ASV nerimst nekārtības, ko raisīja lēmums neapsūdzēt policistu • IR.lv

ASV nerimst nekārtības, ko raisīja lēmums neapsūdzēt policistu

48
Iedzīvotāju protestā Losandželosā. Foto: AFP/LETA

Lielākas un mazākas demonstrācijas notikušas 170 ASV pilsētās

Jau dažas dienas Fērgusonā, ASV Misūri štatā, turpinās nekārtības, kuras izraisījis iepriekšējās izmeklēšanas zvērināto lēmums neizvirzīt apsūdzības melnādaino pusaudzi nošāvušajam baltādainajam policistam, vēsta LETA/AFP.

Lai sniegtu atbalstu vietējai policijai, Fērgusonā Nacionālās gvardes karavīru skaits trīskāršots un tagad pārsniedz 2000, pavēstīja Misūri gubernators Džejs Niksons.

Bruņoti Nacionālās gvardes karavīri Fērgusonā nobloķējuši Rietumu Florisantas avēniju, kur naktī uz otrdienu notika lielākā laupīšana un dedzināšana. Policija arestējusi vismaz divus cilvēkus.

Protestētāji izdemolējuši un aizdedzinājuši vienu policijas automašīnu, pavēstīja Sentluisas policija. Likumsargi paziņojuši, ka demonstrācija ir “nelegāla pulcēšanās”, un brīdinājuši demonstrantus un žurnālistus, ka viņiem draud arests.

Līdzās Fērgusonas policijas iecirknim bija izveidota 50 specvienību policistu “ķēde”, savukārt aptuveni 100 skaļi protestētāji izsauca saukļus. “Mūs neizdosies apklusināt” – bija lasāms viena protestētāja turētajā plakātā.

Protestētāju pūļi bija mazāki nekā pirmdien, tomēr demonstrantu vidū bija redzami daži aģitatori, kuru sejas sedza maskas, un noskaņojums kopumā saglabājās saspringts.

Naktī uz trešdienu notikušajās nekārtībās nav nodarīti lieli postījumi, jo Fērgusonā lielā skaitā bija izvietoti likumsargi, skaidro amatpersonas. Tomēr vandaļiem izdevies sadedzināt policijas automašīnu un izdauzīt vairākus logus. Neviens cilvēks pēdēju divu dienu nekārtībās nav zaudējis dzīvību.

“Man šķiet, neviens nevarēja paredzēt, ka tās būs tik plašas,” preses konferencē trešdien, jau pēc tam, kad nekārtības bija rimušās, sacīja Misūri štata Lielceļu patruļas amatpersona Rons Džonsons. “Neviens nedomāja, ka tas būs tikai tāds nieks, bet mums nešķita, ka tas būs kas tāds.”

Kā ziņo mediji, otrdien vakarā aptuveni 300 cilvēku liels pūlis bija sanācis pie pilsētas policijas iecirkņa. Vienā brīdī neliela cilvēku grupa atdalījās no pārējā pūļa un aizdedzināja policijas automašīnu.

Kāds cilvēks mēģinājis iemest degmaisījuma bumbu pilsētas domes ēkā, tomēr pudele nav saplīsusi, līdz ar to vienīgais postījums bija ēkas izdauzītais logs, sacīja Sentluisas apgabala policijas priekšnieks Džons Belmars.

Lai novērstu situācijas eskalāciju, policija likusi lietā dūmu bumbas un piparu gāzi, kā arī arestējusi vairākus nekārtību dalībniekus.

Protesta akcijas notikušas arī citās ASV pilsētās. Tūkstošiem cilvēku izgāja Ņujorkas ielās, radot traucējumus satiksmei tuneļos un uz tiltiem. Vairāki cilvēki tur arestēti. Miermīlīgs demonstrantu pūlis bija sapulcējies Vašingtonā iepretim Baltajam namam.

Sadusmoti demonstranti pamatā mierīgās protesta akcijās pulcējušies lielās un mazās ASV pilsētās no Oklendas un Sietlas rietumos līdz Atlantai, Filadelfijai un Baltimorai austrumos. Losandželosā demonstrācijā piedalījās aptuveni 500 cilvēku. Demonstrantu vidū bija redzami dažādu rasu pārstāvji, arī ģimenes ar bērniem. Portlendā un Denverā policija bija spiesta likt lietā piparu gāzi.

Raidsabiedrība CNN vēsta, ka lielākas un mazākas demonstrācijas notikušas 170 ASV pilsētās.

Otrdien pārraidītā intervijā 18 gadus veco Maiklu Braunu sašāvušais policists Dārens Vilsons atzina, ka viņa “sirdsapziņa ir tīra”. Vilosns noliedza citu liecinieku teikto, ka Brauns sašaušanas brīdī būtu pacēlis rokas gaisā. Viņš atzina, ka baidījies par savu dzīvību. Brauna sašaušana bijis pirmais gadījums, kad Vilsons darbā lietojis savu šaujamieroci.

“Iemesls, kāpēc man ir tīra sirdsapziņa, ir tas, ka es zinu – es savu darbu darīju pareizi,” pirmajā intervijā kopš 9.augusta incidenta telekanālam ABC atzina Vilsons. Vaicāts, vai notikumi būtu attīstījušies tāpat, ja Brauns būtu baltādainais, Vilsons atbildēja: “Jā, par to pat nav jautājumu.” “Viņš man uzbruka, viņš grasījās mani nogalināt.”

ASV prezidents Baraks Obama otrdien nosodīja Fērgusonā izraisījušos vardarbību. “Ēku dedzināšana, automašīnu dedzināšana, īpašuma bojāšana, cilvēku apdraudēšana (..), tam nav attaisnojuma,” uzturoties Čikāgā, sacīja prezidents, vienlaikus aicinot tiesāt visus, kas ir vainīgi nekārtībās. “Tā ir noziedzīga rīcība,” piebilda Obama. Viņš arī apliecināja, ka jūt līdzi minoritātēm, kas uzskata, ka likumi netiek īstenoti “vienādi un taisnīgi attiecībā uz visiem”.

Obama arī mudināja puses Fērgusonas notikumu izraisītajā krīzē mierīgi sadarboties, lai panāktu pārmaiņas. Prezidents arī atzina, ka šī lieta izgaismojusi “amerikāņu problēmu”. “Lietas būtība ir tā, ka no destruktīvas rīcības nerodas nekas, kas būtu nozīmīgs, kam būtu kāds labums,” viņš sacīja.

“Es nekad neesmu pieredzējis, ka nodedzinātas automašīnas dēļ rastos cilvēktiesību likums, veselības aprūpes likums vai imigrācijas likums,” norādīja prezidents. “Tas ir noticis tāpēc, ka cilvēki balso. Tas ir noticis tāpēc, ka cilvēki mobilizējas, cilvēki organizējas. Tas ir noticis tāpēc, ka cilvēki raugās uz to, kāda būtu labākā politika, lai problēmu atrisinātu.”

 

Komentāri (48)

Austras koks 26.11.2014. 15.27

Un atkal likšu komentāru, ko šodien esmu ielicis arī citur pie rakstiem saistībā ar Fergusonu:

Kādēļ atkal nošautais bandīts tiek dēvēts par PUSAUDZI?!?! Medijiem prātiņš ir kaut kur aizbraucis?!

Vai tiešām par pusaudzi sauc pieaugušu vīrieti (18 gadi), kura augums ir 1m93cm un svars ap 130kg?

Nošauto dēvējot par pusaudzi (angļu valodas presē pat tiek dēvēts – kid) tas tiek padarīts par teju nevainīgu mīļu avi, kaut gan tas bandīts pirms nošaušanas bija aplaupījis veikalu un kad viņu mēģināja aizturēt, uzbruka un pretojās policistam, un kad policists aizstāvoties brīdināja par šaušanu, uz to nereaģēja.

Novēlu visiem tā “pusaudža” aizstāvjiem pašiem kādā mazākā šķērsielā reiz satikt tādu “pusaudzi”, tad apskatīsimies, ko domās par tādu tipu aizstāvību…

Te var palasīt policista teikto – http://edition.cnn.com/2014/11/25/us/darren-wilson-interview/index.html?c=intl-homepage-t

+18
0
Atbildēt

5

    e > Austras koks 26.11.2014. 19.13

    Kādēļ atkal nošautais bandīts tiek dēvēts par PUSAUDZI?!?!

    —————

    Tāpēc ka līdz 20 gadu vecumam cilvēks skaitās ‘teenager’ jeb pusaudzis.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 26.11.2014. 17.18

    reiz vienā amerikāņu detektīvseriāla Lost sērijā bija stāsts par līdzīgu bērnu. Arī melnais, kādi 19 gadi, izskatījās gan vecāks, bija pastrādājis sīku noziegumu, nepakļāvās policijai un viņu policists netīšām nošāva. Lietas izmeklēšanā citu starpā iesaistījās viņa vecākais brālis, kurš bija normāls cilvēks, policists. Filmā arī figurēja šis mīļais “kid”, un visu filmu caurstrāvoja līdzjūtība pret šo “kid”. :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 26.11.2014. 20.02

    Būsim precīzi, “teen” ir līdz 19 – nineTEEN. Bet latviski “pusaudzis” nav sinonīms “teen”, latviski pilngadīgu personu par pusaudzi neviens nesauc. Pie tam, ārzemju prese nemaz to “teen” tā neizmanto, vairāk izmanto “kid”. Tas viss vairāk izskatās pēc tā, ka prese vēlas mazināt tā bandīta atbildību, mēģinot viņu pataisīt par nepieaugušāku un mazāk atbildīgu par savu rīcību. Tas viss izskatās pēc tā, ka mediji nav objektīvi un vēlas skalot smadzenes lasītājiem/skatītājiem, nerādot patieso ainu, nostājoties apriori viena konflikta dalībnieka pusē.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 26.11.2014. 15.45

    Šis augstāk bildē ir tas “nabadziņš nošautais pusaudzis”, cik saprotu.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Odo 26.11.2014. 15.25

Par šo gadījumu ir rakstījis arī Ēriks Reimonds (t.s. ESR, kurš ir ne tikai atvērtā pirmkoda, bet arī ieroču fans):

http://esr.ibiblio.org/?p=6537 un http://esr.ibiblio.org/?p=6172

Viņš ir piedalījies pierādījumu izskatīšanā un ir pamatojis, ka šajā gadījuma vaina bija upura pusē (uzbrukums policistam).

Piezīme skaidrībai — attieksmē pret ieročiem manas domas nesakrīt ar ESR, jo es uzskatu, ka sabiedrība ir drošāka bez tiem.

+9
-2
Atbildēt

0

v_rostins 26.11.2014. 13.53

+5
-7
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu