Galerijā "Alma" apskatāma Kristiana Brektes personālizstāde • IR.lv

Galerijā “Alma” apskatāma Kristiana Brektes personālizstāde

21
Kristiana Brektes pašportrets no izstādes "Beigts nav miris"

Izstādē „Beigts nav miris” apskatāmi pašportreti, skulpturāli ready-made objekti un fotogrāfijas

Galerijā “Alma” (Rūpniecības ielā 1) līdz 9.janvārim apskatāma mākslinieka Kristiana Brektes personālizstāde „Beigts nav miris”. Mākslinieka radošā darbība allaž bijusi piesātināta spilgtiem iztēles tēliem un populārajā kultūrā, mākslā un reliģijā labi pazīstamiem simboliem. Kauli, krusti un melnas tušas notecējumi Brektes rokās kļūst par sava veida spēles atribūtiem, kas rezultējas uzvarā pret ierastu skatījumu uz lietām. Viņam nav intereses (izmainīt pasauli) bēgt no cilvēciskām novirzēm, bet gan tās izprast ar vieglumu un pašironiju, rakstīts izstādes preses relīzē.

Izstādi veido autora pašportreti, skulpturāli ready-made objekti un fotogrāfijas, kas līdzīgi dienasgrāmatai pastāsta par līdz šim pieredzēto. Šā gada rudenī izdevniecība “Neputns” laidusi klajā Kristiana Brektes katalogu. Tas ir pirmais izdevums, kas veltīts mākslinieka daiļradei un tapis saistībā ar pavasarī apritējušo trīsdesmit trīs gadu jubileju. Šis laika nogrieznis kalpo kā sava veida atskaites punkts, kas liek apzināt līdz šim paveikto un virzīties tālāk. Jau vairāk kā desmit gadus Brekte ir rotaļājies ar dzīvnieku un cilvēku anatomiju, sabiedrības morāles normām un miesiskajām kaislībām, bet to atveidojumā sajūsminājies nevis par to nepareizību vai pagrimumu, bet gan krāsu, formu un ritmu. Mākslinieka uzdevums nav pamācīt, bet atrast veidu kā palūkoties gan piķa melnā tumsā, gan kairinoši baltā gaismā.

2009 gadā Brekte ticis iekļauts prestīžās angļu mākslas grāmatu izdevniecības Phaidon izdevumā „Jaunāks kā Jēzus” ,kurā atlasīti 500 perspektīvākie jaunie mākslinieki no visas pasaules, lai iezīmētu un prognozētu tendences mūsdienu mākslā. Vairāk informācijas galerijas mājas lapā

 

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu