Piektdien Kongresu namā Džeimsa Morisona un Radio bigbenda koncerts • IR.lv

Piektdien Kongresu namā Džeimsa Morisona un Radio bigbenda koncerts

17
Austrāliešu mūziķis Džeimss Morisons. Foto Sintija Zandersone, LETA

Austrāliešu komponista Morisona latviešu tautasdziesmu aranžijas

Piektdien, 28. novembrī plkst.19 Rīgas Kongresu namā notiks austrāliešu komponista Džeimsa Morisona koncerts, kurā viņš atskaņos projektā “Mare Balticum” radītās latviešu tautasdziesmu aranžijas, raksta aģentūra LETA. Ar mūziķi kopā uzstāsies Latvijas Radio bigbends. Koncerta programmu veidos vairāk nekā desmit unikāli skaņdarbi, kuru autors un aranžētājs ir Morisons. Viņš norādīja, ka savās aranžijās ir balstījies tajā, ko pats sadzirdējis tautasdziesmās. Vaicāts par to, kura bijusi viņa mīļākā latviešu tautasdziesma, Morisons atbildēja, ka viņam katra dziesma bijusi kā bērns, kurus mīl vienādi. Kāda dziesma labāk atbildusi rotaļīgam noskaņojuma, kāda cita – citādam. Neesot bijis nevienas dziesmas, kura mūziķim nepatiktu. Mūziķis norādīja, ka būtu bijis daudz vieglāk veidot pašam savu programmu, bet latviešu tautasdziesmu aranžēšana izrādījusies daudz interesantāka un oriģinālāka. 

“Rīgā uz skatuves būsim latviešu bigbends un austrāliešu solists, tad nu mēs arī spēlēsim latviešu mūziku austrāliešu komponista apdarē. Kāpēc lai mēs spēlētu amerikāņu “standartus”?” uzsvēra Morisons. Morisons aranžējis tādas dziesmas kā “Auga, auga rūžeņa”, “Kas dārzā”, “Upe nesa ozoliņu”, “Tumša nakte, zaļa zāle”, “Pūt, vējiņi!” un citas – kopumā vairāk nekā desmit skaņdarbus. Morisona radītās aranžijas, kuras viņš kopā ar bigbendu atskaņos koncertā, tiks ierakstītas CD formātā. Projekta tituldziesma būs paša Morisona kompozīcija, iedvesmojoties no latviešu tautasdziesmām. 

Morisons pārvalda dažādus instrumentus – trombonu, flīgelhornu, saksofonu, klavieres un kontrabasu -, tomēr vislabāk pazīstams kā džeza trompetists. Morisons savu koncertdarbību sāka jau agrā jaunībā, 16 gadu vecumā uzstājoties ASV. Viņš ir uzstājies kopā ar Londonas Simfonisko orķestri, kā arī īpašos koncertos karalienei Elizabetei II un ASV prezidentiem. Viņš apbalvots ar Austrālijas goda ordeni par nopelniem mūzikā. Nesen Morisons atkārtoti iecelts par Kvīnslendas Mūzikas festivāla māksliniecisko direktoru un par nopelniem džeza mūzikā uzņemts vienā no prestižākajām Austrālijas slavas zālēm “Allans Billy Hyde Graeme Bell Hall”. 2013.gadā Morisons ir arī diriģējis pasaules lielāko orķestri 7224 dalībnieku sastāvā. 

Biļetes cena 21.25 – 30 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv


Komentāri (17)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu