Sīrijā atrasts "Islāma valsts" upuru masu kaps • IR.lv

Sīrijā atrasts “Islāma valsts” upuru masu kaps

23
Sīrijas valdības armijas karavīrs pozīcijā pie Alepo. Foto: AFP/LETA

ANO vēl pagājušajā mēnesī ziņoja par augustā šajā reģionā notikušu slaktiņu

Masu kapā Sīrijas austrumos atrasti 230 cilvēku līķi, kurus, pēc visa spriežot, nogalinājuši grupējuma “Islāma valsts” džihādisti, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR).

Nogalināti vienas reģiona cilts locekļi, kas vēl vasarā Deir ez Zoras provincē cīnījušies ar džihādistiem. Masu kaps uziets pēc tam, kad “Islāma valsts” līderi atļāvuši šeitatu ciltij atgriezties dzimtajās vietās, ziņo LETA/BBC.

ANO vēl pagājušajā mēnesī ziņoja par augustā šajā reģionā notikušu slaktiņu. Tas noticis laikā, kad “Islāma valsts” cīnījusies par naftas laukiem netālu no Mohasanas pilsētas, norādīja izmeklētāji.

Arī tīmeklī publicēts video liecina, ka šeitatu cilts kaujasspējīgiem vīriešiem galvas nocirtuši “Islāma valsts” džihādisti. Lielākā daļa nogalināto ir civilisti, norādīja SOHR.

“Islāma valsts” kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja “kalifātu”. Grupējums apņēmies panākt, lai “kalifātā” dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā – arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret “Al Nusra”.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisīja “Islāma valsts” panākumi Irākā, kur grupējums pakļāva ievērojamas teritorijas un iespiedās arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojās pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

“Islāma valsts” kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina septembrī publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

 

Komentāri (23)

J.Biotops 18.12.2014. 08.54

Islama valstī islama kārtība.

Ja musulmaņi neizies kaut ko līdzīgu procesiem, kas notika rietumu kristietības pasaulē no 16.gadsimta sākuma līdz bezgala idiotiskajam trīsdesmit gadu karam un paši nenonāks pie atbilstošiem secinājumiem, no ārpuses viņus neviens neizmācīs. Ne ar vārdu, ne ar ieroci.

Pagaidām gan nekas nedod pamatu kaut mazākajām cerībām.

+1
0
Atbildēt

1

    morgenstern > J.Biotops 18.12.2014. 10.55

    Šeit mēs arī redzam mūsdienu trīsdesmitgadu karu apvienotu ar Muhameda karagājieniem. Process sācies, kā teica Gorbijs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu