ES oficiāli publicē pret Krimu vērsto sankciju sarakstu (papild.) • IR.lv

ES oficiāli publicē pret Krimu vērsto sankciju sarakstu (papild.)

13
Suvenīru krūzītes ar Krimas karti. Foto: EPA/LETA

Sankcijas stāsies spēkā 20.decembrī

Eiropas Savienība (ES) piektdien oficiāli publicējusi jauno sankciju sarakstu pret Krieviju, kas šoreiz vērstas pret Maskavas anektēto Krimas pussalu.

Jauno sankciju saraksts, kas publicēts “ES Oficiālajā Vēstnesī“, tika saskaņots rakstveida procedūrā un galīgi apstiprināts ES dalībvalstu līderu galotņu sanāksmē, kas ceturtdien notika Briselē.

Sankcijas stāsies spēkā 20.decembrī, un no šā datuma jebkuras investīcijas Krimā, arī Sevastopolē, būs nelikumīgas. ES reģistrētiem uzņēmumiem un ES pilsoņiem aizliegts pirkt Ukrainai “de iure” joprojām piederošajā pussalā esošos nekustamos īpašumus vai firmas. Aizliegts arī finansēt Krimā esošos uzņēmumus, kā arī sniegt ar finansēšanu saistītus pakalpojumus, vēsta LETA/Ukrainskaja pravda.

ES tūrisma uzņēmumiem aizliegts piedāvāt klientiem pakalpojumus Krimā vai Sevastopolē, izņemot ārkārtas gadījumus, Eiropas kruīza kuģiem aizliegts ieiet jebkurā Krimas ostā.

Papildus aizliegts pārdot Krimas uzņēmumiem virkni preču un tehnoloģiju.

Tirdzniecības ierobežojumi ieviesti transporta, telekomunikāciju un enerģētikas nozarē, kā arī minerālu, tostarp naftas un gāzes, ieguves industrijā.

Kopumā aizliegto preču sarakstā ir aptuveni 200 pozīciju.

ES sankcijas pret Krimu un Sevastopoli Krievijas Ārlietu ministrija nosaukusi par „pussalas iedzīvotāju sodīšanu par to, ka viņi atzīst šo teritoriju par piederīgu Krievijai”.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) ceturtdien pastiprinājusi sankcijas pret Maskavu, aizliedzot jebkādas investīcijas Krievijas anektētajā Krimā, kā arī ierobežojot tirdzniecību ar šo Ukrainai joprojām “de iure” piederošo pussalu, ziņo LETA/AFP.

“Aneksija ir nelikumīga, un tas, ko mēs darām, ir daļa no neatzīšanas” politikas, paziņoja Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāve, aicinot Krieviju palīdzēt pārtraukt agresiju pret Ukrainu.

ES augstās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni preses sekretāre Maija Kosjančiča apstiprināja, ka ES ir pieņēmusi jaunas sankcijas – runa ir par investīcijām, pakalpojumiem un tirdzniecību ar Krimu un Sevastopoli.

Viņa teica, ka visi papildsankciju pasākumi tiks publicēti sestdien, 20.decembrī, ES oficiālajā vēstnesī, kad tie arī stāsies spēkā.

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņoja, ka Eiropas mērķis vēl joprojām ir brīva un vienota Ukraina un ka Rietumu sankcijas pret Krieviju paliks neizbēgamas, līdz šis mērķis tiks sasniegts.

Ar šādu paziņojumu viņa nāca klāja pāris stundas pirms Briselē paredzētā Eiropas Savienības (ES) samita, kurā tiks apspriesta arī Krievijas agresija pret Ukrainu.

“Mūsu rīcības mērķis ir un paliks neatkarīga un teritoriāli vienota Ukraina, kas pati lems par savu nākotni,” piebilda Merkele, brīdinot, ka tam būs nepieciešama “pacietība un neatlaidība”.

Merkele atkārtoja, ka nav “militāra risinājuma”, un apsolīja turpināt Ukrainai sniegt politisko un ekonomisko atbalstu, kas “modernizētu ekonomiku, nostiprinātu likuma varu un cīņu pret korupciju”.

Tuvojoties ziemai, viņa norādīja uz humāno situāciju un uzsvēra, ka “Ukrainai ir jāļauj ievest pašai savu palīdzību separātistu kontrolētajās teritorijās valsts austrumos”.

Merkele, kura bieži runā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, uzsvēra, ka Eiropa turpinās dialogu ar Maskavu un mērķis ir “Eiropas drošības sadarbība ar Krieviju, nevis pret Krieviju”. “Līdz mēs sasniegsim mērķi (..), sankcijas būs neizbēgamas,” piebilda kanclere.

Merkele, kura pati uzaugusi bijušajā Austrumvācijā, uzsvēra, ka “Aukstā kara beigas pirms 25 gadiem atļāva Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm noteikt pašām savu likteni”.

“Ja mēs atteiksimies no šīs pašnoteikšanās šodien, tas nozīmētu neko vairāk kā tikai Eiropas sašķelšanos vairākās ietekmes sfērās, jaunu Eiropas sadalīšanu”. “Ukrainai tas būtu liels solis atpakaļ, tas būtu liels solis atpakaļ Eiropas drošībai un Eiropai kopumā, un tāpēc mēs nedrīkstam to atkal pieļaut, un tāpēc mēs to atkal nepieļausim.”

Krievija februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un martā to anektēja. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

(papildināta no sākuma ar jaunāko informāciju)

Komentāri (13)

traductrice 19.12.2014. 11.27

Kārtējo reizi pārliecinos, cik ES gājieni ir smalki pārdomāti. Es pat teiktu, delikāti. ES atļauj Krievijai paturēt kaklā akmeni, ko tā pati sev uzkarinājusi un kas tagad to gremdē jūras dzelmē.

Ja kādam traki gribas skriet sienā un viņš ne par kādu naudu nav atrunājams no sava nodoma, siena nav jāpolsterē. Lai jau skrien, lai redz, kas no tā sanāk.

+7
0
Atbildēt

1

    heinrihs > traductrice 19.12.2014. 15.25

    Zini, bet trakomājās tomēr dažās palātās sienas tiek polsterētas, lai trakie nesašķaida galvu pret tām:)Katrā ziņā Krievija vairs nav uzskatāma par normālu valsti, un tās vadībā ir cilvēks, kas pēc iespējas ātrāk būtu jāiuzolē no sabiedŗibas. Man šķiet, ka visas sankcijas Pļūtiņam ir stipri vienaldzīgas, viņš saprastu tikai tad, ja viņu personiski ierakstītu visu valstu persona non-grata sarakstos un arestētu absolūti visus viņam piederošos kontus visu pasaules valstu bankās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

tonijs 19.12.2014. 10.45

Sākumā nodomāju, ka bildē attēlots tualetes papīrs :) Arī būtu labs suvenīrs!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu