Prezidents ierosina palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām • IR.lv

Prezidents ierosina palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām

32
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Andrejs Terenthevs, F64

Tiek rosināts, ka partijām un partiju apvienībām, lai piedalītos Saeimas vai Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jābūt ne mazāk kā 500 biedru

Valsts prezidents Andris Bērziņš ierosinājis palielināt valsts finansējumu politiskajām partijām.

Tādējādi plānots samazināt politisko partiju atkarību no privātajiem ziedotājiem. Tāpat tiek piedāvāts noteikt ziedojumus politiskajām partijām ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā kā attaisnotos izdevumus likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta Preses dienestā, Bērziņš, pildot 12.Saeimas 4.novembra runā pausto apņemšanos, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) iesniedza likumdošanas iniciatīvu, kas pamatojas uz prezidenta izveidotās Ekspertu grupas pārvaldības pilnveidei ziņojumu “Politisko partiju sistēmas pilnveidošanas iespējas”.

Ziņojumā iekļauta situācijas analīze un priekšlikumi, un tas izstrādāts ar mērķi stiprināt un veidot atbildīgākas politiskās partijas, bez kurām demokrātiska valsts nevar pastāvēt. Lai veicinātu diskusijas un konstruktīvu darbu likumprojektu izstrādē, iniciatīvā iekļautas arī vairākas iespējamo normatīvo aktu grozījumu redakcijas.

Lai palielinātu politiskās partijas biedru ietekmi attiecīgajā politiskajā partijā, prezidents iesaka noteikt, ka Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstu paraksta arī vismaz 100 attiecīgās politiskās partijas vai politisko partiju apvienības biedri. Tāpat prezidents ierosina, ka partijas statūtos jānosaka kārtība, kādā biedrs var pieprasīt jautājuma iekļaušanu partijas biedru sapulces darba kārtībā.

Savukārt, lai paaugstinātu politisko partiju leģitimitāti, tiek rosināts noteikt, ka partijām un partiju apvienībām, lai piedalītos Saeimas vai Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jābūt ne mazāk kā 500 biedru. Tāpat priekšlikumos paredzēts, ka politiskajām partijām, kuras vēlas piedalīties Saeimas vēlēšanās, jābūt dibinātām ne vēlāk kā vienu gadu pirms tām.

Priekšlikumos arī paredzēts, ka vēlētājam būtu jāpiešķir tiesības tam deputātu kandidātu sarakstam, par kuru vēlētājs balso Saeimas vēlēšanās, pievienot ne vairāk kā trīs citos sarakstos iekļautos kandidātus, ko vēlētājs īpaši atbalsta.

“Sabiedrības uzticība parlamentārajai sistēmai un šīs sistēmas sekmīgums ir atkarīgs no politiskajām partijām,” vēstulē norādījis prezidents. “Turklāt parlamentārās sistēmas izveidošana parasti ir liels izaicinājums jaunajām valstīm. Pēc savas būtības politiskās partijas ir pamats, kurā sakņojas parlamentārā sistēma. Uzskatu, ka politiskajām partijām jādarbojas ar mērķi pārstāvēt pēc iespējas plašāku sabiedrības daļu, nevis īslaicīgas, šauras personu grupu intereses, kā arī jārod risinājumi, lai veicinātu vēlētāju aktivitāti,” uzsvēris Bērziņš.

 

Komentāri (32)

Bolero_10 28.11.2014. 19.54

Bērziņ! Latvijā kāds mazs puisītis var aiziet bojā, jo valstij nav viņa dzīvības glābšani nepieciešamo 300100 eiro!!! Bet partiju finansēšani valstij būs nauda??? Es to saprotu kā valsts un arī Jūsu neiedomājamu cinismu pret cilvēka dzīvību!

+13
-8
Atbildēt

8

    v_rostins > Bolero_10 28.11.2014. 20.36

    dzeris49

    Pieliku plusu, jo arī mani tas vienkārši šausmina

    __________

    Ak tu lops, pakaļā drāztais izdzimteni, vai Re&Re nobendētos upurus tev nemaz nav žēl? Visām partijām jau nav krimināli sponsori, kam par ziedojumu atkal iedot jaunu valsts pasūtījumu 11 miljonu apmērā, kamēr vēl nav izvērtēta to vaina Zolitūdes slaktiņā. Lai tādiem darboņiem, kā Dombrovskis, Pabriks, Rinkēvičs, Kozlovskis, Matīss un daudziem citiem ierādītu tiem pienākošos goda vietu, pie parašas un politikā nāktu svaigi, veselīgi spēki, nepieciešamas visiem vienādas iespējas. Tās naudas, ko kremļa maukas, ZRP(v) nozaga valstij Citadeles afērā, pietiktu politisko partiju finansēšanai vēl divdesmit gadiem.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    andrejs > Bolero_10 28.11.2014. 20.30

    arī mani tas vienkārši šausmina, pie kam, tas nav pirmais gadījums, ka bērniem jāmirst, jo Latvijai, lūk, nav naudas, par ko finansēt viņu ārstēšanu.

    Tas ir kaut kas neiedomājams un neizprotams, lai nu kam, bet bērnu ārstēšanai jebkura civilizēta valsts līdzekļus atrod.

    Mums, toties, līdzekļi atrodās 30 cilvēku lielām “sabiedrisko attiecību nodaļām”,

    —————————————-

    kāds tam visam sakars ar prezidentu?

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    andrejs > Bolero_10 28.11.2014. 20.29

    Latvijā kāds mazs puisītis var aiziet bojā

    ——————————————

    visa nauda konsolidēta un EK noteikumi strikti ievēroti.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bolero_10 28.11.2014. 20.46

    Bolero_10

    Paskaidrošu tev, kas ir cinisms. Kad viens čekistu piesmiets izdzimtenis, alkatīgs pastulbs kroplis, kam būtu jābaro tārpi, izmantojot administatīvo resursu, uzmet valsts banku, atbrīvojoties no parādu kārtošanas, laikā kad daudzbērnu gimene, par laicīgi nenokārtotu maksājumu tiek izlikta uz ielas.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Bolero_10 29.11.2014. 15.01

    džeri – tas gan bija savādāks gadījums.

    Nu un ir tikai loģiski, ka max summas uz cilveku ir ierobežotas, jo budžets mums nav bezizmēra. Ja sāks apmaksāt visu pēc kartas, tad … budžets pietiks līdz februārim un pārējie varēs mirt nost kaut mazāk dārgām diagnozēm.

    Ko, lai dara sarežģīto diagnožu slimnieki … nezinu.

    Katrā ziņā mans uzskats, ka šādos gadījumos vērts tērēt sabiedrības (gan valsts, gan ziedotos) līdzekļus vien gadījumos, kad pacients var kļūt darba spējīgs, bet nekādā gadījumā nedrīkst izķēzīt ierobežotos līdzekļus neglābjami slimu pacientu mocību paildzināšanai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bolero_10 29.11.2014. 10.07

    Avotiņ, tas nav pirmais tāds gadījums, šādi gadījumi atkārtojas gadiem ilgi.

    Nauda, protams, ir, bet, kāda tam jēga, ja slims bērns to naudu nevar saņemt, un viņam, jādomā, ir pilnīgi vienalga, kādu iemeslu dēļ, nesen bija gadījums, kad meiteni izoperēja Vācijā par saziedoto naudu, un Latvijas birokrātija atteicās tai apmaksāt Vācijā rekomendētos medikamentus, tā, faktiski, nolemjot viņu lēnai nāvei, jo aizvietotāji nebūt nav tik efektīgi, pat viņas ārstējošais ārsts bija šausmās.

    Jo, ja politiķus un ierēdņus tiešām intersētu slimu bērnu liktenis, likums sen būtu mainīts, un Latvija medicīnai uz vienu cilvēku neatvēlētu divreiz mazāk līdzekļu, kā Igaunija un Lietuva, pie kam, ar katru gadu šis skaitlis samazinās.

    Situācija ar medicīnu vienkārši parāda Latvijas politiķu absolūto pofigismu att. pret slimiem cilvēkiem un viņiem piemītošā “humānisma” pakāpi.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Bolero_10 29.11.2014. 09.25

    Nemaldini sabiedrību!!!

    Nauda ir un pat ir valdības apņemšanās šo naudu pieškirt, BET likums to neļauj darīt. Ja gaidītu, kamēr likumu izmainīs, tikmēr Dāvis jau būtu Citā Saulē. Tapēc ir priekšlikums izblēdīt šo naudu no valsts uzņēmumiem pa citiem ceļiem un tad labot likumdošanu, lai šāda situācija neatkārtotos.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bolero_10 28.11.2014. 20.12

    Pieliku plusu, jo arī mani tas vienkārši šausmina, pie kam, tas nav pirmais gadījums, ka bērniem jāmirst, jo Latvijai, lūk, nav naudas, par ko finansēt viņu ārstēšanu.

    Tas ir kaut kas neiedomājams un neizprotams, lai nu kam, bet bērnu ārstēšanai jebkura civilizēta valsts līdzekļus atrod.

    Mums, toties, līdzekļi atrodās 30 cilvēku lielām “sabiedrisko attiecību nodaļām”, 100000 lielam pabalstam ierēdnim, kam tāpat nekas netrūkst, dažādām megabūvēm, ko neatļaujas pat bagātas valstis, utt., utt., visi zina, cik “adekvāti” Latvijā tiek tērēta nodokļu nauda, tikai, ne konkrētam bērnam.

    Un tas ir tikai viens konkrēts gadījums, kas norāda, kādā situācijā politiķi noveduši Latvijas medicīnu, cilvēki mirst, jo tiem nav naudas samaksāt par dārgām zālēm, operācijām, utt., tikai, par šiem cilvēkiem neviens, it kā, nezina.

    Un Bērziņa priekšlikums, teorētiski, protams, pareizs, jo it kā mazina partiju atkarību no sponsoriem, bet, ņemot vērā Latvijas realitātes un politiskās korupcijas līmeni, tas neko nemainīs, pirms ierosināt ko tādu, jācīnās ar politisko korupciju, Latviojā, toties, cīnās ar korupcijas apkarotājiem.

    Un Bērziņš, kas pats izkrāpis naudu no ES līdzekļiem, vispār nav tas cilvēks, kuram šeit kāds ticēs, un neuzskatīs visus viņa priekšlikumus tikai par PR.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

canoss 28.11.2014. 20.58

Ā. Bērziņam der apsvērt mainīt profesiju un sākt vadīt kapu uzrunas, jo vīna gaudenā vāvuļošana, tikai der pie kapu bedres.

Un tie slimie ierosinājumi tikai no tāda var nākt, jo visspār būtu jāliedz valsts naudu dot partijām. Tā ir laba iespēja iedzīvoties vismaz reizi 4 gados.

Atliek sasaukt 200 piekritējus nodibina partiju un tad no valsts prasa naudu, bet pēc vēlēšanām izformējas, ja notiek brīnums un tiek pāri 5% tad jau ar nav skāde, ņem un pārdod mandātu opunentiem pa prāvu summu. Ir jau viens precindents tāds noticis.

+9
-4
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 28.11.2014. 21.05

man nav nekas pret partiju finanseešanu , bet uzkraut valstij uz kakla iipašnieku kabataspartijas , taa buutu zaimošana

+6
-2
Atbildēt

2

    v_rostins > 28.11.2014. 21.19

    Ebenemezers

    Partiju finansēšana no valsts ir izcila investīcija ar neiedomājami augstu rentabilitāti. Par nelielu summu valstij tiek ietaupīti miljardi, ko pērkami politiķi nozog paši un dod iespēju nozagt saviem saimniekiem. Kurš meiteni vakariņo, tas meiteni arī izdejo. Re&Re, Skonto būve, meļņiki, zaharjini, savicki ir īpaši nepievilcīgi vakariņotāji.

    “Iegūtie dati liecina, ka kopsummā vislielākos ziedojumus pēdējos četros mēnešos saņēmušas partijas un tajā ietilpstošās struktūras** – „Zaļo un zemnieku savienība” (662 701 eiro*), „Vienotība” (378 171 eiro*), „No sirds Latvijai” (362 261 eiro*), „Saskaņa” (292 359 eiro*) un „Vienoti Latvijai” (262 903 eiro*)”

    http://www.kandidatiuzdelnas.lv/lv/jaunumi/partiju-profilos-publiskoti-dasnakie-ziedotaji.html

    Kas attiecas uz kabatas partijām, kuras izveidotas uz vēlēšanām, kā ZRP, NSL, vai Šļesera varza, ir jābūt minimālam biedru skaitam un partijas pastāvēšanas minimālam laikam.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    canoss > 29.11.2014. 00.21

    Bet Rostin to jau arī rakstīju, labi to laika limitu nepieminēju, bet tam nav nekādas jēgas. Tapēc kad partiju arī varam kopā nodibināt pat šodien un nākamās vēlēšanās stumt māgā ziedojumus, bet vai kāds tiks pāri 5% neticu.

    Tas nav pareizi īsti lai gan doma ir pareiza, partijai jābūt vismaz 4 gadi lai parāda kad ir labs sabiedrības rupors un varbūt tad ar nemaz naudu nevaidzēs kad tauta ievēl.

    Te gan bija runa par valsts naudu un pateicu savu viedokli, nekādu valsts naudu. Tas rietumu modelis smird jo tā ir īsta korupcijas bedre. Pietiek paskatīties tās filmas kā tur notiek vēlēšanu bīdīšana viens otru uzpērk un tas ir kā spogulis reliatātei.

    Ja gribi tikt ievēlēts, tad esi cītīgs un darbojies, nevis vecīšiem piedziet pilnas ausis ka nu tik būs leiputrija un tie mutes atkāruši teciņiem vien savēl šos mošķus. Un protams ja valsts iedo naudu tad nav jēga plēsties un dinģēt naudu ziedotājiem. Tā ar ir visa gudrība ko te vai nu daži negrib redzēt vai ar nespē analizēt notiekošos faktus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu