Ilvess: Kad krievi uzbruka, mēs tikai teicām - „miers, mīlestība, Vudstoka” • IR.lv

Ilvess: Kad krievi uzbruka, mēs tikai teicām – „miers, mīlestība, Vudstoka”

30
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Foto: EPA/LETA

Igaunijas prezidents secina, ka Rietumi nav spējuši adekvāti reaģēt uz Krievijas agresiju

Rietumi nav adekvāti reaģējuši, kad Krievija šopavasar anektēja Krimu un sāka karadarbību Austrumukrainā, intervijā medijam „The American Interest” teicis Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

„Krimas aneksijas dienā tika sagrauta tā transatlantiskās drošības telpa, kuru mēs pazinām. Var sākt ar ANO hartu, kas aizliedz agresiju. Taču transatlantiskās drošības telpa parādījās 1975.gadā kopā ar Helsinku vienošanos, kas aizliedza mainīt robežas, pielietojot spēku vai draudot pielietot spēku. Tas vairs nedarbojas,” teica Igaunijas prezidents.

Ilvess arī paziņoja, ka Maskava faktiski ir sagrāvusi Budapeštas memorandu, kas Ukrainai garantēja teritoriālo vienotību apmaiņā pret tās kodolarsenālu. „Tagad es nezinu, kura valsts un kad varētu atteikties no kodolieročiem apmaiņā pret drošības garantijām,” teica Ilvess.

Viņš atgādināja, ka Krievija ir pārkāpusi visas starptautiskās vienošanās, kas aizliedz militāru agresiju, jau 2008.gadā, kad ieveda savu karaspēku Gruzijā. „Mēs pieļāvām agresiju pret Gruziju un neko nedarījām, tikai paudām paziņojumus tādā garā kā „miers, mīlestība, Vudstoka”,” teica Ilvess.

Prezidents uzsvēra, ka Krievijas valsts vadītāji Vladimirs Putins un Dmitrijs Medvedevs 2009.gadā atklāti paziņoja, ka sākuši karu pret Gruziju, lai tā neiestātos NATO. Tagad Krievija to pašu izdarīja ar Ukrainu, lai tā neparakstītu asociācijas vienošanos ar Eiropas Savienību.

„Asociācijas līgums paredz pieredzes apmaiņas programmu pēc principa – skolēns/skolotājs. Vēl tas nedaudz samazina muitas nodevas. Taču diezin vai to var nosaukt par „transatlantisko imperiālismu”, kas apdraud Krieviju,” teica Ilvess.

Visu Ilvesa interviju lasiet šeit.

 

Komentāri (30)

Fikseris 23.12.2014. 20.35

Ilvess ir malacis. Rietumiem vajadzētu vairāk viņā klausīties. Igaunija būs pirmā no bijušā sovoka kura sasniegs rietumu līmeni.

+26
-1
Atbildēt

6

    Andris Doveiks > Fikseris 23.12.2014. 20.40

    .iršanā?

    0
    -19
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > Fikseris 24.12.2014. 08.02

    Malacīši:) Jūsu komentāru saturs pārliecinās jebkuru… par jūsu aizstāvētā materiāla saturu.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > Fikseris 23.12.2014. 22.06

    …Ilvess ir malacis. Rietumiem vajadzētu vairāk viņā klausīties. Igaunija būs pirmā no bijušā sovoka kura sasniegs rietumu līmeni..

    ========

    daveiķa avatārs. IR mīlnieks un sponsors.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    guncho > Fikseris 23.12.2014. 22.01

    Doveiks uz hauzīti atkal nav paspējis! Vecums nav nekāda izprieca. Novēlu Daveiķim nākošgad biežāk paspēt uz hauzīti un mazāk ķēzīties komentāros.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Fikseris 23.12.2014. 21.17

    Ziemeļkoreja, Zimbabve, Krievija- jaunais G3. Visus trīz vieno vienādas vērtības- valstis uzbūvētas uz diršanu un cilvēku apspiešanu.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > Fikseris 23.12.2014. 20.47

    Nez vai kāds diršanā šobrīd spēj tā īsti sacensties ar KF. Varbūt ZKoreja, kaut varbūt arī ne…

    +19
    0
    Atbildēt

    0

lama 24.12.2014. 07.42

….It’s the Mario Puzo model, described in a very important theoretical work about the nature of kleptocracy and the regime. You can’t leave office—you become hostage to your own system. It’s a mutual dependency; everyone below is dependent on the guy up there for whether you’re arrested or not, so it continues. At the same time, the guy on top, having behaved the way he has, can never leave office alive, because no guarantees will hold. You have gangsters running companies. …

+7
0
Atbildēt

0

imula17 25.12.2014. 19.49

Spoža intervija un spožs cilvēks. Kaut arī nav “visas tautas vēlēts”, bet gan partiju cīņās. Tādu spicē esošu cilvēku dēļ arī Igaunija iet uz priekšu. Žēl ka viņam pēc 2 gadiem beigsies otrais prezidentūras termiņš. Intelektuāli viņš brīvi dzīvo vienā līmenī ar pasaules eliti, igauņi var būt par viņu lepni. Ak, ja mēs to varētu teikt par savējiem …

+6
0
Atbildēt

1

    v_rostins > imula17 25.12.2014. 20.16

    imula17

    Ak, ja mēs to varētu teikt par savējiem …

    _________________

    Nevar salīdzināt. Mums ja ne čekas izdzimtenis, tad komparķijas funkcioņers, vismaz.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu