Moldovā pirms parlamenta vēlēšanām saspringta situācija • IR.lv

Moldovā pirms parlamenta vēlēšanām saspringta situācija

23
Vēlēšanu plakāti Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā. Foto: EPA/LETA

Policija novērš provokāciju plānošanu, partiju „Patria” nepielaiž pie vēlēšanām

Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā pirms 30.novembrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām policija aizturējusi piecus cilvēkus aizdomās par nekārtību un provokāciju plānošanu, vēsta Dw.de.

Starptautiskā organizācija „Reportieri bez robežām” ceturtdien publicējuši paziņojumu, kurā paustas bažas par brīvo mediju situāciju Moldovā. Organizācija aicina topošos parlamenta deputātus aizstāvēt mediju un vārda brīvību valstī: „Valstī, kura nākotnē vēlas kļūt Eiropas Savienības dalībniece, beidzot saviem žurnālistiem vajadzētu dot lielāku neatkarību un brīvību,” norāda Kristians Mirs, kas pārstāv organizācijas Vācijas nodaļu.

Mirs norāda, ka vārda brīvību Moldovā galvenokārt ierobežo mediju īpašnieki, jo daudzas radiostacijas un avīzes Moldovā pieder politiķiem un ietekmīgiem uzņēmējiem, kuri šos medijus izmanto savās interesēs. Visu mediju īpašnieku vārdi sabiedrībai arī nav zināmi.

Tikmēr trešdien Moldovas policija paziņoja, ka veikusi kratīšanas 15 dzīvokļos, tai skaitā ekstrēmistu kustības „Antifa”, kas arī Latvijā pazīstami kā tā saucamie antifašisti, aktīvistu dzīvesvietās. Konfiscēti ieroči un lielas naudas summas gan Moldovas nacionālajā valūtā, gan Krievijas rubļos un citas naudas zīmes.

Kišiņevas prokurors Viorels Morars teica, ka kratīšanas notika pie cilvēkiem, kurus prokuratūra tur aizdomās par „noziedzīgas grupas organizāciju” un „mēģinājumu destabilizēt situāciju valstī”, vēsta DPA.

Moldovas policijas pārstāvis Georgijs Kvakaļuks teicis, ka policijai ir pierādījumi par to, ka uz vēlēšanām tikušas gatavotas provokācijas. Viņš minēja, ka atrasti valsts iestāžu plāni, tai skaitā arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) telpu un sabiedriskā medija „Teleradio-Moldova” plāni.

Vienlaikus CVK no vēlēšanu sarakstiem izslēgusi partiju „Patria”, kuras līderis ir Krievijas uzņēmējs Renato Usatijs. Iemesls šādam lēmumam esot tas, ka partija savai priekšvēlēšanu kampaņai saņēmusi ārzemju finanšu līdzekļus.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte no Latvijas Sandra Kalniete (Vienotība), kura darbojas Ārlietu komitejā, norādījusi, ka ne mazāk svarīga par Ukrainas notikumu attīstību tagad ir Moldova. “Ja Moldovas vēlēšanās uzvarēs proeiropeiski noskaņoti spēki, tas būtu vēl viens mūsu veiksmes stāsts,” uzskata Kalniete.

Dienu pēc EP dotās piekrišanas ES-Moldovas asociācijas līgumam Kalniete aģentūrai LETA jau bija norādījusi, ka ES ir nepieciešams atbalstīt informatīvas kampaņas īstenošanu Moldovā par ieguvumiem no tuvināšanās ES.

“Valsts iedzīvotāju zināšanas par ES un asociācijas līgumu joprojām ir nelielas, turklāt sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Moldovas iedzīvotāji šo jautājumu pietiekami nav izpratuši. Krievijas veidotā Muitas savienība kā jēdziens viņiem ir vairāk zināms nekā asociācijas līgums ar ES,” skaidroja Kalniete, par vienu no iemesliem minot lielo Krievijas mediju ietekmi valstī.

“Šā iemesla dēļ ES ir jādomā, kā atrast finansējumu, lai varētu sniegt informāciju pietiekami plašā un saprotamā veidā, kas ir ES,” uzskata Kalniete.

 

Komentāri (23)

aivarsk 27.11.2014. 22.15

Vienlaikus CVK no vēlēšanu sarakstiem izslēgusi partiju „Patria”, kas savai priekšvēlēšanu kampaņai saņēmusi ārzemju finanšu līdzekļus.

_____________________________

Redz, Moldovā var, bet mēs 20 gadu laikā kremlinu sponsorētajiem ļaujam čakarēt un apjāt demokrātija Latvijā!

+9
0
Atbildēt

0

aivarsk 27.11.2014. 22.18

Moldovas policija veikusi kratīšanas 15 dzīvokļos, kā tā saucamie antifašisti, aktīvistu dzīvesvietās. Konfiscēti ieroči un lielas naudas summas gan Moldovas nacionālajā valūtā, gan Krievijas rubļos un citas naudas zīmes.

______________________

Mūsu DP pat netaisās izkratīt visus girseļušakus un linderkabanus?

Tie ir eņģeļi? :)

+7
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu