Šveices muzejs pieņem Gurlita gleznu kolekciju • IR.lv

Šveices muzejs pieņem Gurlita gleznu kolekciju

26
Bernes mākslas muzejs, kurā atradīsies Gurlita glabātie mākslas darbi. Foto: AFP/LETA

Vācija turpinās izmeklēt 1200 gleznu un skiču izcelsmi

Bernes Tēlotājmākslas muzejs paziņojis, ka pieņems vācu kolekcionāra Kornēliusa Gurlita mantojumu, taču rūpēsies, lai nacistu nolaupītie darbi tiktu atdoti patiesajiem mantiniekiem, ziņo LETA/Reuters/AFP.

Tikmēr Vācija turpinās izmeklēt 1200 gleznu un skiču izcelsmi, kā arī segs juridiskos izdevumus, kas Šveices muzejam varētu rasties iespējamo mantinieku ierosinātās tiesvedības rezultātā.

Kolekcija patlaban atrodas Berlīnē. Pagaidām par trešdaļu darbu noskaidrots, ka tie Otrā pasaules kara laikā atņemti to kādreizējiem īpašniekiem.

Maijā mirušais Gurlits novēlēja muzejam savu vērtīgo mākslas darbu kolekciju, kurā ir arī Pablo Pikaso, Anrī Matisa, Franca Marka, Paula Klē un Maksa Bekmana darbi.

Kolekcijas vērtība lēsta ap vienu miljardu eiro.

Gurlita tēvs Hildebrands kolekcionēja ebrejiem un Vācijas muzejiem nacistu valdīšanas laikā atņemtos darbus.

Pirms savas nāves Gurlits atzina, ka vismaz vienu no simtiem gleznu, kas ir viņa īpašumā, nacisti nolaupījuši tās likumīgajiem īpašniekiem ebrejiem. Pārējie mākslas priekšmeti, domājams, piederēja Vācijas muzejiem, pirms nacisti tos aizvāca, atzīstot tos par “deģenerātu mākslas” paraugiem.

Pirms Otrā pasaules kara un tā laikā nacisti Vācijā un visā Eiropā sagrāba savā īpašumā tūkstošiem mākslas darbu, lielākoties konfiscējot tos ebrejiem vai piespiežot īpašniekus tos pārdot par nesamērīgi zemu cenu.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu