Līdz 1.martam atliek "nolikto atslēgu principa" ieviešanu • IR.lv

Līdz 1.martam atliek “nolikto atslēgu principa” ieviešanu

21
Foto: Evija Trifanova, LETA

Koalīcija pie Maksātnespējas likuma grozījumu uzlabošanas plāno ķerties janvārī

Saeima ceturtdien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz nākamā gada 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu, ziņo LETA.

Parlaments 25.septembrī pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz ieviest “nolikto atslēgu principu”, kas būtu attiecināms uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis.

Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus, kas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

Arī valdošās koalīcijas politiķi pauduši, ka nepieciešams strādāt pie likuma grozījumiem, lai šo banku un Valsts prezidenta Andra Bērziņa asi kritizēto principu padarītu no obligāta par izvēles iespēju. Tomēr koalīcija pie šī jautājuma risināšanas plāno ķerties janvārī.

 

Komentāri (21)

viedoklis_lv 18.12.2014. 12.59

Ja kārtējo reizi Banku lobijs ņems virsroku (un acīmredzot ka ņems) tad tiks atgriezta atpakaļ iespēja, kas paredz, ka nebūs obligāti nolikto atslēgu princips, bet gan kā vienmēr – kredīta ņēmējs riskē ar visu un nekas tam netiek atlaists, Bankas to tur parādu jūga līdz mūža beigām. Ja pastāv abi šie principi tad jebkuram loģiski domājošam cilvēkam, kas nav Banku lobija korumpēts ir spēja pateikt, ka nolikto atslēgu principa pakalpojuma produkts būs speciāli veidots absolūti neizdevīgs, nekonkurētspējīgs tikai ķeksīša pēc, lai tāds būtu, jo likums to prasa. Bankām nebūs nekāda motivācija konkurēt savā starpā par zemākiem % un mazāju iemaksu pie nolikto atslēgu principa. Pilnīgi nekāda – jo būs business as usual. Ja būtu tikai nolikto atslēgu princips, kas paredz ka Bankām jāuzņemas lielāka atbildība – tad tās būtu spiestas konkurēt savā starpā un mazināt gan % gan pirmo iemaksu. Tagad – tas ko dara valdība ar šīm jaunām izmaiņām ir darba simulācija kā rezultāts nozīmē, ka atgriežamies kur bijām – tikai vēl sliktāk – ir jau zaudēta šī nolikto atslēgu principa iespēja. Tā ir izgāzta..

+4
0
Atbildēt

1

    donst13 > viedoklis_lv 18.12.2014. 18.29

    Nu fiziskas personas maksātnespēja ir salīdzinoši lēta un īsa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu