Tiesnešu disciplinārkolēģija ierosina atcelt no amata Jūrmalas tiesnesi Freimani • IR.lv

Tiesnešu disciplinārkolēģija ierosina atcelt no amata Jūrmalas tiesnesi Freimani

7
Foto: Gatis Dieziņš, LETA

Vēl divu tiesnešu disciplinārlietas paliek neizskatītas

Tiesnešu disciplinārkolēģija šodien nolēma ierosināt atcelt no amata Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi Ilzi Freimani, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Iepriekš pret Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesēm Freimani un Solvitu Glaudāni tika ierosinātas disciplinārlietas saistībā ar bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļdošanas krimināllietu, liecināja aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), taujāts, vai pret abām tiesnesēm tika ierosinātas disciplinārlietas, apstiprināja šo informāciju. Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne aģentūrai LETA, neatklājot tiesneša vārdu, norādīja, ka šodien Tiesnešu disciplinārkolēģijas sēdē tika izskatīta tieslietu ministra ierosinātā disciplinārlieta pret pilsētas tiesas tiesnesi par tīšu Kriminālprocesa likuma 510.panta pirmās daļas un 513.panta pirmās un otrās daļas pārkāpumu.

Šajos pantos noteikta atbildība par tiesas aiziešanu apspriežu istabā taisīt spriedumu un tiesas apspriedes noslēpumu.

Tiesnešu disciplinārkolēģija, izskatot disciplinārlietu, nolēma ierosināt tiesnesi atcelt no amata. Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumu tiesnesis septiņu dienu laikā no lēmuma saņemšanas dienas var pārsūdzēt Disciplinārtiesā. Papildus minētajam Tiesnešu disciplinārkolēģija šodien nolēma neuzsākt izskatīt tieslietu ministra ierosinātās disciplinārlietas pret diviem pilsētas tiesas tiesnešiem sakarā ar to, ka minētie tiesneši neieradās uz sēdi slimības dēļ. Nākamā sēde plānota 18.decembrī.

Jau ziņots, ka Munkevica krimināllieta, kura tika nosūtīta atkārtotai izskatīšanas Jūrmalas pilsētas tiesai, tagad nodota Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesai, aģentūrai LETA norādīja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone. Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa septembra beigās atcēla Jūrmalas pilsētas tiesas spriedumu Munkevica kukuļdošanas krimināllietā, kurā apsūdzēts arī bijušais Jūrmalas domes priekšsēdētājs un kādreizējais pilsētas ātrās palīdzības valdes loceklis Normunds Pīrants. Kā aģentūrai LETA toreiz norādīja valsts apsūdzības uzturētāja prokurore Velta Zaļūksne, tiesa lietu nevērtēja pēc būtības, bet gan skatīja jautājumu par konkrētu kriminālprocesa pārkāpumu, proti, tiesas apspriedes noteikuma pārkāpumu. LETA jau ziņoja, ka, sākot lietu skatīt apelācijas instancē, apsūdzēto Munkevica un Pīranta aizstāvji norādīja uz divu Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnešu pārkāpto tiesas apspriedes noslēpumu, gatavojot spriedumu. Tāpēc lietas izskatīšana tika atlikta, jo Rīgas apgabaltiesa vēlējās izprasīt no Jūrmalas pilsētas tiesas materiālus, lai noskaidrotu, vai tiesneses laikā no 15.janvāra līdz 23.janvārim bija pieņēmušas kādus nolēmumus citās lietās. Iepriekš Tiesnešu disciplinārkolēģija nolēma ierosināt atcelt no amata Glaudāni, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Kā aģentūrai LETA toreiz apstiprināja Jūrmalas pilsētas tiesas priekšsēdētāja Svetlana Beļajeva, viņa bija ierosinājusi disciplinārlietu pret Glaudāni, tomēr disciplinārkolēģijas lēmums viņai nav zināms. Tiesas priekšsēdētāja arī teica, ka ierosinātā disciplinārlieta nav saistīta ar Munkevica kukuļdošanas krimināllietu.

 

Komentāri (7)

Ebenemezers-3 28.11.2014. 15.55

ja pie mums noņem tiesnesi no laukuma ,tad tikai kad ļoti smagi noziedzies , nezkaapeec muusu valstii ( mazajaa) tik daudz tiesnešu noziedznieku???

+4
-1
Atbildēt

0

canoss 28.11.2014. 21.24

Lai tiesu sistēmā ievestu kārtību un nebūtu uzpērkamu tiesnešu, tad par tiesnešiem jāievēl un ne ilgāk kā uz 4-5 gadiem, ar tiesībām atsaukt no amata pie pirmām aizdomām par negodīgumu. Tālāk tiesu vara ir jāatdala no prokuratūras un lietas materiālus no vienas instances uz otru jānodod caur speciāli veidotu kurjēru pastu. Tā lai prokurors nevar ar tiesnesi pirms prāvas vest pārunas. Tādus precidentus esmu jau redzējis kad prokurors dažas minūtes pirms sēdes pļāpā ar tiesnesi gaitenī tiesas ēkā.

Nesodamība ar noved pie noziegumiem tiesu sistēmās.

+2
-1
Atbildēt

0

dzeris49 28.11.2014. 18.14

It kā vērojama kāda kustība, laikam jau, arī tā disciplinārkolēģija jūt, ka vadzis ir pilns, kaut, neticu, ka tai intersē tiesu sistēmas atttīrīšana, drīzāk, upurēs sevišķi nekaunīgos un stulbos, lai “gudrākie” var turpināt savu “biznesu”, tāda ir Latvijas realitāte, nopioetni pret korupciju šeit neviens necīnās, viss ir tikai tāds PR muļķiem, lai tie, kas nodarbojas ar reālu valsts nozagšanu, var to turpināt tālāk.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu