Jaunie Latvijas Radio valdes locekļi kļūs zināmi pirmdien • IR.lv

Jaunie Latvijas Radio valdes locekļi kļūs zināmi pirmdien

20
Latvijas Radio ēka Vecrīgā. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Eduards Ozoliņš

NEPLP neatklāj sabiedrībai sešu konkursa finālistu vārdus

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) par Latvijas Radio jauno valdes sastāvu plāno balsot pirmdien, 22.decembrī, bet izsludinātā triju valdes locekļu konkursa fināla sešinieka vārdi publiski atklāti netiks.

Sarunā ar Ir.lv NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska pastāstīja, ka šonedēļ vēl norit kandidātu izvērtēšana 3.kārtas ietvaros. Tā kā NEPLP priekšsēdētājam Aināram Dimantam līdz nedēļas beigām jau iepriekš bijis ieplānots komandējums ārzemēs, NEPLP par valdi plāno balsot nākamās nedēļas sākumā.

A.Dulevska norāda, ka pašreizējā vienīgā Latvijas Radio valdes locekļa Jāņa Sikšņa pilnvaras beidzas nākamā gada 15.janvārī, tāpēc esot svarīgi, lai jaunās valdes sastāvs būtu zināms jau šogad. Siksnis patlaban arī ir vienīgais publiski zināmais kandidāts uz jauno valdi. Taču, saskaņā ar A.Dulevskas teikto, finālistu vidū esot gan cilvēki ar iepriekšējo pieredzi komerciālā un sabiedriskā radio darbā, gan arī kandidāti ar pieredzi vadības jomā.

Vaicāta par iemesliem, kāpēc NEPLP neatklāj sabiedrībai sešu konkursa finālistu vārdus, Dulevska skaidro, ka NEPLP sekretariāts veicis šo kandidātu aptauju un ir tādi, kas nav piekrituši, ka viņu vārdi kļūst publiski zināmi. Dulevska teic, ka šajā gadījumā arī publisko tikšanos ar Latvijas Radio darbiniekiem rīkot nevar, jo nebūtu korekti, piemēram, tikties tikai ar pieciem kandidātiem, ja sestais nevēlas būt publiski zināms.

Dulevska atzīst, ka būtu par atklātību, ja ar šādu lēmumu pieņemšanu saskartos pirmo reizi. Tomēr, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi ar Latvijas Televīzijas valdes izraudzīšanu, šajā situācijā anonimitāte esot pieļaujama. Tas tiekot darīts, lai piesaistītu spēcīgus kandidātus. To apliecinot arī pieteikumus iesniegušo kandidātu augstais profesionālais līmenis. Kandidātu vārdu nepubliskošanu paredz arī NEPLP pašas apstiprinātais konkursa nolikums.

Jautāta par piesaistītajiem ekspertiem kandidātu izvērtēšanā un iepriekšējo pieredzi, sadarbojoties ar personāla atlases uzņēmumu „Fontes” LTV valdes izraudzīšanā, Dulevska norāda, ka Radio valdes atlasē kā ārējais konsultats piesaistīts personāla vadības konsultāciju uzņēmums SIA „Eiro Personāls”. Viņa teic, ka šoreiz piesaistītajai firmai ir daudz mazākas pilnvaras: „NEPLP ņems vērā firmas atzinumu, tomēr, procentuāli runājot, tie varētu būt kādi 20-25% no gala vērtējuma”.

Informācija „Lursoft” datu bāzē liecina, ka uzņēmums „Eiro Personāls” dibināts 2003.gadā un tam ir reģistrēts pamatkapitāls 2000 eiro apmērā. Uzņēmumā reģistrēta viena amatpersona un kā darbības joma uzrādīta nodarbinātības aģentūru darbība.

NEPLP apstiprinātais konkursa nolikums paredz, ka konkursam iesniegtie pieteikumi un ziņas par pretendentiem netiek publiskotas. Padomes locekļi jau iepriekš to skaidroja ar faktu, ka kandidātiem patlaban, visdrīzāk, ir darba attiecības, kas publiska konkursa gadījumā varētu atturēt no piedalīšanās šajā konkursā.

Šādu lēmumu sarunā ar Ir.lv kritizēja mediju eksperts Sergejs Kruks, kurš norādīja uz elitārismu lēmumu pieņemšanā Latvijā, kā arī atgādināja par līdzšinējo pieredzi, kas liecina – NEPLP skaidrojumi par tās pieņemtajiem lēmumiem nav bijuši pietiekami un ne vienmēr ir pamatoti izskaidroti sabiedrībai.

Konkursā Latvijas Radio valde tiks paplašināta līdz trīs locekļiem, ieceļot valdes priekšsēdētāju, valdes locekli programmu attīstības jautājumos un valdes locekli nodrošinājuma jautājumos. Valde tiks iecelta uz trim gadiem.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu