Bērziņš neatbalsta ierosinājumu par tautas vēlētu prezidentu • IR.lv

Bērziņš neatbalsta ierosinājumu par tautas vēlētu prezidentu

27
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ieva Lūka, LETA

Prezidents: Iecere par skolotāju algu publiskošanu – nejēdzīga un nepieņemama

Valsts prezidents Andris Bērziņš pašlaik neatbalsta partijas “No sirds Latvijai” (NSL) sagatavoto Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” viņš teica, ka pašlaik sagatavotie grozījumi neko neizsaka. Būtu nepieciešams skaidri pateikt, kas ar tiem ir domāts.

Viņaprāt, Latvijai vairāk ir piemērota parlamentārā sistēma, jo tā pasargā no iespējas pāriet uz diktatūru, ziņo LETA. Parlamentārā sistēma paredz balansētāku lēmumu pieņemšanu un plašāku cilvēku iesaisti, skaidroja Valsts prezidents.

Saeima nākamnedēļ parlamenta sēdē lems, vai nodot izskatīšanai komisijās deputātu iesniegto Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu. Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jāpiedalās vismaz divām trešdaļām jeb 67 deputātiem.

Partijas “No sirds Latvijai” (NSL) sagatavoto likumprojektu parakstīja arī vairāku citu parlamentā pārstāvēto partiju deputāti – “Saskaņas”, Latvijas Reģionu apvienības (LRA), nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Prezidents Bērziņš šorīt arī izteicās par ieceri publiskot skolotāju atalgojumu, ko uzskata par pilnīgi nepieņemamu un nejēdzīgu. „Man tas liekas pilnīgi nepieņemami un nejēdzīgi. Ja mēs skolotājus nostādām kā peramus bērnus, tad neredzu pamatu,” sacīja Bērziņš.

Prezidents piekrīt iepriekš tiesībsarga paustajam, ka nedrīkst publiskot tikai skolotāju algas, bet gan jābūt vienādai attieksmei pret visiem valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem, publiskojot visu atlagojumus.

Savukārt valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) šorīt teica, ka kopumā publiskā sektora algu atklāšana ir nepieciešama. Skolotāju algu publiskošana ļaušot sabiedrībai atklāt, kā pašvaldībās notiek skolotājiem piešķirto līdzekļu sadale.

Ministru prezidente vairākkārt uzsvēra, ka jau pašlaik tiek publiskotas ierēdņu algas un, viņasprāt, skolotāji ne ar ko neatšķiras no ierēdņiem un viņu algu publiskošana neradīs negatīvas sekas. Viņa atzina, ka, iespējams, jāpublisko visas algas, kas tiek maksātas no valsts budžeta.

Tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāju Ingrīdu Mikiško, prezidents guvis pārliecību, ka jautājumā par pedagogu atalgojumu tiks atrasts balanss. „Man ir pārliecība, ka šis jautājums tiks atrisināts saprātīgi un uz nākamā gada 1.septembrī tiks noņemts no dienaskārtības,” sacīja Bērziņš.

Prezidents arī uzsvēra, ka daudzas pašvaldības nespēj uzturēt skolas, savukārt skolotāju atalgojums jau esot pakārtots jautājums.

 

Komentāri (27)

traductrice 09.12.2014. 12.13

Gunča ir apliecinājums tam, ka Saeima par galveno prezidenta izvēles kritēriju bija noteikusi uzvārdu.

VVF ir apliecinājums tam, ka Saeima netīšām var izvēlēties prezidentu, kas pilnībā atbilst “amata aprakstam” (lai gan tai nemaz nebija tāda nodoma – un dažiem 8 gadus vajadzēja grauzt nagus par šādu iznākumu)

Zatlers ir apliecinājums tam, ka Saeima “izlaboja” savu kļūdu un “amata aprakstu” pretendentu atlasē neņēma vērā (tiesa, pēc tam vienalga nācās grauzt nagus, jo Zatlers izrādījās centīgs students un daudz ko apguva, tāpēc uz 2. termiņu nederēja (lai nesanāktu, kā ar VVF)

Bērziņš ir apliecinājums tam, ka Saeima “izlaboja” savu kļūdu un izvēlējās tādu, kurš 1) neatbilst amata aprakstam, 2) nespēj apgūt vielu. Šitais uz 2. termiņu derētu, bet jācer, ka pats saprot (vai vismaz kundze liks saprast), ka ar gribēšanu vien ir par maz, vajag arī varēšanu.

Secinājums. Nekad nav tik slikti, lai nevarētu būt vēl sliktāk. (šķiet, čehiem ir iznācis vēl sūdīgāk). No otras puses, var gadīties, ka ir sasniegta zināma “kritiskā masa”. Nupat pašreizējā prezidenta neatbilstība amatam ir tik acīmredzama, ka es nevaru iedomāties, ka Saeima varētu atļauties kaut ko tamlīdzīgu atkārtot pa otram lāgam. Tāpēc ticu, ka sliktāk nevar būt – var būt tikai labāk.

+10
-2
Atbildēt

2

    v_rostins > traductrice 09.12.2014. 12.19

    traductrice

    Nupat pašreizējā prezidenta neatbilstība amatam ir tik acīmredzama

    ______________

    Vai visi iepriekšējie čekas lopi jau būtu sašķeldoti un aizlaisti biogāzē?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 09.12.2014. 12.17

    ar to es gribēju teikt, ka saeimas kļūdas nav jānodod labošanai tautai, vismaz pašreiz, jo nekas jēdzīgs ar to nesanāks kaut vai tāpēc, ka nespējam ievēlēt jēdzīgu parlamentu, kas būtu spējīgs ievēlēt jēdzīgu prezidentu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Austras koks 09.12.2014. 11.50

“Viņaprāt, Latvijai vairāk ir piemērota parlamentārā sistēma, jo tā pasargā no iespējas pāriet uz diktatūru, ziņo LETA. Parlamentārā sistēma paredz balansētāku lēmumu pieņemšanu un plašāku cilvēku iesaisti, skaidroja Valsts prezidents.”

“Prezidents piekrīt iepriekš tiesībsarga paustajam, ka nedrīkst publiskot tikai skolotāju algas, bet gan jābūt vienādai attieksmei pret visiem valsts un pašvaldības iestādēs strādājošajiem, publiskojot visu atlagojumus.”

__________________

Šoreiz pilnībā pievienojos Bērziņam.

+5
-1
Atbildēt

3

    andrejs > Austras koks 09.12.2014. 12.52

    varbūt arī Bērziņa bijušie partijas biedri ZZS izdomājuši, ka nevar 100 procentīgi garantēt, ka dabūs cauri sev vajadzīgo personu tautas vēlēta prezidenta gadījumā (pārāk liela loterija, kura būs tā persona, kas otrajā kārtā izies pret kremļa saskaņas kandidātu),

    ——————————-

    es pat domāju, ka tieši Lembergu viņi baidītos virzīt. Ja nu latvieši beidzot saņemas ( es, piemēram būtu gatavs iziet ielās) un padzen viņu ar sūdainu mietu. Reālākais viņu variants varētu būt Sudraba.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Raicha > Austras koks 09.12.2014. 12.03

    Bērziņš kaut kā bieži maina domas:

    Oktobrī:

    “Iepriekš šādu ierosinājumu izteica arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, rosinot prezidentam arī dot lielākas pilnvaras” – http://mansmedijs.lu.lv/saturs/vai-latvija-vajag-tautas-veletu-prezidentu

    Sajuta vēja virzienu, jopt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 09.12.2014. 12.16

    Bērziņš sapratis, ka atstājot aizklātu prezidenta vēlēšanu sistēmu Saeimā, viņam kā kompromisa figūrai reālas iespējas nākamgad dabūt otro termiņu.

    Un varbūt arī Bērziņa bijušie partijas biedri ZZS izdomājuši, ka nevar 100 procentīgi garantēt, ka dabūs cauri sev vajadzīgo personu tautas vēlēta prezidenta gadījumā (pārāk liela loterija, kura būs tā persona, kas otrajā kārtā izies pret kremļa saskaņas kandidātu), līdz ar to Bērziņam nav nepieciešamības iespringt uz tautas vēlēta prezidenta bīdīšanu.

    Izdevīgāk tad ir atstāt aizklāti ievēlētu Saeimas prezidentu, kā arī stiprināt Ministru prezidenta pozīcijas. ZZS šajās vēlēšanās dabūja riktīgu pieaugumu, un domāju, ka cer nākamajās vēlēšanās audzēt savu ietekmi un dabūt ministru prezidenta posteni. Varbūt pat cer ātrāk dabūt, kaut par to šaubos – ar saskaņu valdībā oficiāli viņi nebloķēsies.

    No otras puses, ja Vienotība turpinās ākstīties un sadalīsies, tad ZZS kļūs par lielāko koalīcijas partiju, un tad jau arī ministru prezidenta postenis rokās.

    Tā kā stiprināt Ministru prezidenta posteni ZZSam ir daudz loģiskāka prioritāte.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Ebenemezers-3 09.12.2014. 19.11

kameer lembe ieliks prezidenta seedeklii sev vajadziigus cilveekus , zeezeeesam tautas veeleets nebuus vajadziigs , tikliidz lembem buus jaadodaas aiz resteem tad uzreiz vajadzees

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu