DP Girsam piemērojusi statusu "persona, pret kuru sākts kriminālprocess" (papild.) • IR.lv

DP Girsam piemērojusi statusu “persona, pret kuru sākts kriminālprocess” (papild.)

16
Biedrības "Dzimtā valoda" līderis Ilarions Girss (no kreisās) un partijas "Par dzimto valodu!" līderis Jevgēņijs Osipovs 16.martā šogad piedalās biedrības "Russkaya Zarya" rīkotajā piketā iepretī Krievijas vēstniecībai, kurā pauž atbalstu Krimas pievienošanai Krievijai. Foto: Ieva Lūka, LETA

DP veikusi kratīšanu “Par dzimto valodu!” līderu Osipova un Girsa dzīvesvietās

Drošības policija (DP) vienam no partijas “Par dzimto valodu!” līderiem Illarionam Girsam piemērojusi statusu “persona, pret kuru sākts kriminālprocess”, aģentūra LETA noskaidroja DP.

Kriminālprocess sākts pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par genocīda, noziegumu pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu, kā arī par valsts simbolu zaimošanu, ziņo LETA.

DP norādīja, ka kriminālprocess sākts par internetā ievietotu publikāciju, kurā Girss cita starpā publiski noliedzis Latvijas okupācijas faktu un ierakstījis teikumus, kas, iespējams, norāda uz valsts simbola zaimošanu.

Girsam kriminālprocesā drošības līdzeklis nav piemērots. Nekāds statuss šajā kriminālprocesā nav piemērots citam partijas “Par dzimto valodu!” līderim Jevgēņijam Osipovam, kura dzīvesvietā Liepājā DP vakar saistībā ar šo lietu veica kratīšanu. Osipovs teica, ka Girss esot deklarēts pie Osipova, taču viņa faktiskā dzīvesvieta ir citur, kur arī esot notikusi kratīšana.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) otrdien veikusi kratīšanu partijas “Par dzimto valodu!” līderu Jevgēņija Osipova un Ilariona Girsa dzīvesvietās, aģentūrai LETA sacīja Osipovs.

Osipovs stāstīja, ka DP veikusi kratīšanu pie viņa mājās šorīt ap plkst.10, un kratīšanas laikā esot izņemti trīs datori, telefons un dažādi dokumenti.

Pēc Osipova teiktā, šī kratīšana notikusi saistībā ar lietu pret viņa partijas biedru Girsu par Latvijas okupācijas fakta noliegšanu.

Girss esot deklarēts pie Osipova, taču viņa faktiskā dzīvesvieta ir citur, kur arī esot notikusi kratīšana, skaidroja Osipovs.

Viņš arī sacīja, ka Girss otrdien esot ticis aizturēts ap plkst.6.30 un atbrīvots aptuveni pirms divām stundām.

DP pārstāvji aģentūrai LETA apliecināja, ka DP otrdien Liepājā veikusi tiesas sankcionētas kratīšanas Girsa un Osipova deklarētajā adresē, kā arī Girsa faktiskajā dzīvesvietā. Šīs kratīšanas tika veiktas kriminālprocesā, kas sākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par genocīda, noziegumu pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu, kā arī Krimināllikuma pantu par valsts simbolu zaimošanu.

Ņemot vērā izmeklēšanas intereses, DP no sīkākiem komentāriem pagaidām atturas.

DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Pret Osipovu sākta krimināllieta par valsts karoga zaimošanu. Nav zināms, vai kratīšana veikta saistībā ar šo lietu.

Osipovs 2013.gadā valsts svētku laikā sociālajā vietnē “Facebook” ierakstīja, ka viņa meita no skolas atnesusi sarkanbaltsarkanu “figņu”. Lentītes skolēniem dalītas Lāčplēša dienā, un viņš aizliedzis savam bērnam izmantot pie apģērba lentīti “puvušu asiņu krāsā”. Osipova izteikumi izraisīja plašu nosodījumu sociālajos tīklos.

Kriminālprocesu par Osipova rīcību sāka DP. Ar iesniegumu DP izvērtēt Osipova rīcību bija vērsies Vidzemes Augstskolas politoloģijas programmas students, Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK biedrs (VL-TB/LNNK) Artis Spertāls.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (16)

Optiskais Tēmeklis 17.12.2014. 20.49

Nav ko girsties, ja nemāk lidot, — kā anekdotē par vārnām.

Cerams, ka DP lietu tiesā vinnēs. Tas būtu būtiski.

+7
0
Atbildēt

0

aivarsk 16.12.2014. 23.38

girosiem kirdik :)))

+5
-1
Atbildēt

0

Bet 17.12.2014. 14.46

izskatās, ka beidzot DP kaut ko arī dara nevis imitē darbību.

+5
-2
Atbildēt

1

    aivarsk > Bet 18.12.2014. 00.09

    Nu šis tomēr nav kādu īstu spiegu noķert…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu