Ukrainas sadalīšana - Latvijas drošības mācībstunda • IR.lv

Ukrainas sadalīšana – Latvijas drošības mācībstunda

81
Ukrainas karogs Hāgā G7 samita laikā. Foto: AFP/LETA
Toms Baumanis

Savlaicīgi nepieņemot adekvātus lēmumus, Latvija uzņemas risku maksāt daudz lielāku cenu valsts neatkarības saglabāšanā

Vairākuma viedoklī Briselē Krievija vairs netiek saukta par partneri, bet gan pretinieku (adversary). Krimas aneksija un okupācija, draudi Ukrainas parlamentam, pagaidu valdībai un „brāļu tautai” nav citādi vērtējami. 

Diemžēl mēs esam pavisam tuvu tam, lai Krievija tiktu dēvēta par ienaidnieku. Tālāka Putina ambīciju realizācija, pakļaujot aizvien jaunas bijušās savienības teritorijas, neatstāj citu iespēju ES un ASV, kā adekvāti reaģēt politiski un ekonomiski. Šādu scenāriju saucam par Auksto karu un Kremlis uz to virzās apzināti.

Pateicoties Krievijas agresijai pret Ukrainu, sabiedrotie Briselē – vācieši, francūži un amerikāņi – strīdas daudz mazāk nekā iepriekš. Kremlis piesaka Eiropas pārdalīšanu ar vardarbīgām metodēm. Krievijas rīcību klaji neatbalsta pat tās teorētiskie satelīti Baltkrievija, Kazahstāna un Centrālās Āzijas valstis. Ukrainas sadalīšana vai pakļaušana ir nedraudzīgs politisks un ekonomisks signāls gan Maskavai tradicionāli draudzīgiem ekonomiskiem lobijiem, gan tiem, kas apzinās politiskos un ekonomiskos riskus.

Notikušais ir mācībstunda arī valdošajiem politiķiem Latvijā, lai pieņemtu tādus lēmumus, kas vairo, nevis mazina nacionālo drošību. Reālpolitikas mācībstunda valdībai liek pieņemt lēmumus, kas mazinātu drošības riskus vairākās būtiskās jomās.

# Politikas līmenī vissāpīgākie lēmumi jāpieņem, plānojot 2015.gada valsts budžetu – apzinoties, ka prognozēto IKP pieaugumu 2014.gadā sasniegt neizdosies. Kāpēc?

Paredzams Latvijas tirdniecības un ekonomiskās aktivitātes kritums austrumos. Aptuveni 15% no ārējās tirdzniecības veido eksports uz Krieviju, neskaitot krīzes ietekmi uz ekonomiskajiem sakariem Ukrainā. Budžeta ieņēmumiem neizpildoties, valdībai nāksies mazināt izdevumus labklājībā, izglītībā vai veselības aprūpē. Papildus nastu 2015.gada budžetam uzliks aizsardzības izdevumu palielināšana. NATO palīdzības apjoms Latvijas drošības garantēšanā saistāms ar pienākuma izpildi: 2% aizsardzībai ar 2015.-2016.gadu.

# Ekonomiskajā laukā jāpārskata eksporta atbalsta instrumenti, lai mazinātu Latvijas ražotāju eksponāciju politiskiem riskiem.

Diemžēl daudzi uzņēmumi nav spējuši atturēties no vilinājuma krist riskantā Krievijas tirgū, neskatoties uz jau reiz doto iespēju mācīties no sāpīgās 1998.gada Krievijas krīzes pieredzes. Daļai pārtikas ražotāju atkarība no Krievijas tirgus pārsniedz 50% no tirdzniecības apjoma, kas runā pretī jebkurai biznesa loģikai. Eksporta atbalsts, izmantojot ES instrumentus, jāsniedz tikai ražotājiem ar diversificētu eksporta tirgu sadalījumu.

Publisko finansējumu jāierobežo uzņēmumiem ar tiešu atkarību no viena augsta riska tirgus, jo tā ir ES nodokļu maksātāju nauda.

# Uzturēšanās atļauju (TUA) tirdzniecība Saeimā jāizvērē, ņemot vērā nacionālās drošības riskus, kā jau to ir publiski minējis aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Mazākā riska lēmums ir izslēgt no TUA saņēmēju valstu saraksta Krievijas pilsoņus. Nekad nevar izslēgt viņu saistību ar speciālajiem dienestiem. Publiski minēts, ka režīma „biznesa” pārstāvjiem dots uzdevums uzpirkt ekonomiskos aktīvus kaimiņvalstīs, tai skaitā – Latvijā.

Citu nedemokrātisko režīmu pārstāvjiem pārdodamo TUA apjoms fundamentāli jāierobežo, cena vairākkārt jāpalielina par tiešu ieguldījumu uzņēmumu pamatkapitālā. Ieguldījums nekustamā īpašumā, tai skaitā zemes izpirkšana TUA kontekstā, nav ekonomiski attaisnojama, tā nenodrošina ekonomikas ilgstpēju un pozitīvus strukturālus uzlabojumus.

# Enerģētiskās atkarības radīšana ir Krievijas biznesa modeļa sastāvdaļa. Redzam, kā ar gāzes cenu manipulē ar Ukrainu, lai tā pieņemtu „pareizos” lēmumus. Ja Baltijas valstis ir 100% atkarīgas, tad Vācijas atkarība no Krievijas gāzes nepārsniedz 30%.

Gāzes tirgus liberalizācijas atlikšana Latvijā ir lobija sekas, taču ES ir pieņēmusi neatgriezeniskus lēmumus, lai samazinātu gāzes atkarību. Gāzei cena ir tikai cauruļvada galā. Maksātspējīgiem eiropiešiem atsakoties no gāzes, Krievija zaudē valūtas ieņēmumus. Patlaban ap 75% Krievijas valūtas ieņēmumu veido gāzes un naftas tirgus.

# Sociālās drošības laukā jāvelta ne milzums pūļu Latvijas sabiedrības konsolidācijai. Pirmkārt, vispārējā izglītībā, nodrošinot adekvātu pedagogu atalgojumu un stiprinot mazākumtautību skolu programmu, izmantojot ES finansējumu. Nav pieļaujams, ka mācību procesā var tikt izmantots Krievijas ideoloģiskais materiāls.

Jārada stimuli, lai mazākumtautību bērni vēlētos mācīties latviešu valodas plūsmas skolās. Jāpalielina latviešu valodas īpatsvars mazākumtautību skolu mācību programmās, lai tuvāko piecu gadu laikā panāktu dziļākas latviešu valodas zināšanas.

Otrkārt, jānovērš Kremļa informācijas kanālu īstenotā ideoloģiskā „smadzeņu skalošana” krievu valodas informācijas telpā, it īpaši viegli ietekmējamā lumpenizētajā daļā.

Valsts kā vairākuma daļu turētājs spēj ietekmēt tādu uzņēmumu kā „Lattelecom” piedāvājumu, kurā dominē Kremļa cenzētu un kontrolētu TV kanālu piedāvājums. Nepieciešams izmantot ekonomiskos stimulus, lai līdzsvarotu melīgas informācijas „smadzeņu skalošanu”.

Likumdevējiem jāatvēl papildus finanses, lai stiprinātu informatīvā satura radīšanu gan Latvijas televīzijā, gan radio. Kremļa propagandas kanālu izplatība jāregulē ar ekonomiskām metodēm, paredzot dubultus muitas tarifus par ne-ES izcelsmes satura pārraidīšanu un pārdošanu raidstacijās, interneta vai kabeļtelevīzijās Latvijā.

Treškārt, patiesi jārūpējas par latviešu valodas lietojuma palielināšanu un apdraudējuma novēršanu ne vien valsts, bet arī individuālajā līmenī. Sabiedrisko pakalpojumu sfērā aizvien plašāk tiek lietota krievu valoda, nevis kāda no ES valstu vadošajām valodām, piemēram, preču un pakalpojumu reklāmās, komerciālās raidstacijās vai lielajos tirdzniecības centros.

# Militāro drošību Latvijai garantē NATO. Taču nozīmīgu lomu spēlē Latvijas un pārējo Baltijas valstu spēja atturēt kaimiņvalstis no militāras vai cita rakstura iejaukšanās. Japānas drošību garantē ASV, taču, neskatoties uz drošības garantijām, Japānā atrodas astoņas ASV militārās bāzes, lai atturētu milzīgo Ķīnu no militārām aktivitātēm pret kaimiņvalsti.

Aizsardzības izdevumi 2% apmērā ir tikai nosacījums drošības risku mazināšanai. Būtisks ir līdzekļu izlietojums. Lai nodrošinātu pietiekamu atturēšanas spēju (deterrence), Latvijā jāizvieto ASV militāro spēku bāzes, kuru izdevumus daļēji segtu budžets. Tās varētu būt gan gaisa aizsardzības, gan pretraķešu vienības. Papildus nedrīkst aizmirst par teritoriālo aizsardzību un iekšējo drošību, attīstot Iekšlietu ministrijas un Zemessardzes personālu un aprīkojumu.

Iebrukumu Krimā neveica Krievijas sauszemes karaspēks, bet gan speciālo uzdevumu vienību karavīri maskās bez atpazīšanas zīmēm un apmācīti drošības dienesta darbinieki civilajā apģērbā ar mērķi provocēt nemierus un asinsizliešanu.

Situācija Eiropā ir mainījusies. Kremlis plāno destabilizāciju ne vien Ukrainā, bet arī Moldovā, Piedņestrā un citviet. Jauno, draudīgo realitāti apspriež Eiropas un ASV medijos un politiķu kabinetos. To var neredzēt un nesaprast, ja nu vienīgi informācija tiek saņemta no Krievijas televīzijas kanāliem. Nacionālās drošības mācībstunda izmaksās dārgi visiem. Taču, savlaicīgi nepieņemot adekvātus lēmumus, Latvija uzņemas risku maksāt daudz lielāku cenu valsts neatkarības saglabāšanā.

Autors ir Latvijas Transatlantiskās organizācijas pārstāvis

 

Komentāri (81)

Kristīne 26.03.2014. 09.03

Ministru prezidente Sraujuma raustija plecus par Latgales pilsoņu nespēju redzēt Latvijas televīzijas programmas.Lattelecom ir daļēji valsts uzņēmums un valsts neizputētu, ja Lattelecom apgādātu visus Latgales iedzīvotājus ar dekoderiem norakstot pāris simtu tūkstošus euro uzņemuma zaudējumos.

+18
-4
Atbildēt

2

    Inese > Kristīne 26.03.2014. 09.14

    «В состав украинского правительства входят настоящие фашисты. Они занимают ключевые посты, например, должность вице-премьера, министров – обороны, сельского хозяйства и охраны окружающей среды, а также главы комитета по вопросам национальной безопасности. Конечно, в правительстве есть и демократические силы, но фашисты никогда не выпускали из рук полученную ими власть», – сказал Гизи.

    http://www.youtube.com/watch?v=oKBWPN3klr8

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Kristīne 26.03.2014. 09.13

    Nu, tas jau parāda to mūsu pie varas esošo “izpratni” par to, cik svarīgi, lai cilvēkiem būtu pieejama patiesa informācija, nevis Krievijas propaganda.

    Pie kam par to tika runāts pie visām valdībām, un rezultāts nulle.

    Brīžam, liekas, ka mūsu valdības locekļi un deputāti paši jau ir galīgi “debilizēti”, jo nepēj saprast elementāras lietas.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

ievuliitis 26.03.2014. 10.20

В Севастополе вооруженная группа «казаков» и людей с символикой «Русского блока» ограбили квартиру дочери местного депутата Нины Прудниковой. 20-летней девушке нанесены тяжелые побои, у нее травма головы. Также избит отец девушки, муж депутата Нины Прудниковой.

Как сообщает «Голос Севастополя» нападавшими руководил депутат Инкерманского городского совета, «казачий атаман» Вячеслав Бебнев.

Бандиты выломали двери в квартиру, украли 12 000 долларов и пытались вынести другое имущество Прудниковых, но этому помешали другие жильцы дома.

Нападающие не прятали лиц, не пытались скрыться от сил правопорядка. Свое поведение они мотивировали тем, что «сейчас революция и все дозволено».

Komiskākais, ka “Нина Прудникова известна как активист Антимайдана. Она принимала активное участие в акциях в поддержку Виктора Януковича.”

+17
-4
Atbildēt

5

    Zoņtiks > ievuliitis 28.03.2014. 17.37

    Interesanti… ločmelis savus komentārus sācis dzēst? :) jau otrais gadījums, kad šim, laikam nav ko atbildēt un savu komentāru aizvācis

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > ievuliitis 26.03.2014. 14.05

    Beidzot no Krimas kāda laba ziņa;)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > ievuliitis 26.03.2014. 10.38

    labi, ka pumpainais tīnis ločmelis pārvalda “sabžu” un viedi “peisto”

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ievuliitis 26.03.2014. 10.37

    Tie ģērbtie klauni, kas sauc sevi par kazakiem, jau varoņi tikai pret absolūti neaizsargātiem sievietēm un bērniem.

    Kā kaut kur lasiju, pat Rostavā pie Donas tie maksā nodevas čečeņu mafijai, nu, toties savas sievas un bērnus per un sit regulāri.

    Kaukāziešiem, kas, principā, ir pie varas visās Krieviju dienvidu un ne tikai pilsētās, ieskaitot Maskavu, un kuriem Maskava maksā nodevas, tie kurpes gatavi spodrināt, lai tikai tie šos klaunus neaiztiek un atļauj spēlēt to teātri ar to pārģērbšanos un “krutumu”, nu parastos krievus tiem sists atļauts, un arī bailes nav, viņi taču zina, ka krievi, principā, ir mazohisti, kas pieraduši pie pēriena no jebkuras varas, pat no šiem klauniem, un uzskata to par normu – ja mūs nesit, tad, kas tā ir par varu?

    Un ko tad var gaidīt Krimā vispār, ja tur vienīgais, ko Maskava atrada ielikt par Krimas galvu, ir 90 gadu bandīts, “brigadieris” ar “kļičku” Goblins, kāds pats Kremlis, tādi “kazaki” un ielikteņi.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 26.03.2014. 10.26

    betijacelmale. Nav pilnībā ievērotas atbrīvotāju tradicijas – upuris nav izvarots.

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

dro 26.03.2014. 10.03

Čehijas parlaments nobalsojis pret sankcijām pret Krievijai…Čehiem nepietika ar Minheni:)

+15
-3
Atbildēt

1

    Inese > dro 26.03.2014. 10.06

    Tāpēc, ka čehi draudzējas ar galvu!

    «Палата депутатов не поддержала предложение, в котором правительству поручалось продвигать в рамках ЕС введение экономических санкций против России», — отмечается в сообщении.

    Также не получило поддержки чешских депутатов предложение об увеличении финансирования чешской армии. В настоящее время бюджет министерства обороны составляет 1,1 % ВВП. Предлагалось увеличить этот показатель в будущем году до 1,3%, с тем, чтобы довести расходы на оборону в 2017 году до 2% ВВП. http://news.mail.ru/politics/17545083/

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu