Igaunijas ministre: Krievijas-Abhāzijas līgums var novest pie Gruzijas daļas aneksijas • IR.lv

Igaunijas ministre: Krievijas-Abhāzijas līgums var novest pie Gruzijas daļas aneksijas

23
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Abhāzijas prezidents Rauls Hadžimba pirmdien parakstīja partnerattiecību līgumu. Foto: AFP/LETA

Krievu analītiķis: Krievija Igaunijā un Latvijā rīkojas kā pirms kara Gruzijā un Ukrainā

Krievijas un Abhāzijas līguma parakstīšana, kas paredz vienota karaspēka grupējuma izveidi, var novest pie tā, ka Krievija anektē daļu Gruzijas, brīdina Igaunijas ārlietu ministre Keita Pentusa-Rosimannusa tikšanās laikā ar Zviedrijas ārlietu ministri Margotu Valstrēmu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien parakstīja partnerattiecību līgumu ar Gruzijas separātisko Abhāzijas reģionu, vēsta LETA/DPA. Putins un Abhāzijas prezidents Rauls Hadžimba dokumentu parakstījuši tikšanās laikā Sočos.

Gan Eiropas Savienība, gan NATO, gan Baltijas Asambleja un Gruzija ir nosodījušas šā līguma parakstīšanu. Arī Gruzija to dēvē par soli aneksijas virzienā. Līgums izraisījis protesta vētru pašā Abhāzijā, kur kritiķi norāda, ka tas apdraud reģiona neatkarību no Krievijas.

ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni paziņojusi, ka šis līgums, tāpat kā iepriekšējās Krievijas un Abhāzijas vienošanās, “pārkāpj Gruzijas teritoriālo vienotību un suverenitāti, ir pretrunā starptautiskajām tiesībām un Krievijas Federācijas saistībām”.

Igaunijas ārlietu ministre Pentusa-Rosimannusa savukārt teikusi, ka šī vienošanās “var novest pie tā, ka Krievija anektē daļu Gruzijas. Šis solis grauj Gruzijas suverenitāti, ir pretrunā ar starptautiskajām normām un tiesībām, kuras ievērot EP Padomē apņēmusies Krievija”.

Krievijas-Abhāzijas līgums pārkāpj Ženēvas vienošanos un destabilizē situāciju visā reģionā, teica Pentusa-Rosimannusa. “Krievijas darbības Abhāzijā, tai skaitā izveidojot robežkontroles ēkas, ir nelegālas. Mēs aicinām Krieviju izpildīt visas apņemšanās, kas iekļautas 2008.gada miera līgumā, tai skaitā izvest karaspēku uz pozīcijām, kas bija līdz konflikta sākumam. Svarīgi arī, lai EDSO novērotāji varētu iekļūt Abhāzijā,” teica ministre Pentusa-Rosimannusa.

Savukārt Putins uzsvēris, ka Abhāzijai piešķirtās Maskavas finanšu palīdzības apjoms līgumā dubultots. Līguma īstenošanas labā Maskava nākamgad tērēs piecus miljardus rubļu (90 miljonus eiro). Līdzīgs līgums Krievijas un Dienvidosetijas starpā tika noslēgts pagājušajā nedēļā.

Tikmēr krievu analītiķis un prezidenta Vladimira Putina kritiķis Andrejs Piontkovskis Igaunijas Nacionālajai televīzijai ETV pavēstījis, ka Krievija varētu sākt karu ar Igauniju un Latviju, vēsta Igaunijas raidorganizācija ERR.

Piedaloties Tallinas Starptautiskā aizsardzības studiju centra organizētajā diskusijā “Hibrīdkarš un informācijas operācijas”, Piontkovskis paziņoja, ka Igaunijā un Latvijā Krievija rīkojas tieši tāpat kā pirms kara Gruzijā un Ukrainā. Konflikta gadījumā Krievija nepieļaus NATO iesaistīšanos, draudot izmantot kodolieročus.

“Gandrīz vai katru dienu Krievijas lidmašīnas šķērso abu valstu gaisa telpas. Krievijas propaganda un pat Ārlietu ministrijas oficiālie paziņojumi norāda uz krieviski runājošo apspiešanu. Šie ir hibrīdkara elementi,” norādīja Piontkovskis.

Viņaprāt, “Putina ideja ir Rietumu iebiedēšana, ja jūs nāksiet aizstāvēt šīs valstis, jaunās NATO dalībvalstis, tad es kādai Eiropas pilsētai uzbrukšu ar kodolieročiem”. Viņš piebilda, ka rezultātā Krievija rēķinās ar NATO atkāpšanos, un tā spēs panākt savus politiskos mērķus gan Baltijas valstīs, gan kādā citā valstī. “Viņš nespēlē šahu, viņš spēlē pokeru. Viņš visu laiku paceļ likmes,” skaidroja analītiķis.

 

Komentāri (23)

aivarsk 25.11.2014. 16.17

Vienīgais ar ko pļutkins var “blefot”, kas gan nekāds blefs nav, ir tas, ka viņam, tāpat, kā staļinam pilnīgi vienalga, cik krievu jānobeidz, lai sasniegtu nospraustos mērķus…

+5
0
Atbildēt

0

Viedoklis_lv 25.11.2014. 14.25

Pret Putina režīmu vajadzēja blefot pretī un ievest NATO karaspēku Ukrainā pēc tās lūguma. Vai Putin uzsāktu WW3 zinot ka tajā zaudēs? Vai pieraus savas kājeles?

+5
0
Atbildēt

2

    v_rostins > Viedoklis_lv 25.11.2014. 14.52

    Viedoklis_lv

    Vai Putin uzsāktu WW3 zinot ka tajā zaudēs?

    _________________

    Priekš pasaules kara Krievijai vajadzētu būt pus pasaulei, vai vismaz ceturtdaļai. Tā nav pat Turcijas līmenī un pat kopā ar Nauru, nesanāks.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    beta > Viedoklis_lv 25.11.2014. 17.43

    > rostins

    Ne vienmēr uzvar objektīvi stiprākais.

    Manai kaķenei nebija pretinieku. Kaimiņu vilks un kaukāzietis meta vislielāko līkumu…

    Ja rietumi negrib zaudēt, jāmaina taktika. Spēka demonstrēšana jebkurā izpausmē, būtu pašā laikā…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

traductrice 25.11.2014. 12.23

pļutkins šodien spēlē to pašu spēli, ko 2008.g. Gruzijā, 2014.g. Ukrainā, atskatoties tālākā pagātnē – 1930-gadu Hitlera spēli. Bet spēlējoties nav pamanījis, ka “partneris” kombināciju jau sen ir atkodis un spēlē citu spēli. Vai tāds var uzvarēt? Jautājums ir tikai, cik kauliņus ir gatavs ziedot “partneris”.

+5
-1
Atbildēt

8

    lno > traductrice 25.11.2014. 13.04

    Piedaloties Tallinas Starptautiskā aizsardzības studiju centra organizētajā diskusijā “Hibrīdkarš un informācijas operācijas”, Piontkovskis paziņoja, ka Igaunijā un Latvijā Krievija rīkojas tieši tāpat kā pirms kara Gruzijā un Ukrainā. Konflikta gadījumā Krievija nepieļaus NATO iesaistīšanos, draudot izmantot kodolieročus.

    Viņaprāt, “Putina ideja ir Rietumu iebiedēšana, ja jūs nāksiet aizstāvēt šīs valstis, jaunās NATO dalībvalstis, tad es kādai Eiropas pilsētai uzbrukšu ar kodolieročiem”. Viņš piebilda, ka rezultātā Krievija rēķinās ar NATO atkāpšanos, un tā spēs panākt savus politiskos mērķus gan Baltijas valstīs, gan kādā citā valstī. “Viņš nespēlē šahu, viņš spēlē pokeru. Viņš visu laiku paceļ likmes,” paskaidroja analītiķis. http://www.la.lv/krievu-analitikis-krievija-igaunija-un-latvija-rikojas-ka-pirms-kara-gruzija-un-ukraina/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 25.11.2014. 20.48

    Ok, maybe esmu naiva. Bet man ir pāris naivu jautājumu. Kāpēc krīt rublis? Kāpēc krīt naftas cenas? Kāpēc ar putleru neviens pat diplomātiski nesarokojas? kāpēc mistrāļus tomēr nedos? kāpēc sadarbības līgumi ar rus tiek iesaldēti? Kāpēc putlers ir tik dusmīgs? Kāpēc tik daudz mazu kāpēc? Ne tāpēc, ka tie visi kopā veido lielāku bildi?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    sirtaki > traductrice 25.11.2014. 18.32

    beta. Pēc kā spried, ka mēs “vāji, mazi un bailīgi”? Pēc sevis, pēc mūsu varnešiem?

    Zinu “vājus, lielus un bailīgus” aiz robežas, turklāt melīgus un zaglīgus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    locus > traductrice 25.11.2014. 12.28

    Vārds vietā : lai pļūtī savā pļutītāju zemē, kopā ar visiem saviem pobediteļiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > traductrice 25.11.2014. 22.04

    gribētos cerēt…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    beta > traductrice 25.11.2014. 17.40

    > traductrice

    Neesi naiva. Rietumi ir vāji un mūsu posts ir, ka paši, Latvija, esam vēl vājāki, jo mazi un bailīgi. Putlers rietumus “ēdīs” kā labi barotus un slinkus sivēnus…

    Cerības uz Poliju, Lietuvu, tur valdībām vismaz galvas uz pleciem, ne cepuru pakaramie…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 25.11.2014. 13.36

    traductrice

    atskatoties tālākā pagātnē – 1930-gadu Hitlera spēli.

    ___________________

    Atgādinājums katram, kurš nevar pārdzīvot, ka Staļina aziāti-cilvēkēdāji “Baigā gadā” nenogalināja visus latviešus. Hitlers ar Staļina palīdzību pie varas nonāca tikai 1933. gadā, bet jau 1932. gadā Rūzvelts triecientempā piedalījās kara gatavošanā, industrializējot un apbruņojot fašistisko izdzimteņu Bidlostānu, kura pati sāka gatavot Lielo karu jau nākošā dienā pēc Pilsoņkara izbeigšanas.

    Мы на горе всем буржуям

    Мировой пожар раздуем,

    Мировой пожар в крови –

    Господи, благослови!

    A. Bloks.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 25.11.2014. 13.58

    traductrīce. Bet spēlējoties nav pamanījis, ka “partneris” kombināciju jau sen ir atkodis un spēlē citu spēli.

    _____________________

    Ja tā būtu, tad Ukrainai jau vairākus mēnešus pa jūru, pa dzelzceļu tiktu piegādāts bruņojums. Ko vajadzēja atkost, ja Putins ir atklāti deklarējis savus mērķus? Hitlers savu programmu atklāja Mein Kampf, bet rietumos vēl pēc kara sūkstījās “kas to būtu domājis”, lai gan Hitlers ar vācu precizitāti realizēja visu punktu pēc punkta rindas kārtībā – vispirms sakāva savu niknāko ienaidnieku /viņa ieskatā/ Franciju, bet karš ar PSRS bija paredzēts tikai tālā nākotnē, iespējams ne Hitlera dzīves laikā…Hitlers gan atkoda Staļinu:)

    Par Latvijas drošību nebaidos: Dombura stūdijā Āboltiņa vakar paziņoja, ka viņa procesu kontrolē:):):)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu