LB laiž apgrozībā pirmo Latvijas eiro kolekcijas monētu • IR.lv

LB laiž apgrozībā pirmo Latvijas eiro kolekcijas monētu

21
Ainažu jūrskolai veltītā monēta. Foto: Latvijas Banka

Tā veltīta Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai

Ainažu jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu 5.martā laiž klajā Latvijas Banka. Šī ir pirmā Latvijas eiro kolekcijas monēta, informē LB.

Monētas mākslinieks ir Ivars Drulle, tā kalta Nīderlandes kaltuvē “Koninklijke Nederlandse Munt”. Uz monētas redzami četri burukuģi, kā arī kompass ar sarkani iekrāsotu norādi uz ziemeļiem.

Monēta veltīta Ainažu jūrskolas dibināšanas jubilejai. Ainažu jūrskolai bija būtiska loma gan jūrniecības attīstībā, gan kopumā nācijas pašapziņas veidošanā. Kopš Ainažu jūrskolas dibināšanas pagājis 150 gadu, un nu brīvas Latvijas pilsoņi izbraukuši visas jūras, izgājuši pasaulē, iestājušies Eiropas Savienībā, piepulcējušies eirozonai.

Šādi tiek turpināta kolekcijas monētu izlaišana ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Arī plānotais kolekcijas monētu skaits saglabājas iepriekšējais – piecas sešas monētas gadā, ņemot vērā Latvijas sabiedrības un ārvalstu kolekcionāru interesi, norāda LB.

Monēta “Ainažu jūrskola” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas tirāža ir 5000 eksemplāru.

Monētu varēs iegādāties Latvijas Bankā (kasēs K.Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Liepājas filiāles un Daugavpils filiāles kasē) un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 35,99 eiro.

 

Komentāri (21)

Gunta Lebedoka 04.03.2014. 18.24

Tiešām skaista monēta un lielisks mākslinieka Ivara Drulles veikums! Turklāt ar patriotiski asprātīgu vēstījumu gan par Latviju kā meistarīgu jūrasbraucēju zemi, gan popkultūras piesitienu, (vismaz man) raisot asociācijas ar filmā “Karību jūras pirāti” izmantoto maģiskā kompasa un kuģa (jeb pasaules) sagriešanās simboliku. :)

+4
0
Atbildēt

0

inta_s 04.03.2014. 21.39

Izlaist jauna dizaina monētas prot, taču no centrālās bankas sagaida monetārās politikas realizāciju, nevis atdot to kādam un zīmēt monētas.

http://www.youtube.com/watch?v=vEU13R5jt1w

http://www.youtube.com/watch?v=YnAtHbDptj8

+1
0
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 05.03.2014. 01.05

Likēžiem citu darbu nav? LB vismaz štata vietas ir samazinātas?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu