Hodorkovskis: Pasaulē pazīstamu cilvēku ierašanās Ukrainā var apturēt asinsizliešanu (papild.) • IR.lv

Hodorkovskis: Pasaulē pazīstamu cilvēku ierašanās Ukrainā var apturēt asinsizliešanu (papild.)

17
Andrejs Makarevičs. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievijas mūziķi pieprasa izvest Krievijas karaspēku no Ukrainas

Neatkarīgu un visā pasaulē pazīstamu cilvēku atrašanās Ukrainā šajās saspringtajās dienās var palīdzēt apturēt Krievijas – Ukrainas konflikta attīstību, radio “Eho Moskvi” paziņojis Mihails Hodorkovskis, kuru Krievijas prezidents sākotnēji ieslodzīja cietumā, bet pērnā gada nogalē amnestēja.

Hodorkovskis pats ir gatavs jebkurā brīdī pēc jebkuras atbildīgas personas uzaicinājuma ierasties jebkurā Ukrainas vietā, lai nepieļautu asinsizliešanu.

“Politiķu nekompetentas darbības rezultātā mēs atrodamies uz pilsoņu kara robežas Ukrainā. Tas nozīmē – milzum daudz traģēdiju, tai skaitā arī miljoniem krievu – ukraiņu ģimenēm, tas nozīmē – vissmagākās sekas mūsu iekšpolitiskajai situācijai un valsts ārpolitiskam stāvoklim. Bēda skars ikvienu,” norāda Hodorkovskis, kurš pats patlaban atrodas ārzemēs.

Hodorkovskis arī norāda, ka viņam situācija Ukrainā nav vienaldzīga, jo tur dzīvo viņa radinieki un draugi ukraiņi. “Tā ir manas ģimenes lieta,” saka Hodorkovskis.

“Mēs Krievijas varai pieprasām nekavējoties un bez nosacījumiem (..) izvest visus bruņotos grupējumus no Ukrainas teritorijas. Mēs aicinām līdzcilvēkus: neticiet oficiālai propagandai un neatbalstiet karu,” teikts petīcijā, kas publicēta internetā un ko parakstījuši pazīstami mūziķi – grupas “Mašina vremeņi” līderis Andrejs Makarevičs un viņa kolēģis Aleksandrs Kutikovs.

Petīciju “Pret Krievijas agresiju Krimā” pirmdien dienas pirmajā pusē bija parakstījuši jau vairāk nekā 26 tūkstoši cilvēku.

“Interešu aizstāvēšana” ir tikai piesegs politiskajai spēlei, teikts paziņojumā. “Mums ukraiņiem ir jāpierāda, ka Krievijā pastāv arī cits viedoklis bez varas propagandas un citi argumenti bez tankiem. Tagad kā vēl nekad svarīgi izrādīt cieņu kaimiņvalsts iedzīvotāju vēsturiskajai izvēlei un censties iemantot viņu cieņu,” teikts paziņojumā.

Ja Krievija sāks karu ar Ukrainu, tas būs īsts brāļu karš, uzskata Makarevičs, ziņo portāls “Newsru”. “Tajā brīdī, kad tavā zemē iebrauc bruņutehnika, ļaudis kļūst par savas valsts patriotiem un ņem rokās ieročus. Mūsu uzdevums – to nekādā gadījumā nepieļaut,” radio “Eho Moskvi” teicis Makarevičs.

Krievijas armijas ienākšanu Krimā viņš uzskata par “šausmīgu kļūdu”. Šim viedoklim pēdējo pāris dienu laikā Krievijas medijos piekrituši arī citi Krievijas kultūras darbinieki.

Tā pazīstamais Krievijas opozicionārs rakstnieks Boriss Akuņins, lai arī “Putina kareivīgumu” uzskata par blefu, ir pārliecināts, ka pēdējās dienās Krievija pārgājusi no “plutokrātiskās autokrātijas uz policejisku valsti un diktatūru”.

Tieši šā iemesla dēļ viņš aicina Krievijas opozīciju pārtraukt protesta akcijas līdz laikam, “kad ielās būs gatavi iziet simti tūkstoši” cilvēku. Pašreizējā situācija “zem sitiena noliek pašus aktīvākos, drosmīgākos opozicionārus” norāda Akuņins. 

Kā zināms, brīvdienās Maskavā un Sanktpēterburgā notika piketi pret Krievijas iebrukumu Krimā, kuru dalībniekus, Maskavā ap 350 cilvēku, savāca policija. Vienlaikus prokremliskā mītiņa, kas atbalstīja iebrukumu Ukrainā, dalībniekus neviens neaiztika.

Pazīstamās grupas “Akvarium” līderis Boriss Grebenščikovs savā “Facebook” lapā aicinājis Krievijas varas iestādes Ukrainas jautājumu risināt miera ceļā.

“Lai cik liela ir jūsu vēlēšanās ieiet vēsturē, nemēģiniet to izdarīt uz to cilvēku dzīvības rēķina, kuri jums uzticas. Nav problēmas, kuru nevarētu atrisināt mierīgā ceļā, vienmēr ir risinājums, kas ļauj izvairīties no cilvēku nogalināšanas. Esiet tālredzīgi: pārtrauciet sarīdīt vienu pusi ar otru, pārtrauciet melot savai tautai mirkļa ieguvuma dēļ – jau rīt tas novedīs pie neizmērāmi lieliem zaudējumiem,” brīdina mūziķis.

(papildināta ar Mihaila Hodorkovska paziņoto)

Komentāri (17)

silvija_vitina 03.03.2014. 14.16

JRT ir atcēlis izrādes Krievijā. Šis ir labs sākums visaptverošam protestam.

+15
-1
Atbildēt

1

alexander 03.03.2014. 17.02

Lieliskie Krievijas mūziķi Andrejs Makarevičs, Boriss Grebenščikovs, rakstnieks Boriss Akuņins un 26 tūkstoši cilvēku, kas parakstījuši šo petīciju un tie, kas to vēl parakstīs, lūdzot izvest karaspēku no Ukrainas, veido pārliecinošu ideoloģisko pretsparu Putina agresīvajai un impēriskajai politikai. Šie cilvēki apliecina, ka visa Krievijas tauta nav ar Putinu, un ka Krievija ir pelnījusi humānu un demokrātisku valdību, kas respektē cilvēku pamattiesības un neatkarīgu valstu integritāti. Ļoti gribas ticēt, ka šī iniciatīva aizsāks Krievijas tautas protestus pret karu Ukrainā un izvedīs ielās desmitiem tūkstošu, kā tas jau reiz notika Putina pirmsvēlēšanu kampaņas laikā. Lai viņiem izdodas!

+10
0
Atbildēt

0

dro 03.03.2014. 18.31

    dace_ampermane > dro 03.03.2014. 18.54

    lno

    klausieties šo! spēcīgi un pareizi!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu