Valsts prezidents: Man patīk Nazarbajevs • IR.lv

Valsts prezidents: Man patīk Nazarbajevs

15
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Ģirts Ozoliņš, F64

Bērziņš Latvijas prezidentūras ES laikā skatienu vērsīs uz Eiropas Savienības valstīm

Sākot Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē, mūsu skatiens būs vērsts uz ES valstīm, intervijā ceturtdien NRA atbild Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, vaicāts, vai viņš pārāk neskatās austrumu virzienā. Bērziņš atzīstas, ka viņam patīk Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs, kurš esot par to, lai “Kazahstāna būtu stipra, lai būtu vajadzīga saviem kaimiņiem kā partneris”.

Intervijā Bērziņš arī paskaidro, ka tikai tāda stipra valsts būs pārliecināta par savu drošību. “Ja tu nekas neesi, tad tevi arī ne par ko neuzskata un tu nevienam neesi vajadzīgs,” filozofiski spriež prezidents.

Kā zināms, šogad Parīzē bāzets Noziedzības izpētes ģeopolitiskais centrs par «gada labāko diktatoru» atzina tieši Nazarbajevu. Kazahstānas līderis pie varas ir jau kopš 1989.gada un ar valsts konstitūcijas izmaiņām panācis sevis kā nācijas līdera tiesisko neaizskaramību uz mūžu.

Uz pārmetumiem, ka viņam patīk skatīties austrumu virzienā, Bērziņš atbild, ka Latvijas pamata eksports ir izglītība un zināšanas, viss, kas veicina sabiedrības attīstību. “Tā ir demokrātiskā attīstība, cita ceļa nav. Un to piedāvājam arī austrumu partneriem,” saka Bērziņš.

Prezidentam tagad gan tuvākās vizītes būs uz Vāciju, Somiju, Norvēģiju un Austriju. “Mēs būsim gatavi nodot šīm valstīm savu pieredzi un informāciju par austrumu zemēm, lai tās varētu veiksmīgi sadarboties ar šīm valstīm, kā arī ar Krieviju un Baltkrieviju,” teic Bērziņš.

Vaicāts, kā prezidents vērtē ES prezidentūras laikā paredzēto homoseksuālistu praidu Rīgā, Bērziņš atbild, ka agrāk nav novērtējis “visas šīs sistēmas spēku un ietekmi”. Tomēr viņš uzskata, ka katrs cilvēks pats izvēlas savu dzīves ceļu, “bet šī izvēle nav jāuzspiež pārējiem, un katrā gadījumā tā nav publiski jāreklamē. Šāds ceļš ved uz nekurieni”.

Uz jautājumu par ideju publiskot pedagogu algas, prezidents teic: “Es uzreiz iedomājos savus vecos skolotājus. Nu kāpēc viņus vajadzētu pazemot? Kurš tik nesaprātīgu ideju varēja pacelt gaismā?” Bērziņš algu publiskošanas ideju uzskata par “īstu komunistu laiku gājienu” – “tos, kuriem pieder 30 hektāri zemes, sūtām uz Sibīriju”.

Prezidents uzskata, ka Izglītības ministrijai ir jādomā, ko darīt ar skolotājiem, kas varētu palikt bez darba. “Tas vairs nav pat administratīvs jautājums, tas ir cilvēcības jautājums. Skolotāji ir sabiedrības saprātīgākā daļa,” saka prezidents.

Savukārt uz jautājumu, ko Bērziņš domā par nule kā Saeimā dažu frakciju iniciēto ideju par tautas vēlētu prezidentu Latvijā, valsts galva atbildēja noliedzoši: “Mazās valstis šāda neierobežota prezidenta vara var novest līdz kraham.”

Komentāri (15)

dzeris49 18.12.2014. 13.20

Tik daudz muļķību tik īsā laikā sarunāt var tikai mūsu “simbols”.

Manuprāt, viņam būtu jāpiemaksā pie algas 20%, lai tiikai viņš nekur nebrauc un nedara valstij kaunu.

+20
-1
Atbildēt

1

    Lauris Grâvelis > dzeris49 18.12.2014. 18.43

    Ar 20% būs par maz – varbūt paplašināt viņa lauku tūrisma kompleksu ar āra baseinu un apsildāmu futobala laukumu…. mmm, kādu 3 milj. vērtībā, jo inflācija ir pieaugusi, kopš pēdējā Kājiņu remonta.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Pelēkais Vilks 18.12.2014. 13.07

Televizoru meisters. zicbaņķiers un pensiju pastiprinātājs atkal vērtīgi izteicies… Sen neesat dabūjuši..

+15
0
Atbildēt

1

    janis_laiks > Pelēkais Vilks 18.12.2014. 17.32

    paulītis reiz bija sajūsmā par Berluskoni, – spīdošām acīm to sauca par kārtīgu veci. Tādi nu mums ir tie “skaistie un ietekmīgie”.

    Tiešām, paldies Dievam, ka pilnvaru loks tāds pašaurs!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 18.12.2014. 13.44

lai tās varētu veiksmīgi sadarboties ar šīm valstīm, kā arī ar Krieviju

_________________________________

Vo, vo, tieši tas, kas vajadzīgs – sadarbība ar okupantiem, agresoriem, puķinistiem – jāmeklē saskares un kopējo interešu punkti :))))

Bravo birjozkin! Esi atpelnījis maskavas stipendiju.

+14
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu