Atlūgumus no Saeimas Juridiskā biroja iesniedz konstitucionālo tiesību speciālisti Pleps un Pastars • IR.lv

Atlūgumus no Saeimas Juridiskā biroja iesniedz konstitucionālo tiesību speciālisti Pleps un Pastars

26
Grāmatas "Konstitucionālās tiesības" autori juristi Edgars Pastars (no kreisās), Ilze Plakane un Jānis Pleps prezentācijas pasākumā šopavasar Latvijas Universitātē. Foto: Evija Trifanova, LETA

Lēmumu ietekmējusi biroja vadības maiņa šā gada sākumā, kad uz Satversmes tiesu aizgāja Gunārs Kusiņš

Šonedēļ atlūgumus Saeimas Juridiskā biroja vadītājai Dinai Meisterei ir iesnieguši divi biroja darbinieki, konstitucionālo tiesību speciālisti Jānis Pleps un Edgars Pastars, ceturtdien vēstīja Latvijas Radio.

Pleps ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītājs, savukārt Pastars agrāk ieņēma Valsts prezidenta padomnieka likumdošanas un juridiskajos jautājumos amatu, raksta LETA.

Lai gan galvenie iemesli ir saistīti ar vēlmi kaut ko mainīt savā karjerā, viņi nenoliedz, ka lēmumu ietekmējusi arī vadības maiņa šī gada sākumā, kad no biroja uz Satversmes tiesu aizgāja tā iepriekšējais vadītājs Gunārs Kusiņš.

Pastars pēdējo mēnešu laikā publiski komentējis vairākas lietas, kas varētu būt netīkamas atsevišķiem ietekmīgiem politiķiem. Piemēram, par 12.Saeimas vēlēšanu rezultātu tiesas prāvu, arī par to, vai deputāts var nolikt mandātu pirms svinīgā solījuma došanas, kā rezultātā 12.Saeimas pirmajā sēdē tomēr bija spiests piedalīties Jānis Junkurs.

Pastars gan uzsver, ka viņa aiziešana nebūtu jāsaista ar kādu politisko ietekmēšanu. Arī Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere, kuru aizgājušā Kusiņa vietā februārī amatā apstiprināja Solvitas Āboltiņas (S) vadītais 11.Saeimas Prezidijs, apgalvoja, ka nekādu spiedienu neesot izjutusi un arī nākotnē nekam tādam nepakļautos. Birojam galvenais esot neitralitāte un objektivitāte, un tā esot bijis arī emocijām bagātajā laikā uzreiz pēc vēlēšanām, Latvijas Radio apgalvoja Meistere.

Pleps un Pastars abi specializējušies tieši konstitucionālajās tiesībās, un jau tagad ir skaidrs, ka nākamgad Saeimas darba kārtībā būs vismaz vieni Satversmes grozījumi – par tautas vēlētu prezidentu. Tomēr Pleps neuzskata, ka viņu aiziešana birojam radīs lielas problēmas.

“Man šķiet, ka tas ir liels pārspīlējums. Juridiskais birojs bija pirms mūsu atnākšanas un būs arī pēc aiziešanas. Birojā strādā kolēģi, kuriem ir zināšanas un praktiskā darba pieredze, par spīti pavadītajām gadiem, pēc pieredzes esam vieni no jaunākajiem kolēģiem, nav šaubu, ka viņi spēs izdarīt visu,” norādīja Pleps.

Meistere gan godīgi atzina, ka viņai par to ir bažas. “Vēl neesmu aptvērusi. Viņi ir redzamākie cilvēki konstitucionālajās tiesībās vispār Latvijā, tas ir liels zaudējums Juridiskajam birojam,” atzina Meistere.

Formāli atlūgumi vēl nav pieņemti un notiek mēģinājumi abus pierunāt palikt, kuros varētu iesaistīties arī Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Tomēr pašlaik Pastara un Plepa palikšanas Saeimā šķiet maz ticama.

 

Komentāri (26)

Mantrausis 19.12.2014. 11.27

Cik ļoti medijos publiskotais atšķiras no tā, ko vēsta Saeimas darbinieki un žurnālisti, kas tur darbojas vai ik dienu, bet rāmi paklusē… Jā, arvien vairāk un vairāk arī mūsu info telpa atgādina to, ko bargi kritizē no tribīnēm un kancelēm…

+2
0
Atbildēt

0

klejotājs 19.12.2014. 14.52

apmēram tā izskatās slima cilvēka murgi:

čekistu piesmietais padauza, izdzimtenis, alkatīgais atkarīgais un gļēvais kroplis, kolorado lentenis, Rostiņš/deģenerālis kas atdod manu valsti krieviem pa gabalam vien? Bez naudas Liepājas metalurgu, Citadeli- tā vietā lai to paņemtu Lembe! Kad tas lops, pidrilla Rostiņš/deģenerālis, smirdot pēc samagona šāva ministrus Biķernieku priedēs kuras [tās priedes!] pieminēs mūsu varoņus legionārus 16. martā, tai vajadzēja būt pēdējais nelietībai tā mūžā.

+4
-2
Atbildēt

3

    heinrihs > klejotājs 19.12.2014. 15.46

    BET. Par pilnu rostiņu neņem neviens, taču arī par normālu cilvēku viņu uzskatīt nevar. Cik zinu, viņš strādā kādā morgā par sanitāru un dzer līļku balzamēšanai paredzēto šķīdumu, kā arī tehnisko spirtu, un tas ir atstājis neatgriezenisku ietekmi uz šī neizglītotā miļķa jau tā kuslajām smadzenēm. Vienīgais, kas ir pretīgi, ir tas, ka IR redakcija acīm redzot aiz stulbuma uzskata šos izteicienus par pieļaujamiem un tādējādi sekmē rostiņa iestigšanu murgu pasaulē.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > klejotājs 19.12.2014. 15.35

    trāpīgi par rostiņu, bet neņemu viņu par pilnu, jo viņš faktiski ir lembes fans,un nav nekāds ne normāls ne nenormāls nacionālis.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Bet > klejotājs 19.12.2014. 22.09

    Jā, par Ir var tikai pabrīnīties!

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

lno 19.12.2014. 11.44

…kuros varētu iesaistīties arī Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

_________________

Vienīgais teikums par NA, bet aptrakušie jau piemin pat Cilinski:) Esmu pret tautas vēlētu prezidentu, bet piekrītu Heinriham, ka nebūs liela atšķirība, vai viņu vēlēs saeima vai pilsoņi. Šaubos vai augstāko pielaidi saņemtu Lembergs un Ušakovs, ar ko šeit daudzi baida:)

+2
-1
Atbildēt

4

    Bet > lno 19.12.2014. 14.16

    „Neuzskatu par juridisku brāķi… Šī iniciatīva ir virzīta, lai pirmajā solī panāktu vienošanos, ka ir tautas vēlēts prezidents un šāda institūcija tiek veidota,” skaidro Sudraba.

    „Tālāk notiek intensīvs darbs, lai veidotu sevišķo prezidenta ievēlēšanas likumu un izstrādātu procedūru un tad, ja diskusija nepieciešama, par pilnvaru maiņu, vai kādu citu soli,” norāda Sudraba.

    Rosināto likumprojektu parakstījuši gandrīz visu Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji, atskaitot “Vienotības” deputātus. Arī Saeimas Juridiskā biroja speciālisti norāda, ka likumprojekta izstrādātāji bijuši neuzmanīgi un atstājuši tajā pretrunu saistībā ar prezidenta pilnvaru termiņiem. Šīs nedēļas sēdes darba kārtībā piedāvātie

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/nsl-iesniedz-groziijumus-par-tautas-veletu-prezidentu.a109444/

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Bet > lno 19.12.2014. 14.13

    Lno, vienīgi es pieminēju Cilinski, jo tas ir gandrīz vienīgais kam ir goda prāts, jo to viņš pierādīja toreiz , kad viņš atteicās no Rd mēra krēlsa, kuru tik labprāt pieņēma nacionālais Birks apmaiņā pret nodevību gāzt toreizējo repšes valdību!

    Es personiski ceru pagaidām tikai uz Cilinski un tā ir mana personiskā izvēle, ka svar patikt un nvai nepatikt.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > lno 19.12.2014. 14.23

    Bet

    Repše pats nogāza savu valdību, paņemot koalīcijā čekas pidrillas, Šlesera bandu.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 19.12.2014. 15.06

    vajag noslēgt vienošanos starp V un NA. Vienotības elastīgie mugurkauli atsakās no jebkādiem mēģinājumiem kopā ar SC ieviest jaunus krievu svētkus Latvijā, un NA apņemas balsot pret prezidenta vēlēšanām.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu