Merila Strīpa un Stīvijs Vonders saņēmuši ASV augstāko civilo apbalvojumu • IR.lv

Merila Strīpa un Stīvijs Vonders saņēmuši ASV augstāko civilo apbalvojumu

30
Aktrise Merila Strīpa no ASV prezidenta Baraka Obamas saņem Prezidenta brīvības medaļu. Foto: EPA/LETA

Prezidenta brīvības medaļa tiek piešķirta cilvēkiem, kas devuši lielu ieguldījumu Savienoto Valstu drošībā, kultūrā un mākslā

Amerikāņu aktrise Merila Strīpa, mūziķis Stīvijs Vonders un vēl 17 cilvēki pirmdien saņēmuši ASV augstāko civilo apbalvojumu – Prezidenta brīvības medaļu, vēsta LETA/AFP.

Prezidenta brīvības medaļa tiek piešķirta cilvēkiem, kas devuši lielu ieguldījumu Savienoto Valstu drošībā, kultūrā un mākslā, atbalstījuši valsts intereses un mieru pasaulē.

ASV prezidents Baraks Obama, pasniedzot medaļas, apliecināja mīlestību Merilai Strīpai un viņas darbam un pauda cieņu pārējo apbalvojuma saņēmēju paveiktajam. “Es mīlu Merilu Strīpu. Viņas vīrs zina, ka es viņu mīlu. Mišela zina, kas es viņu mīlu. Neviens no viņiem tur neko nevar padarīt,” izraisot smieklus, paziņoja Obama.

Viņš sacīja, ka Strīpa kā aktrise ir izdarījusi visu, dziedājusi ABBA, iemācījusies spēlēt vijoli, ietērpusies mūķenes drānās, apguvusi visus iespējamos akcentus. “Viņa iemieso savus varoņus tik pilnīgi un līdzjūtīgi,” norādīja Obama.

Viņš arī atsauca atmiņā, kā desmit vai 11 gadu vecumā nopircis Vondera albumu “Talking Book”, kas bijusi pirmā vinila plate, ko viņš nopircis par savu kabatas naudu. Prezidents norādīja, ka Vondera “cerību un dziedināšanas vēstījums” padarījis viņu par vienu no ietekmīgākajiem mūziķiem Amerikas vēsturē.

Prezidenta brīvības medaļu saņēma arī rakstniece Izabella Aljende, aktrise Marlo Tomasa, ekonomists Roberts Solovs un žurnālists Toms Brokauss.

Obama norādīja, ka Brokauss bija vienīgais ASV televīzijas reportieris, kas tiešraidē ziņoja no Berlīnes naktī, kad tika nojaukts Berlīnes mūris.

Ar medaļu tika godināta arī mūžībā aizgājusī politiķe Patsija Takemoto Minka. Viņa bija pirmā sieviete bez Eiropas izcelsmes saknēm, kas ievēlēta Kongresā, kur palīdzēja izstrādāt likumprojektu, kas aizliedza seksuālu diskrimināciju skolās. Šis likums arī palīdzēja revolucionizēt organizēto meiteņu sportu.

“Ikviena meitene Mazajā līgā, ikviena sieviete, kas sporto koledžā, ikviens vecāks, tai skaitā es un Mišela, kas vēro savas meitas laukumā vai klasēs, ir mūžīgi pateicīgi Patsijai Takemoto Minkai,” norādīja Obama.

Prezidenta brīvības medaļa tika piešķirta arī senatora Roberta F. Kenedija atraitnei Etelei Kenedijai, fiziķei Mildredai Dreselhausai, bijušajam kongresmenim Džonam Dingelam, indiāņu aktīvistei Sjūzenai Hardžo, bijušajam kongresmenim un tiesnesim Abneram Mikvam un golfa spēlētājam Čārlijam Sifordam.

Ar prestižo apbalvojumu godināts arī mūžībā aizgājušais dejotājs un horeogrāfs Alvins Eilijs, bijušais kongresmenis Edvards Rojbols un pilsoņu tiesību aktīvisti Endrū Gudmens, Džeimss Čeinijs un Mikijs Šverners, kurus 1964.gada vasarā Nešobas apgabalā ASV Misisipi štatā nogalināja kukluksklana locekļi.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu