Obama paziņo par "jaunu nodaļu" attiecībās ar Kubu (papild.) • IR.lv

Obama paziņo par “jaunu nodaļu” attiecībās ar Kubu (papild.)

28
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Vašingtona grasās atjaunot diplomātiskās attiecības ar Havanu un atvieglot pret komunistisko valsti vērsto tirdzniecības embargo

ASV prezidents Baraks Obama trešdien paziņoja, ka attiecībās ar komunistisko Kubu atšķirta “jauna nodaļa” un ka pienācis laiks atmest “novecojušo pieeju”, ar kuras palīdzību progresu panākt nav izdevies, ziņo LETA/AFP.

“Ar šo izmaiņu palīdzību mēs vēlamies radīt vairāk iespēju Amerikas un Kubas tautām un iesākt jaunu nodaļu,” norādīja Baltā nama saimnieks.

ASV amatpersonas trešdien pavēstīja, ka Vašingtona grasās atjaunot diplomātiskās attiecības ar Havanu un atvieglot pret komunistisko valsti vērsto tirdzniecības embargo, kā arī atcelt ceļošanas ierobežojumus.

ASV vēstniecība Havanā tiks atjaunota “tuvāko mēnešu laikā”, pēc ieslodzīto apmaiņas starp abām valstīm pavēstīja prezidenta Baraka Obamas amatpersonas.

Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro jau otrdien pārrunāja Kubas cietumā esošā Alana Grosa un Savienoto Valstu cietumos esošo trīs kubiešu atbrīvošanu.

“Prezidents arī ļāva noprast savu nolūku īstenot šīs politiskās izmaiņas, taču arī turpmāk iestāties par cilvēktiesībām Kubā,” piebilda viena no amatpersonām.

Kubas prezidents Rauls Kastro trešdien cildināja ASV prezidentu Baraku Obamu par lēmumu izbeigt gadu desmitiem pastāvējušo antagonismu abu valstu starpā. “Mēs esam spējuši panākt progresu vairāku jautājumu atrisināšanās virzienā abu valstu interesēs,” sacīja Kastro. “Šis prezidenta Baraka Obamas lēmums ir pelnījis mūsu tautas cieņu un atzinību.”

Kastro arī pateicās pāvestam Franciskam un Kanādai par ieguldījumu attiecību normalizācijas procesā. “Progress, ko mēs esam panākuši domu apmaiņās, parādījis, ka ir iespējams rast risinājumus daudzām problēmām,” sacīja prezidents. “Mums tiešām ir jāmācās dzīvot kopā civilizētā veidā, par spīti mūsu atšķirībām.”

“Mēs esam piekrituši pēc vairāk nekā pusgadsimta atjaunot diplomātiskās attiecības,” valsts televīzijas pārraidītajā uzrunā sacīja prezidents. Viņš gan arī atzina, ka jautājums par ASV tirdzniecības embargo, kuru viņš nosauca par “blokādi”, ir palicis neatrisināts.

ASV embargo pret Kubu noteica pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, bet diplomātiskās attiecības starp abām valstīm nav pastāvējušas kopš 1961.gada.

(papildināta ar Raula Kastro viedokli)

Komentāri (28)

morgenstern 17.12.2014. 21.43

Āprāc! Ar ko tagad draudzēsies Krievija???

+6
0
Atbildēt

4

    kristaps_freimanis > morgenstern 17.12.2014. 22.56

    Rauls piezvanīja Vovam, paprasīja, vai pārējā naudas daļa ir gaidāma, un saņēma noliedzošu vai izvairīgu atbildi…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > morgenstern 17.12.2014. 22.33

    He. Krievi varētu būt drusku škrobīgi par atlaistajiem cik tur miljardiem parāda;) Baumoja, ka tas ir avanss par karabāzes izvietošanu Kubā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > morgenstern 17.12.2014. 23.41

    Rauls saprata, ka kļūda bija piekrist maksājumam rubļos…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > morgenstern 17.12.2014. 22.00

    KO iekaros, ar to draudzēsies – Abhāzija, Z-Osetija, – un vēl bēdu brāļi naftas zemo cenu un izstumšanas klubiņā – Venecuēla un Irāna, vēl var gadīties, ka pievienojas Bolīvijas indiāņi (šamie liekas diezgan nepamatoti iespiesti pie izstumtajiem) un vēl kāds. Skaita pēc arī Ziemeļkoreja, bet šamos jau neviens īsti par pilnu neņem… Vēl varētu būt Zimbabve, bet Mugabe ilgi neizvilks…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

fretka 17.12.2014. 20.56

To open a new chapter – iesākt jaunu posmu (ēru, laikmetu); atšķirt jaunu lappusi

Bet ko var gribēt no mūsu curikiem angļu valodas pratējiem, kuri neprot latviešu valodu…

+7
-1
Atbildēt

4

    kristaps_freimanis > fretka 17.12.2014. 21.09

    Taisnība. Var saprast arī kā jaunas institūcijas izveidi…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_freimanis > fretka 17.12.2014. 21.24

    Nezinu, vai ir saprotama doma, jo ziņu par attiecību normalizēšanas preses konferenci dzirdēju kādu 1h pirms tās, tāpēc arī nemanīju tik rupjo kalku virsrakstā, bet taisnības ir fretkai(-am) – tas neir latviski…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ierados > fretka 18.12.2014. 06.40

    Ar curikiem ir atas! Reku, vakar ziņu sadaļās bija par autobusa sadursmi ar baļķvedēju, bet bildēs redzama šalanda. Izskatās, viņi nespēj atšķirt roku pirkstus no kāju pirkstiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > fretka 17.12.2014. 21.13

    Man , kā angļu valodas sevišķam nepārzinātājam kaut kā atmiņā palicis, ka chapter varētu tulkot kā nodaļa, bet tā kā nekad nav paticis tiešais tulkojums dēļ stulba iznākuma un domas maiņas, varu piekriest gan par lappušu pārškiršanu, gan jaunu ēru. Doma jau ir tikai par to, ka iepriekšējam pavelk svītru apakšā un sāk kaut ko jaunu…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_freimanis 17.12.2014. 20.53

Super.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu