Dome palielina dotāciju "Rīgas satiksmei", paaugstina sociālo darbinieku atalgojumu • IR.lv

Dome palielina dotāciju “Rīgas satiksmei”, paaugstina sociālo darbinieku atalgojumu

28
Foto: Ieva Čīka, LETA

Rīgas domes opozīciju māc bažas – kurš par to visu maksās, vai pilsētas budžets izturēs tik lielus maksājumus

Rīgas domes deputāti otrdien, pieņemot grozījumus pašvaldības budžetā, apstiprināja dotācijas 10,2 miljonu eiro apmērā piešķiršanu “Rīgas satiksmei” (RS), kā arī lēma no 1.novembra par 15% paaugstināt atalgojumu sociālajiem darbiniekiem.

Atlīdzību plānots paaugstināt 1170 sociālajiem darbiniekiem, tam šogad atvēlēti 246 760 eiro. Līdzekļi iegūti, optimizējot Labklājības departamenta programmas un pakalpojumus, paaugstinot darba kapacitāti, ziņo LETA.

Nepieciešamais finansējums atalgojuma palielināšanai 12 mēnešiem ir 1 472 880 eiro, tas tiek plānots domes nākamā gada budžetā.

Līdz ar grozījumiem pašvaldības pamatbudžeta deficīts šogad sasniegs 55,9 miljonus eiro jeb 7,5% no pašvaldības budžeta ieņēmumu apjoma. Attiecīgi pagājušajā gadā budžeta faktiskais deficīta līmenis bija 8,2% no ieņēmumiem.

Šogad plānotie pašvaldības budžeta ieņēmumi ir 746,2 miljoni eiro, bet izdevumi – 802,3 miljoni eiro.

Rīgas domes sēdē lemts arī piešķirt papildu 200 000 eiro Rīgas domes Satiksmes departamentam transportbūvju uzturēšanai. Šie līdzekļi nepieciešami neplānotiem darbiem un neparedzētām izmaksām – Daugavas labā krasta krastmalas zem Vanšu tilta margu konstrukciju atjaunošanai, Vienības gatves brauktuves pārbruģēšanai, ietvju remontam pilsētas centrā u.c. Šo priekšlikumu izteica Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks (SC).

Savus priekšlikumus budžeta grozījumos izteica arī domes opozīcijas pārstāvji. Dainis Locis (VL-TB/LNNK) aicināja piešķirt finansējumu 1,8 miljonu eiro apmērā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pakļautībā esošo iestāžu pedagoģisko un tehnisko darbinieku veselības apdrošināšanas vajadzībām, kā arī piešķirt 45 000 eiro Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijai ietvju un ceļu seguma atjaunošanai Strazdumuižas ciematā, Pāles ielā, nepieciešamo finansējumu ņemot no pašvaldības dotācijas “Rīgas satiksmei”. Tāpat Locis aicināja arī atvēlēt 1000 eiro jauna bērnu rotaļu laukuma izveidei Strazdumuižas ciematā. Visi šie priekšlikumi tika noraidīti.

Savu priekšlikumu izteica arī Olafs Pulks (Vienotība), aicinot domi atbalstīt finansējuma 119 367 eiro apmērā piešķiršanu trūcīgo daudzbērnu ģimeņu bērnu nodrošināšanai ar brīvpusdienām Rīgas pašvaldības skolās un pirmskolās 2014.gada novembrī un decembrī, uzsverot, ka šāds ieguldījums ir daudz būtiskāks par atsevišķiem grozījumiem, kā, piemēram, slidotavu darbības nodrošināšana. Tomēr arī šis priekšlikums, lielākajai daļai deputātu atturoties balsot, netika atbalstīts.

Tāpat dome neatbalstīja Kārļa Strēļa priekšlikumu par papildu finansējuma 58 000 eiro piešķiršanu nepieciešamā inventāra iegādei Rīgas sporta skolās 2014.gadā profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu īstenošanai, kā arī priekšlikumu par dotācijas RS samazināšanu.

Rīgas domes opozicionāri sēdē asi kritizēja pašvaldības budžeta grozījumus, sakot, ka finanšu plūsma ir necaurskatāma un budžets vērtējams kā “nesabalansēts un tuvredzīgs”.

“Tā vietā, lai grozītu budžetu, mēs palielinām budžeta deficītu no 50 uz 56 miljoniem. Nepiepildās iedzīvotāju ienākumu nodokļa prognoze, kas ir lielākā ienākumu bāze Rīgai,” savu viedokli pauda deputāte Sarmīte Ēlerte (Vienotība).

“Centrālais jautājums – kurš par to visu maksās? Ilgtermiņā nav iespējams strādāt ar tik ievērojamu budžeta deficītu,” sacīja Ģirts Lapiņš (VL-TB/LNNK), kritizējot pašvaldības parādsaistības, par kuru atmaksu pašvaldība nedomājot. “Tāda budžeta nesabalansētība ir bīstama. Mūs māc milzīgas bažas par galvaspilsētas iespējām atmaksāt savas parādsaistības ilgtermiņā. Saskaņā ar Rīgas pilsētas pašvaldības 2013.gada publisko pārskatu saistības jau ir sasniegušas 130% no Rīgas budžeta ieņēmumiem,” uzsver Lapiņš.

Tāpat deputāts kritizēja pašvaldības īpašumu izsolīšanu, sakot, ka zemes “tiek pārdotas par miljoniem, bet budžeta deficīts aug”. “Šis ir populistisks budžets, nacionālā apvienība nevar atbalstīt šādu budžetu,” uzrunas beigās sacīja Lapiņš.

Opozīcijas pārstāvji īpaši kritizēja RS piešķirto dotāciju, atsaucoties uz Valsts kontroles revīzijas rezultātiem par iespējamiem pārkāpumiem RS darbībā, “izšķērdējot pašvaldības finanšu līdzekļus, finansējot nodibinājuma “riga.lv” pašslavinošas avīzes izdošanu un finansējot politiski pietuvināto arodbiedrību LABA”, uzsverot, ka šāda līdzekļu neefektīva apgūšana notiek joprojām, bet dotācija ar katriem budžeta grozījumiem tiek palielināta.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uz opozicionāru kritiku atbildēja, uzsverot, ka budžeta grozījumos galvenā prioritāte ir bērni – vietu palielinājums bērnudārzos un to labiekārtošana un sociālo darbinieku atalgojuma palielinājums. Komentējot dotāciju RS, Ušakovs sacīja, ka iepriekš lēmumi par brīvbiļetēm skolēniem, pensionāriem un invalīdiem tikuši pieņemti vienbalsīgi un opozicionāru izbrīns par uzņēmuma pakalpojumu sniegšanai nepieciešamajiem līdzekļiem neesot pamatots. Savukārt, komentējot priekšlikumu piešķirt līdzekļus Strazdumuižas remontdarbiem, mērs sacīja, ka Rīgas Ziemeļu izpilddirekcija šos darbus ir paredzējusi un nākamgad tie tiks veikti.

Jau ziņots, ka RS budžeta grozījumos saņems dotāciju 10,2 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumus visiem pasažieriem par vienotu tarifu, kā arī kompensētu izdevumus pašvaldības noteikto atlaižu piemērošanai. Aprēķini par nepieciešamo summu esot balstīti uz izvērtētiem faktisko ieņēmumu izmaiņu datiem šī gada pirmajos trīs ceturkšņos.

Līdz ar to kopējā pašvaldības dotācija RS, ieskaitot grozījumos piešķirtos 10,2 miljonus eiro, šogad sasniedz 95,5 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Rīgas domē. Tāpat šī gada rudens budžeta grozījumos Rīgas dome piešķīrusi finansējumu vietu palielināšanai bērnudārzos, skolu labiekārtošanai un inventāra iegādei.

 

Komentāri (28)

klusais 04.11.2014. 19.24

Normāli gāzi grīdā džeki :)

Budžeta deficīts 2013 – 8.2% , 2014 – 7.5% .

Interesanti kā tas beigsies …

+3
-1
Atbildēt

3

    Zoja > klusais 05.11.2014. 14.05

    Pilnīgi prognozējami – vel pāris gadus Nilsīts grābs, ko var, sataisīs budžeta caurumu vel lielāku un tad cēli pārvietosies uz kādu citu amatu… Piem. ostā.
    Un tad varēs atkal stāstīt visiem lētticīgajiem, ka redz’ kad mēs bijām, tad gan zāle bija zaļāka… Un retais Nilša elektorāts aizdomāsies, ka gaidāmie mēsli, kas būs jāizgrebj citiem, ir šī indivīda & co sastrādāti….
    Skumji.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 05.11.2014. 15.27

    Viļņā kaut ko vervelē par bankrotu :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > klusais 04.11.2014. 20.06

    Rīgas dome aizņemsies 3,06 miljonus eiro Ziemeļu transporta koridora izpētei

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/rigas-dome-aiznemsies-306-miljonus-eiro-ziemelu-transporta-koridora-izpetei.d?id=45182714#ixzz3I7jnTI6R

    Būvniecības izmaksas, ņemot vērā skiču projektu, lēstas ap 150 milj. eiro lielas….tikai paliek jautājums – 1.posma izmaksas vai visa projekta…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ločmelis 04.11.2014. 22.59

Tallinā aizvien iraid tā:

Бесплатный общественный транспорт

Совсем. Причем не только автобусы, троллейбусы, трамваи, но и паромы до ближайшего острова и электрички в пределах города. Правда это только для жителей города. Организация транспорта просто великолепна! Транспорт ходит строго по расписанию, есть сайт http://soiduplaan.tallinn.ee/, где отображаются все автобусы на карте города в реальном времени, есть все расписания, планировщики маршрутов и т.д. Можно спланировать прибытие в любую точку города -+2 минуты. Там где теоретически могут возникнуть пробки есть выделенные полосы для общественного транспорта. В центре города есть места, где под общественный транспорт выделено 2 из 3 полос. Транспорта столько и ходит он так часто, что зачастую даже в час пик можно ехать сидя. http://geektimes.ru/post/240468/

0
-3
Atbildēt

3

    Putlers > Ločmelis 04.11.2014. 23.23

    Latvijā aizvien nosoda komunismu un kompartija ir aizliegta. Jauki, vai ne? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > Ločmelis 05.11.2014. 01.14

    Rīgā ir maksas publiskais transports jo to vada rašitu mēsli (Gņils Glušakovs) un zaglīgie ķēmi (Ameriks utt). Basta.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Putlers > Ločmelis 04.11.2014. 23.34

    Starp citu, Rīgā jau tagad, pat neveicot nekādus pētījumus, var konstatēt faktu, ka sabiedriskais transports kursē krietni retāk. Tas ir jūtams arī bez jebkādas analīzes. Esmu pilnībā pārliecināts, ka Rīgas dome ir daudz izšķērdīgāka par Tallinas domi, un man tas nav nekāds pārsteigums. Kādam vēl ir jebkādas ilūzijas par “bezmaksas” transportu? Tad jau drīzāk vēl kāda maršruta tramvajiem nogriezīs sastāvu līdz vienam vagonam :D

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu