Merkele: Sankcijas pret Krieviju var atcelt tikai, noregulējot Ukrainas krīzi • IR.lv

Merkele: Sankcijas pret Krieviju var atcelt tikai, noregulējot Ukrainas krīzi

23
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: AFP/LETA

ES sankcijas pret Krieviju neatceļ, Tusks aicina ES izstrādāt jaunu stratēģiju attiecībām ar Krieviju

Vācijas kanclere Angela Merkele pieļāvusi, ka sankcijas pret Krieviju varētu tikt atceltas, ja notiks konflikta deeskalācija Ukrainā. Šādā gadījumā viņa pieļāvusi pat dialoga iespējamību ar Eirāzijas ekonomisko savienību, ziņo Dw.de.

Piektdienas naktī pēc Eiropas Savienības samita Briselē Vācijas kanclere teica, ka sankcijas pret Krieviju var tikt atceltas tikai tad, ja tiks novērsti visi to ieviešanas cēloņi. ES ir gatava arī turpināt sarunas ar Maskavu par Ukrainas konflikta atrisināšanu. Merkele arī norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins solījis saglabāt Ukrainas teritoriālo vienotību, tāpēc ES secinājumi turpmāk tiks izdarīti, spriežot pēc viņa turpmākās rīcības, vēsta aģentūra „Reuters”.

Ilglaicīgā perspektīvā Merkele pieļāva arī iespējamu sadarbību ar Eirāzijas ekonomisko savienību. Viņa uzsvēra, ka šāda sadarbība ir iespējama tikai tad, ja „ir stabils progress Minskas vienošanās ievērošanā”, lai noregulētu Austrumukrainas krīzi. Viņa piebilda, ka ES nekas nav „kopumā pret to, ka Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna cenšas nokļūt kopīgajā lielajā ekonomiskajā telpā”.

ES: sankcijas Krievijai nevar atcelt

Lai arī rubļa kurss ir dramatiski zems, ES samita dalībnieki ceturtdien bija vienoti, uzskatot, ka soda sankcijas Krievijai pagaidām nav iemesla atcelt. Par to ceturtdienas vakarā paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. Valstu vadītāji vienojās neatslābināt spiedienu uz Maskavu, kamēr Krievijas vara nepārtrauks agresiju Ukrainā, ziņo DPA.

Eirosavienības priekšsēdētājs Donalds Tusks samita kopsavilkumā Krieviju nosauca par ES „stratēģisko problēmu”. Viņaprāt, ekonomiskā krīze šajā valstī nav ne „divu dienu vai divu nedēļu jautājums”.

Tusks ES valstis aicināja izstrādāt „jaunu stratēģiju attiecībām ar Krieviju”. Viņš Krievijas politiku nosauca par „lielu izaicinājumu ne tikai Ukrainai, bet arī Eiropas Savienībai”. “Mēs nedrīkstam tikai reaģēt un aizsargāties. Kā eiropiešiem mums ir jāatgūst mūsu pašpārliecinātība un jāapzinās mūsu spēks,” teica Tusks.

Vienlaikus Brisele jaunas sankcijas pret Krieviju neieviesa. Kā teica Francijas prezidents Fransuā Olands, jautājums par to neesot dienaskārtībā. „Reuters” ziņo, ka sankcijas pret Krieviju tiks pastiprinātas tikai tad, ja Ukrainas konflikts pieņemsies spēkā.

Tomēr ceturtdien tika paziņots, ka ES pieņēmusi papildsankcijas, aizliedzot jebkādas investīcijas Krievijas anektētajā Krimā, kā arī ierobežojot tirdzniecību ar šo Ukrainai joprojām “de iure” piederošo pussalu.

Obama atbalsta ES sankcijas Krimā

ASV prezidents Baraks Obama arī paziņojis, ka pagaidām negrasās ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju. ASV atbalsta Eiropas Savienības pieņemtos tirdzniecības un investīciju ierobežojumus Krimā un Sevastopolē.

ASV prezidents parakstījis likumu par atbalstu Ukrainas neatkarībai, kas ļaus Obamam vajadzības gadījumā ieviest papildsankcijas pret Krieviju. Ceturtdien publicētajā Obamas paziņojumā cita starpā ir teikts, ka „šā likuma parakstīšana nav signāls par ASV administrācijas īstenoto sankciju politikas izmaiņām”. Pēc Obamas teiktā, tagad viņš var likumīgi izmantot papildpilnvaras, „ja to prasīs apstākļi”, ziņo AP.

ASV prezidents uzsvēra, ka pagaidām negrasās ieviest papildsankcijas pret Krieviju un teica, ka ir gatavs „atcelt sankcijas tajā gadījumā, ja Krievija spers konkrētus soļus”, lai noregulētu Ukrainas krīzi.

Jaunais ASV likums, ar kuru dots pilnvarojums jaunu sankciju noteikšanai Krievijai, Maskavas un Vašingtonas attiecības pasliktinās uz ilgu laiku, sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Telefona sarunā ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju Lavrovs brīdinājis, ka likums, kurā “draudēts ar jaunām sankcijām pret Krieviju, var uz ilgu laiku apdraudēt normālu sadarbību mūsu valstu starpā”, teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Miera sarunas Ukrainas līderu un Kremļa atbalstīto kaujinieku starpā atsāksies svētdien vai pirmdien Minskā Krievijas un EDSO pārstāvju klātbūtnē, paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands. Sarunas “notiks svētdien vai pirmdien” pēc Eiropas Savienības (ES) ceturtdienas samita sacīja Olands.

Francijas prezidents arī norādīja, ka telefona sarunas, kas starp viņu, Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Ukrainas prezidentu Petro Porošenko un Vācijas kancleri Angelu Merkeli notika otrdien, tiks organizētas atkal, vēsta LETA.

 

Komentāri (23)

Pelēkais Vilks 19.12.2014. 11.23

Airopa beidzot ir apzinājusies, ka jāvienojas ilgtermiņa politikā attiecībā pret valsti ar īpašo hromosomu.

Tā būs politika uz desmitgadēm nevis pusgadam vai diviem, kā naīvi iedomājies kremļa asiņainais pundurēns.

Klausieties vismaz BBC World Service. Izslēdziet RT un pārējos paraškas kanālus.

+8
0
Atbildēt

2

    puika > Pelēkais Vilks 19.12.2014. 18.27

    Domā, Krievija tik ilgi izvilks? ;)

    Izskatās, ka pati sevi ātrāk noraks kā visi pārējie apvienotiem spēkiem varētu :D

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Fikseris > Pelēkais Vilks 19.12.2014. 19.28

    Es domāju krievijā sāksies ļoti nopietnas problēmas pēc mēnešiem sešiem. 10 gadus viņi nekādi neizvilks. Pat neesmu pārliecināts ka viņi izvilks gadu-divus.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Bet 19.12.2014. 10.57

Kaut nu šie vārdi atbilstu darbiem un eiropas savienības visas tautas varētu dzīvot mierīgi. tai skaitā arī krieviem jāizbeidz ši melu prpoganda, jo izņemot viņus pašus un dažus citus lumpenus kam par meliem maksā, neviens jau tiem meliem netic! Zemē izmesta nauda krieviem.

Kā šai tautai tagad ar pašapziņu, jo valsts vara taču skaidri norāda, ka Krievija joprojām ir okupanti(Gruzija, Ukraina)- vienalga kādā formā tas tiek īstenots.

Bet slava Ukrainas varoņiem. Apbrīnojama tauta. lai krieviņi necer!

+8
-1
Atbildēt

4

    sirtaki > Bet 20.12.2014. 02.39

    Šai ļaužu kopienai nav nākotnes – pēc vairāk kā 70 gadu ilgstoša eksperimenta ir izveidojies jauns genotips.

    Nav svarīgi kurš pie varas grožiem Puķins, Muķins vai Čuķins; tāpat būs arī tālāk – pērtiķis ar granātu.

    Mēs savā tolerantumā pašapmierināmies; trūkst Ronalda Reigana cienīgu vīru, kuri spētu ne tikai teikt, bet arī darboties.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 19.12.2014. 11.20

    nu jā, bet šāda ieforija jau krieviem labi nebeigsies arī lācim ieveļotie4s bedrē! Varbūt tikai bedrē arī atjēgsies!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > Bet 19.12.2014. 12.07

    traductrice ..Es pat nespēju iedomāties, kurā vēl valstī ir iespējams šāds preses konferences “formāts”..

    =========

    Tāda valsts ir tikai viena. Ar speciālu hromosomu. Valsts kur babuška no ģeduškas atšķiŗas tikai ar varmācīgu dzimumorgānu transplantāciju, kur cilvēku slīcina podā, kur ģimenes acupriekšā nodedzina māju..

    Tā ir valsts kuŗas presidents ir visnekaunīgākā un melīgākā būtne, ko pasaule pieredzējusi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > Bet 19.12.2014. 11.07

    kā šai tautai ar pašapziņu? Mīlīt, viss kārtībā! paklausoties dažus izvilkumus no puķkina tā saucamās preses konferences, nešaubos par to ne mirkli. Kā nopratu no ovācijām zālē, publikai ļoti patika, ka žurnāliste tiek mīļi uzrunāta par Ksjušu…, ka citam žurnālistam tiek “tēvišķi” piedots, ka puikiņš laikam kvasiņu pārdzēries… Vienlaikus, publikai arī ļoti patika stingrā metafora – krievu lācim draud nagu un ragu maukšana, ko putlers “ņe dopusķit”!

    Es pat nespēju iedomāties, kurā vēl valstī ir iespējams šāds preses konferences “formāts”.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

west 19.12.2014. 19.11

Putina draudzenei pēc sirsnīgas un uzstājīgas sarunas ar amerikāņiem beidzot šīberis ir atvēries. Tadad viņa uzreiz visu saprot.

Bet vēl jau ir Fransuā Olands, ar kuru jāparunā tikapat sirsnīgi un saprotami. Citādi draudziņš atkal aizies pa kreisi – Putina virzienā, piesitot kadu mistrāli padusē, kā dāvanu.

Tādus šrēderveidīgos vajag pieskatīt 365 dienas gadā.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu