Tiesa atļauj "Apvienībai pret nacismu" 16.martā pusstundu izmantot skaņu pastiprinošas ierīces • IR.lv

Tiesa atļauj “Apvienībai pret nacismu” 16.martā pusstundu izmantot skaņu pastiprinošas ierīces

13
Pagājušajā gadā pie Brīvības pieminekļa tā saucamie antifašisti izmantoja skaņu pastiprinošas ierīces. Foto: Evija Trifanova, LETA

 

Administratīvā rajona tiesa ceturtdien vakarā daļēji apmierināja biedrības “Apvienība pret nacismu” pieteikumu, ar kuru tā bija apstrīdējusi Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča aizliegumu 16.martā piketa laikā pie Brīvības pieminekļa izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas.

Tiesa atļāva biedrībai skaņu pastiprinošās iekārtas izmantot piketa un sapulces laikā no plkst.11 līdz 11.30. Līdz ar to Radzeviča lēmums tika atcelts daļēji, ziņo LETA.

Pēc saīsinātā sprieduma noklausīšanās biedrības pārstāvis tiesā Vladimirs Buzajevs komentēja, ka, “paldies Dievam, demokrātija ir uzvarējusi”. Viņš sacīja, ka līdz ar šo spriedumu klātesošie varēs saņemt informāciju par nacisma režīma upuriem un viņu apbedīšanas vietām.

Saīsināto spriedumu tiesa rakstīja gandrīz pusotru stundu. Pilns tā teksts būs pieejams 28.martā, un likumā noteiktajā kārtībā to varēs pārsūdzēt.

Rīgas pašvaldība nolēma atļaut visus 16.martā pieteiktos pasākumus, nosakot, ka pretēju viedokļu paudējiem būs liegts izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas.

Pēc tam biedrības pārstāvis Jānis Kuzins norādīja, ka apvienība gatavojas 16.martā rīkot “dziesmu svētkus” – tikšot savākti vairāki kori un skaļi dziedātas dziesmas.

Biedrībai “Apvienība pret nacismu”, kas 16.martā no plkst.10 līdz 13 iecerējusi tiešā Brīvības pieminekļa tuvumā piketēt “pret “Waffen SS” veterānu glorifikāciju Latvijā”, nāksies mainīt pulcēšanās vietu – pasākumam atvēlēta teritorija Brīvības laukuma Bastejkalna pusē no pilsētas kanāla līdz Aspazijas bulvārim. Biedrība piekritusi mainīt pasākuma norises vietu, taču pret liegumu izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas vērsusies tiesā.

Kopumā 16.martā plānoti četri pasākumi – biedrības “Daugavas Vanagi Latvijā” Limbažu nodaļa pēc dievkalpojuma Doma baznīcā no plkst.11 līdz 13 dosies gājienā cauri Vecrīgai, lai noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa, godinot latviešu leģionāru piemiņu. “Daugavas Vanagiem” pievienosies arī biedrība “Gustava Celmiņa centrs”, kas atsaukusi savu atsevišķi pieteikto pasākumu pie “Laimas” pulksteņa.

Vienlaikus Valērijs Oščenkovs Doma laukumā no plkst.10 līdz 13 gatavojas rīkot piketu “pret “Waffen SS” veterānu glorifikāciju Latvijā”. Arī šajā gadījumā piketētājiem būs liegts izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas. Radzevičam par šādu pozīciju izdevies panākt vienošanos, norādot, ka Doma laukumā atrodas gan baznīca, kurā svētdien notiks dievkalpojums, gan Latvijas Radio ēka, kuras darbu trokšņi var apgrūtināt.

Biedrība “Paspēlēsimies” jau no plkst.6 līdz 13 Brīvības pieminekļa apkaimē, ieskaitot piemineklim pieguļošo zaļo zonu Bastejkalnā un operas skvēra pusē, plāno izvērst informatīvu sanāksmi, lai atgādinātu par 1944.gada 16.martā notikušajām latviešu leģionāru kaujām. Pasākums pieteikts plašā teritorijā, taču iesniegumā Rīgas domei norādīts, ka tajā varētu piedalīties aptuveni 10 cilvēku.

Radzevičs norādīja, ka viedokļu sadursmes, visticamāk, 16.martā būs, jo cilvēktiesības uz vārda brīvību paredz, ka pretēja viedokļa paudēji drīkst pulcēties viens otra redzamības un dzirdamības rādiusā. “Viedokļu sadursmes būs, bet mūsu uzdevums ir nepieļaut fiziskas sadursmes, tāpēc pasākumus pēc iespējas nodalīsim telpā,” norādīja Radzevičs.

Jau ziņots, ka pērn pašvaldība pasākumu organizēšanu neierobežoja, līdz ar to Brīvības pieminekļa laukumā notika trokšņaina viedokļu apmaiņa. Brīdī, kad piemineklim tuvojās vairāki simti leģionāru atceres gājiena dalībnieku, pretējās nometnes pārstāvji skaļruņos sāka atskaņot ļoti skaļu, ausīs griezošu mūziku un sirēnu skaņas. Biedrība “Apvienība pret nacismu” bija uzstādījusi skaļruņus, kas atskaņoja skaļu padomju laiku mūziku krievu valodā un uzrunas.

 

Komentāri (13)

ligakalnina 14.03.2014. 06.30

Šīs te lēmums vispār ir nesaprotams.

Demokrātijas pmatpolstalūts ir tāds, ka drīksti darīt visu, ja tikai tas, kaut kādā veidā, netraucē citiem.

Skaņas iekārtas, ko izmanto aktieri, kas dēvē sevi par “antifašistiem”, nepārprotami traucē visiem pārējiem, un ir nekas vairāk, kā tīša provokācija, kas pārvērš visu šo pasākumu par balagānu, un tas ir taisni tas, kas vajadzīgs šiem “antifašistiem”.

Absolūti neizprotams tiesneša spriedums.

+8
0
Atbildēt

0

Елена 14.03.2014. 08.02

Apskaņošana publiskos pasākumos Latvijas likumdošanā ir nesakārtota joma. Mūsu “gudrās” galvas, nebūdamas izglītotas dzirdes veselības tēmā, ir pieļāvuši, ka publisko pasākumu skaņas spiediena līmenis (dB)netiek ierobežots.

Faktiski tas nozīmē, ka ir iespējams ar ļoti jaudīgu iekārtu padarīt kurlu ikvienu, kurš atrodas skaļruņiem tuvā attālumā un policijai nav tiesību to aizliegt.

Nav arī neviena politiskā spēka LV, kuram pietiktu prāta šo jomu sakārtot.

+5
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 14.03.2014. 07.17

Nez, cik minūtes drīkstēs latviski apskaņot (piemēram, ar izvēlētām tautasdziesmām) 9.maija tusovku pie miroņa pirksta?

+4
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu