10.23

Kā Sikorskis teica: veca opera, jauna auditorija. Nekādas smalkākas politiskās darbības par algotu separātistu atbalstīšanu un pēc tam armijas ieviešanu Ļubjankas absolvents VVP nav spējīgs uzmeistarot. Gruzijā sanāca – pasaule norija krupi. Tagad krupis ir piebarots, modernizēts un ir gatavs pasniegšanai vērienīgākai publikai.

Vienīgais, kas kremļa kampējus spēs apstādināt ir apsvilinātas ķepas Ukrainas austrumu robežā. Šobrīd galvenais ir ņemt vērā Gruzijas kļūdas un nereaģēt uz provokācijām. Bet tas nenozīmē, ka drīkst pieļaut valsts iestāžu kriminālu okupāciju.

http://www.ushanka.us/blog/images/hs9.1.08.jpg

+10
-1
Atbildēt

2

    Amis > Ivars Ozols 10.04.2014. 11.57

    Gantrijs Tors Šobrīd galvenais ir ņemt vērā Gruzijas kļūdas un nereaģēt uz provokācijām.

    ==================

    Kādām provokācijām? Gruzijas ciemu apšaudīšana d-Osetijā ar lielgabaliem un krievu tanku un citas smagās tehnikas ievešana Gruzijas teritorijā caur Roki tuneli 07.08, jau bija nepieteiktais karš. Oficiālā karadabības uzsākšana bija plānota 08.08.08. Olimpiādes atklāšanas dienā, kad Putins atradās Pekinā, bet Mendels demonstratīvi aizgāja atvaļinājumā(nebijis gadījums, kad divas augstākās valsts amatpersonas neatrodas savā postenī) un tā arī notika.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ivars Ozols > Ivars Ozols 10.04.2014. 13.39

    Provokācijas bija “zaļo cilvēciņu” pavērstie stobri pret suverēnas valsts karavīriem Krimā. Tas jau bija Krievijas mērķis – ievest karaspēku, lai sāk šaudīties, nogaidīt līdz situācija paliek nestabila un tad iebrukt visā valstī, ne tikai vienā reģionā.

    Pakļaušanās provokācijai būtu izsludināt karastāvokli un labākajās krievu demokrātijas tradīcijās ar tankiem apšaudīt vietējo parlamentu.

    Visloģiskākais šobrīd ir pret to izturēties kā kārtējo teroraktu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu