FOTO: 16.marta pasākumi Rīgā beigušies bez incidentiem (papild.) • IR.lv

FOTO: 16.marta pasākumi Rīgā beigušies bez incidentiem (papild.)

96
Brīvības pieminekli ielenkusi policija. Foto: Lauris Aizupietis, F64

Leģionāru piemiņas pasākumi Rīgā beigušies bez būtiskiem pārkāpumiem

Leģionāru piemiņas gājiens beidzies bez būtsikiem pārkāpumiem. Pēc policijas aplēsēm, gājienā piedalījušies 1500 cilvēku.

16.marta notikumu epicentrā Rīgā pasākumi šogad ir noritējuši salīdzinoši mierīgi, policijas izstrādātā taktika un iesaistītie resursi ir nesuši pozitīvu rezultātu, aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Norises laikā tikai dažas personas aizturētas par administratīvajiem pārkāpumiem. Kā informē Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļa, Doma laukumā un pie Brīvības pieminekļa pasākumu norises vietās kopā aizturētas septiņas personas – trīs par alkoholisko dzērienu lietošanu sabiedriskā vietā, divas par iespējamu atrašanos narkotisko vielu ietekmē un divas par sīko huligānismu.

Ķuzis pastāstīja, ka policijai ir izdevies panākt mierīgu pasākumu norisi abām pretēju uzskatu paudēju pusēm. Attiecīgi pušu starpā neizveidojās nekādas konfliktu situācijas, un policija nodrošināja sabiedrisko kārtību un drošību.

Likuma grozījumi par piketiem un gājieniem ir devuši būtisku ieguldījumu kārtības nodrošināšanā. Bija iespējams nodrošināt to, lai vienā vietā un vienā laikā neatrastos divu pretēju viedokļu paudēju puses, kas, kā vērtē Ķuzis, noteikti radītu konfrontācijas riskus un konflikta situācijas.

Jau ziņots, ka gājiena dalībnieki pie Brīvības pieminekļa nolika ziedus un dziedāja patriotiskas dziesmas, savukārt leģionāru piemiņas gājiena pretinieki “Apvienības pret nacismu” piketa dalībnieku saucieni un svilpieni atskanēja no Bastejkalna, ziņo LETA. Tā saucamie antifašisti no gājiena dalībniekiem bija norobežoti ar vairākām policistu ķēdēm.

Pēc dievkalpojuma Doma baznīcā sākās leģionāru piemiņas gājiens uz Brīvības pieminekli, kurā piedalījās vairāki simti cilvēku.

Gājiena pirmajās rindās ir leģionāri un viņu tuvinieki. Aiz viņiem nes Baltijas valstu karogus un tad aiz tiem sekoja vairāki Nacionālās apvienības politiķi, piemēram, Raivis Dzintars, Imants Parādnieks, Jānis Dombrava, nule kā no amata atbrīvotais vides un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis, Jānis Iesalnieks, Aleksandrs Kiršteins, Vineta Ploriņa un citi.

Gājiena dalībnieki uz Brīvības pieminekli gāja pa Smilšu ielu, dziedāja patriotiskas dziesmas, bet atsevišķiem rokās bija plakāti ar uzrakstiem: “Nē Hitleram un Staļina režīmam”, “Nē okupācijas varām” un “Jā brīvai Latvijai”.

Sākumā gājiens virzījās pa Jēkabu ielu, tādējādi attālināti paejot garām piketam, kas tika rīkots “pret “Waffen SS” veterānu glorifikāciju Latvijā”.

Gājiena dalībnieki sasniedzot pieminekli pārtrauca dziesmas, klusām un nesteidzīgi devās pie pieminekļa, taču sapulcējušies pie pieminekļa tie turpināja dziedāt dziesmas.

Kamēr no Bastejkalna puses “Apvienība pret nacismu” piketa dalībnieki aiz nožogojuma krievu valodā sauca – kauns, kauns, pieminekļa labajā pusē pie nožogojuma sapulcējušies cilvēki klusējot vēroja notiekošo, daži aplaudēja un kāds pat izsauca atbalstošus saukļus gājiena dalībniekiem.

“Apvienības pret nacismu” pasākuma dalībnieki ar plakātiem un karogiem mēģināja virzīties no protesta pasākuma vietas pie Bastejkalna uz Brīvības pieminekli, bet viņiem ceļu aizšķērsoja policijas darbinieki. Pieaugot protestētāju skaitam policisti izveidoja otru ķēdi, lai nodrošinātu, ka pretējo uzskatu paudēji nesatiekas.

Biedrības pārstāvji izmanto signāltaures un svilpes, tādējādi protestējot pret leģionāru piemiņas gājienu.

Jau ziņots, ka līdz plkst.11 plānotie 16.marta pasākumi Rīgā norit bez incidentiem, aģentūrai LETA apliecināja Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Aronovs.

Kā norādīja Aronovs, dažādo pasākumi dalībnieki savstarpēji diskutē, aizstāvot katrs savu viedokli, taču līdz šim izdevies izvairīties no fiziskiem kontaktiem.

Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību svētdien pasākumu norises vietās Doma laukumā, pie Brīvības pieminekļa, kā arī citviet pilsētas centrā policija dežurē lielā skaitā.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (96)

mariam 16.03.2014. 12.56

Tie plakāti – “Nē Hitlera un Staļina režimam” – visnotaļ jēdzīga doma. Varēja būt arī angliski un krieviski, priekš citvalstu medijiem, kas gan jau tur apkārt bija.

+22
-5
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > mariam 16.03.2014. 16.19

    Liela izrādīšanās. Jāskaidro ārvalstu sabiedrībām, cik par nezvēriem te dzīvo, kuriem galvenais ir nīst krievus, nav jau svarīgi, zem kura karoga. Eiropa no Dienvidslāvijas atkārtošanas bīstas, un paldies Dievam, drīz jau vietējie latvāņi saņems jaunus norādījumus no Briseles un Vašingtonas, ka nevajag tracināt brūno lāci, citādi eiropiešiem nav jālien šajā kautiņā, bez dumjajiem austrumeiropiešiem amerikāņiem un eiropiešiem ir, ar ko nodarboties.

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > mariam 16.03.2014. 15.42

    Sveiks, kolēģi! Domāju šoreiz organizētāji izdarīja tik labi cik varēja, lai godprātīgi pieminētu leģiona karavīrus un tajā pašā laikā nedotu iespēju izmantot šo gājienu Rietumu kreisajos mēdijos:

    1. Abu režīmu noliegšana plakātos.

    2. Oponentu apčakarēšana gan laika ziņā( sovoki varēja paši ar sevi Bastejkalnā parunāties ar skaļruņiem), gan teritoriāli( aizgāja pa citu ielu, ne to kur Zurofs( vismaz izskatījās līdzīgs) un banda gaidīja tos nākam.

    3. Policija beidzot strādāja nevainojami, bloķējot sovoku bļaukas.

    P.S. Par LR augstāko amatpersonu piedalīšanos 16. marta piemiņas pasākumā domas neesmu mainījis. Deputāti gan varēja nākt kaut vai visi, un īstenībā V, RP,pat ZZS( noteikti to vidē ir leģionāru pēcteči, un līdzjutēji) deputāti darīja nepareizi, neviens neņemdami dalību gājienā.

    P.P.S. Ceru savukārt visu LR augstāko stafu redzēt rīt 17.martā, jo šajā dienā tiešām piemin tos ,kas centās atjaunot LR darbību, tai skaitā nacionālos partizānus, arī leģionārus.

    +25
    -3
    Atbildēt

    0

Ansis Reinhards 16.03.2014. 14.04

Biju gājienā. Jauka kopības sajūta. Kad tuvojāmies piemineklim, varēja dzirdēt tādus kā hov hov hov … Neskaidrus, mazskaitlīgus un neritmiskus. Apkārtnē valdīja jautrība, kāds jauneklis izteica versiju, ka suņu klubam izbraukums brīvā dabā … :) Pienākot tuvāk, izrādījās, ka neliels bariņš, nepārspīlēju, cilvēku 20, mēģina kliegt pozor, pozor… Tā teikt iniciatīvas grupa, gauži mazskaitlīga un nožēlojama… No sirds centās cilvēki 5, pārējiem laikam par maz samaksāts… :) :) :)

Patiesībā tiešām viss bija ļoti miermīlīgi, cilvēki vienkārši nāca un nolika ziedus. Man visvairāk patika, ka bija vienmērīgi pārstāvēti visi slāņi, veci jauni, vīrieši, sievietes, ģimenes.

Lai nu kā, vēl mēs esam, mierīgi, izturēti un līdzsvaroti.

Dievs svētī Latviju!

+31
-15
Atbildēt

4

    Inese > Ansis Reinhards 16.03.2014. 18.18

    Ak tad putenis jums neļāva saskatīt Latvijas un Rietumeiropas antifašistus, kas protestēja pret nacistu sabatu Rīgas centrā? ;) Nu, tad noskatieties video, kurā redzama sieviete, kas argumentēti un pārliecinoši diskutē ar latviešu nacionālistu, un kuru parādīs visos televīzijas kanālos; kurā redzami populārie Latvijas polītiķi Ilarions Girss un Jevgēņijs Osipovs, kā arī stalti noauguši jaunieši ar Jura lentītēm pie krūts! Arī vācu antifašisti un kāds Drošības policijas provokators, kurš pat pacēla roku hitleriešu sveicienā (3:57)!

    http://www.youtube.com/watch?v=tWsqGTikCc0

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    Inese > Ansis Reinhards 16.03.2014. 18.58

    Fašisms netiks cauri!

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Ansis Reinhards 16.03.2014. 20.13

    Un, Tu, meli, šito izsaucienu tai paviānu mātītei arī iemācīji, vai tomēr mēdi nabaga radību? Ja iemācīji,būs taisnība Darvinam, ka mazliet papūloties ( pāris tūkstošgades), arī ko vairāk tās paviānu mātītes atvases sāks izpausties, lietot saprātīgi darba instrumentus, saprast cilvēkus, un nebūs tālu arī līdz cilvēka statusam.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Ansis Reinhards 16.03.2014. 18.51

    No kura pērtiķu krātiņa tā primāte, meli, izvilkta? Vai viņa no sarkanpakaļas paviāniem, vai makakām? kaut kāda jauna pasuga izskatās, sauksim Papionini urlicus sovocus, sarkano pakaļa arī parādīja?

    +12
    0
    Atbildēt

    0

piziks 16.03.2014. 19.09

Valsts policija, pašvaldības policija, robežsardze un imigrācijas dienests, — cik var manīt — nostrādājuši labi un = paldies tiem visiem par Darbu!

Kas vēl pietrūkst?

Gribētos, lai Valsts Policija, pakonsultējoties ar juristiem, padomātu, kā varētu vērsties pret leģionāru apmelotājiem. Gan tiešajiem, gan netiešajiem. Bastejkalnā kāds bariņš turēja rokās karalaika eksekūciju upuru fotogrāfijas, — to sižeti nekādi neattiecas uz 16. martu kā leģionāru piemiņas dienu un leģiona darbību. Par deizinformāciju vainu pastiprinošos apstākļos jāatrod iespējas sodīt, — lai turpmāk tādas cūcības atkārtot negribētos.

Ļoti ceru, ka rīt no rīta Rīta Panorāmā kādam no LTV parasti spriganā ziņu dienesta pietiks prāta, zināšanu un attapības jautājumus šīs problēmas sakarā uzdot, jo — ticu un ceru — rīt studijā sarunas par 16. marta rezultātiem noteikti būs.

Gan ģenerālim Intam Ķuzim, gan iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim vajadzētu būt gataviem par šo tēmu izteikties kompetenti un atbildīgi.

Par to, ka attiecīgo attēlu turētāju grupa ir vizuāli dokumentēta, cerams, šaubīties nav vajadzības.

+15
-1
Atbildēt

13

    Inese > piziks 16.03.2014. 19.18

    Optiskais Tēmeklis Bastejkalnā kāds bariņš turēja rokās karalaika eksekūciju upuru fotogrāfijas, — to sižeti nekādi neattiecas uz 16. martu kā leģionāru piemiņas dienu un leģiona darbību

    ======================

    Uz leģiona locekļiem gan attiecas.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Inese > piziks 16.03.2014. 20.29

    Nu, žīdu tautības cilvēku masu slepkava Viktors Arājs arī bija leģionā, par piemēru.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > piziks 16.03.2014. 20.34

    Latviešu SS leģionā bija cilvēki, kuri pirms leģiona izveidošanas bija iesaistīti žīdu tautības cilvēku slepkavībās. (c)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > piziks 16.03.2014. 20.39

    Optiskais Tēmeklis latvieši ar Arāju nav lepojušies

    ==========================

    Par Oskaru Grīgu liecina aktīvā IRsas komentētāja Berta Ceļmale:

    Par Grīgu man ir ļoti personisks stāsts, diezgan sens. No tā laika, kad kungs bija Saeimas deputāts. 16.marts, Lestene. Ar vācu žurnālisti intervējām vecus cilvēkus – leģionāri, sievas. Cilvēki stāsta, ko piedzīvojuši, kāpēc stājušies leģionā. Tiek uzdots arī tāds jautājums – bet vācu laikā ir pastrādāti briesmu darbi – ebreji šauti, veci cilvēki, sievietes, bērni…. Un te kāda spēcīga vīra balss: “Par maz ir šauti. Vajadzēja vairāk.” Pagriežos atpakaļ un apstulbstu – Saeimas deputāts Grīga kungs.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    silvija > piziks 16.03.2014. 21.00

    Teorētiski jau viss ir pareizi, bet praktiski policijai nav tādu resursu, lai vajātu pamuļķus ļautiņus sakarā ar piedalīšanos sankcionētā pasākumā un dienām ilgi pētītu, kas tur bija vai nebija tajās bildēs un ko katrs apmaksātais bildes turētājs domāja vai nedomāja. Pa zvirbuļiem nešauj ar lielgabalu.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    silvija > piziks 16.03.2014. 20.48

    Optiskais tēmekli, es domāju, ka tiem bilžu turētājiem ir vienalga, ko turēt, bildes vai naktspodu, ka tikai samaksā. Nu, neies šitie nākošreiz, gan jau atradīsies citi, pret cilvēku muļķību zāļu nav, un man šķiet, ka kaut ko īpašu viņiem inkriminēt diezin vai būs iespējams.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 16.03.2014. 20.31

    Anna, saprotu Tavas rūpes par locekļiem, bet šī nebija locekļu, bet gan visa leģiona diena.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > piziks 16.03.2014. 20.51

    Kāds Grīgam sakars ar Leģionu? Viņš ap to laiku tikai piedzimis varētu būt.

    Un vispār jau viņš tagad pa Sudrabas, kas lielā nācijas vienotāja un Krievijas draudzene, pasākumiem tusē…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 16.03.2014. 20.51

    Nepiekrītu. Ja paši dod iespējas un iemeslus, jātrenkā — atbilstoši likumam. Nekādu siltumnīcu meļiem un demagogiem.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija > piziks 16.03.2014. 20.35

    Dievs ar tiem bilžu turētājiem, diezin vai kāds tās bildes īpaši pētīja, bet, manuprāt, vajadzētu saukt pie atbildības to krievelēnu ar kolorādo vaboles krāsas trauklupatu pie krūts, kas muldēja par Pļūtkina aicināšanu palīgā apknaibītajiem Latvijas krieviem. To drīzāk var interpretēt kā publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valdību un reāli iekniebt šim asti spīlēs.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > piziks 16.03.2014. 21.03

    Meli, konkrēti kuri leģionā esošie karavīri, kuri būtu vainojami kara noziegumos nav saņēmuši savu sodu, un kurus latviešu leģionāru piemiņas dienā slavina? Pat nabaga Cukuru, kuru pat štati ( ar milzīgāko jūdu lobiju) neatdzina par vainojamu inkriminētajos noziegumos, un neizsludināja meklēšanā, tika no izraēļu MOSSAD puses nelegāli nogalināts, jo gadījās kārtējie “liecinieki”.

    Tātad konkrēti kuru karanoziedznieku slavina piemiņas pasākumā! Neizvairies, ar pērtiķa cienīgiem izbļāvieniem.

    Vēlreiz 16.03. piemin nevis vācu karaspēka struktūrvienības( Lestenē 19.divīzijai tāpēc ir atsevišķi kapi no vācu cīņas biedriem), bet individuālus latviešu karavīrus, kam nācās karot vācu karaspēkā , vai Tev kā krietnam sovokam nav pazīstams,ES-MANA ATBILDĪBA-MANAS TIESĪBAS, un ir pieņemams tikai mēs-mūsu atbildība-mūsu tiesības, kur rezultātā neeksistē individuālas atbildības par tiesībām nerunājot.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > piziks 16.03.2014. 20.20

    Kuriem? Konkrēti! Krugovaja poruka pieņemama ir tikai pie garīgi atpalikušo ļaužu apdzīvotajiem reģioniem, pārējā pasaulē ir nevainības prezumpciju un atbildība-vaina ir individuāla, saprotams? Vai tāda smadzeņu rieva ,kas definē savas tiesības un savu atbildību sabiedrības priekšā krievvalodīgajiem sovokiem ģenētiski ir nomutējusies?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 16.03.2014. 20.36

    Vasīlijam Kononovam par gļēvulību un kaujas uzdevumu nepildīšanu sarkanarmijas vērtīgākos un pirmos apbalvojumus atņēma/nolēsa paši sarkanarmieši, — dienesta biedri, kuri pazina viņu vislabāk, un arī viņa kaimiņi, gan sadedzinātie, gan nesadedzinātie viņu neslavēja, — vismaz LV viņu viegli/humāni patiesāja, atškirībā no tādiem kā Tu, Anna-Ločmeli-vienaci. Normāli latvieši ar Arāju nav lepojušies. Vismaz es tādus nezinu.

    Aigar, arī bilžu turētāji ir jāpapurina, lai turpmāk — pat, ja nezinājuši, ko dara — padomātu, ko ņem rokā no tiem, kas viņus izmanto kā (jau) pamuļķus/neizglītotos.

    Šonedēļ žurnālistiem kopā ar vēsturniekiem derētu pakomentēt un izsmiet to šāsdienas protestantu fotogrāfijas, kam plakāts rokā: nacist, atceries Nirnbergu! Mierīgi un objektīvi paskaidrot, kādi tie turētāji pamuļķi, jo tieši Nirnbergas sakarā Baltijas Waffen SS vienības netika — pat! — verbāli nosodītas!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu