Lūkass: No putinisma vislabāk var aizsargāties, iztīrot savu māju • IR.lv

Lūkass: No putinisma vislabāk var aizsargāties, iztīrot savu māju

52
Edvards Lūkass. Foto: Evija Trifanova, LETA

Baltijas valstīm būtu jāpievienojas Ziemeļvalstu aizsardzības sadarbības organizācijai NORDEFCO

Pazīstamais britu medija “The Economist” komentētājs un Baltijas valstu pazinējs Edvards Lūkass uzskata, ka vislabāk no putinisma var aizsargāties, meklējot tā izpausmes savā sabiedrībā un tās “likvidējot”.

Viņš arī uzskata, ka Baltijas valstīm ir jāpievienojas Ziemeļvalstu aizsardzības sadarbības organizācijai NORDEFCO, kas patlaban apvieno tikai Skandināvijas valstis. “Tas var būt vērtīgāk, nekā NATO,” intervijā lietuviešu “Pasaulio panorama” saka Lūkass.

Britu komentētājs norāda, ka Krievija izmanto mūsu vājās vietas. “Katru reizi, kad mēs kļūdāmies, “Russia Today” un “Sputnik” no tā uzpūš ziepju burbuli, jo viņi vēlas pateikt, ka Rietumi nav labāki par Austrumiem,” saka Lūkass. Tieši tāpēc, viņaprāt, labākais veids, kā aizsargāties no putinisma, ir tā izpausmes meklēt pašu sabiedrībā un mēģināt tās likvidēt. “Sava māja ir jāiztīra un jākopj,” saka Lūkass.

Daļai valstu tas izdodas labāk, citām – sliktāk, bet tās valstis, kurām ir vairāk iekšējo problēmu, vismazāk spēj pretoties hibrīdkaram, kas nāk no austrumiem, uzskata politikas apskatnieks.

Lūkass norāda, ka Krievija meklēs citu valstu sabiedrībās to vājās vietas un tās arī izmantos, ja vien spēs. Lai arī šī Krievijas rīcība, pēc Lūkasa domām, ir instinktīva un automātiska, tā tomēr tiek koordinēta. Tāpēc Rietumvalstīm nepieciešama kopīga vienota pretošanās.

Viņš ir pārliecināts, ka Eiropa ir daudz labāka par Krieviju, jo tajā valda tādas vērtības kā godīgums, taisnīgums, labestība, tolerance, kas ir pretējs tam, kā darbojas Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Viņa rīcība balstās uz bailēm, meliem un fanātismu, bet Krievija, pēc Lūkasa domām, ir plēsējs, kas ir ienaidnieks tās sabiedrībai un iedzīvotājiem. To, viņaprāt, skaidri parādot Krievijas sabiedriskās domas aptaujas, kurās cilvēki atbildot, ka netic, ka valsts spēj viņus aizsargāt arī ikdienas dzīvē.

“Tur ir ļoti liela korupcija un augsts privātā biznesa nelikumīgas pārņemšanas līmenis. Cilvēkus cietumā iesloga pilnīgi nelikumīgi, kaut vai lai atceramies gadījumu ar advokātu Sergeju Magņitski, kurš nomira ieslodzījumā cietumā. Eiropā kaut ko līdzīgu nevaram iedomāties,” saka Lūkass.

Tāpēc viņš visiem, kuri neizprot Krievijas sākto cīņu pret Rietumiem, teic, ka tas nav strīds starp līdzīgām sistēmām, kurām ir pamatoti argumenti. “Tā ir labā cīņa ar ļauno,” saka Lūkass.

Runājot ar lietuviešu medijiem, Lūkass atzīst, ka ir vienmēr bijis ļoti pateicīgs lietuviešiem, latviešiem un igauņiem par tām ģeopolitikas mācībām, ko viņš ir ieguvis par šo pasaules daļu. “Jau no paša 90.gadu sākuma jūs zinājāt, ka Krievijā nekas labs neveidojas, jo Valsts drošības komiteja (VDK) netika izplēsta līdz saknēm, komunisma noziegumus neviens neanalizēja, Krievijas imperiālisms un vēlme valdīt pār kaimiņvalstīm nekur nepazuda. Tās bija lielas problēmas, kas agri vai vēlu novestu pie drošības krīzes, un tagad tas notiek,” saka Lūkass.

Baltijas valstu priekšrocība ir, ka tās izprot šo situāciju. Diemžēl Eiropā ir valstis, kas to neizprot. Pēc Lūkasa domām, tās ir Bulgārija, Slovēnija, Horvātija, Austrija, dažos jautājumos arī Slovākija. “Šīs valstis kļūst ļoti jūtīgas pret Krievijas spiedienu, bet jūsu imunitāte darbojas labāk,” baltiešiem saka Lūkass.

 

Komentāri (52)

Anti Vatņiks 24.11.2014. 23.04

Ir vieglāki veidi kā tik vaļā no putinisma:

http://cs622317.vk.me/v622317853/a4bf/As-WoLNszUc.jpg

+15
-1
Atbildēt

0

west 24.11.2014. 18.15

NORDEFCO, kas patlaban apvieno tikai Skandināvijas valstis. “Tas var būt vērtīgāk, nekā NATO,”

—————————

Nevajag graut un skaldīt NATO. Teši tas ir Krievijas mērķis.

Svarīgāk ir iesaldēt un pagaidām izolēt no procesiem dažas īpaši siltās un saulainās NATO valstis. Tās, kurām Krievijas nauda ir svarīgāka par kaut kādu tur Baltiju.

Ar visiem pārējierm var sadarboties.

Cerams, ka autora doma nav atrunāt latviešus no sadarbības ar ASV ?

+15
-2
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 24.11.2014. 17.55

mees savas maajas varam tiiriit saakot ar krievu skolu likvidaaciju , tad buutu sperts ļoti plats solis šai virzienaa, krievus no šejienes aaraa nedabuus , bet attaalinaat no krievijas propagandas gan, jo skolaas taapat ar propagandu un valsts nelojalitaati jauno paaudzi indee.

+15
-2
Atbildēt

20

    latvijas_valsts > 24.11.2014. 22.10

    Nav tā. Dodiet atsauci uz interneta resursu.

    Maskavas vai Pēterbugras un-tes nevar salīdzināt ar Latvijas.

    Un arī pēc visiem rādītājiem Latvijas augstskolas ir vienas no sliktākām visā pasaulē.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > 24.11.2014. 20.26

    “sniega_roze Labāk jau būtu vispirms visos Latvijas pagastos latviešu pamatskolas un bērnu dārzi pieejami! Tas gan svarīgi, lai bērni visā Latvijā var izmācīties par ārstiem un juristiem.”

    Bet latviešu izglītības iestādēs izglītības kvalitāte ir ārkārtīgi zemā līmenī. Pats zinu no savas pieredzes. Salīdzināt ar krievu skolām vnk nav iespējams. Tas pats ir augsskolās. Latvieši tāpēc arī ieņem zemākās vietās ES, jo viņi nemīl mācīties, un arī strādāt.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > 24.11.2014. 23.19

    Ķīlis ir inteliģents cilvēks, bet tu esi aborigēns, jo tev pāri patiesībai ir svarīga piederība pie tavas aborigēnu cilts, ko arī apliecna tavs komentārs, kas ir tipisks aborigēnam:

    “Būtu kaut biš tu gudrāks – sen jau būtu saprastis kas un kā”

    Tieši ar šo principu jūs arī darbojaties. Jums ir svarīga tikai piederība pie cilts. Ne vairāk. Jo esat idioti. Nacionāli domājošie.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > 24.11.2014. 22.43

    Это всё на лживых данных, врать вы мастера, подали лживые показатели в Европу, а той пофиг, она и поставила это ваше вранье в таблицу. Что, в Латвии учатся студенты из Европы? Фигу. Латвийские профессора делают всемирные открытия? Фигу. Где их статьи, на которые ссылается мировая наука? Тоже пусто. Вы – болото, у вас ничего нет.

    Я учился в двух латвийских вузах, просто вы занимаетесь самогипнозом, по части его вы заняли бы первое место в мире.

    Augstskolās veiktais 28 studiju virzienu izvērtējums rāda, ka, piemēram, tikai vienā no tiem – pedagoģijā – no 74 programmām mazāk nekā puse jeb 33 ir kvalitatīvas, 30 – ar būtiskiem trūkumiem, bet 11 vispār jāslēdz un tur jau pašlaik bezjēdzīgi tiek iztērēti 440 000 latu budžeta naudas.

    Starp visām 854 programmām tikai 589 (25 465 studenti, vairāk nekā 50 miljoni latu no budžeta) ir pārliecinoši kvalitatīvas, 210 (3585 studenti, 5,596 miljoni latu no budžeta) – tādas, kur nepieciešami uzlabojumi, bet 55 (616 studenti, 740 000 latu no budžeta) – tādas, kas būtu jāslēdz.

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/94980/kilis-par-augstskolam-piedodiet-es-ta-nevaru-darboties

    Факт в том, что Латвия одна из последних в Европе, и за это спасибо вам – лживым, ленивым и полным ненависти.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    latvijas_valsts > 24.11.2014. 23.00

    “Kā jau tecu, interesanti klausīties šos murgus no vatņika”

    – Tie ir daudz saistošāki nekā murgi no aborigēna.

    Un Ķīlis, kas nemaz nav aborigēns, jums jau ir teicis, ka esat idioti:

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/94980/kilis-par-augstskolam-piedodiet-es-ta-nevaru-darboties

    Un jūs, protams, viņam atbildat savā iecienītākā manierē:

    – Pats esi muļķis.

    Ko tad citu var atbildēt tāds idiots, kā tu?

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    edge_indran > 24.11.2014. 18.49

    ——-Ebenemezers mees savas maajas varam tiiriit saakot ar krievu skolu likvidaaciju …..

    ===============================================================================

    Vieniem pašiem to neizdarīt – to jau arī Lukass un lukasieši labāk apjēdz, jo “tīrīšanas” darbus pēc 1941.g.1.jūlija labāk atceras. Ne velti toreiz bāleliņi-“tīrītāji” Ādolfu lūdza palīdzēt atrisināt “žīdu un krievu problēmu”:

    Fīreram un Reichskancleram Ādolfam Hitleram galvenajā mītnē

    1941. gadā 11. jūlijā atkal atbrīvotā Latvijā pirmo reizi sapulcējās dažādu latviešu tautas aprindu un profesiju pārstāvji, lai izteiktu visas latviešu tautas vārdā pateicību slavas vītajai vācu armijai un katram vācu vīram, kas piedalījās Latvijas atbrīvošanā, bet jo sevišķi lielajam un uzvarām vaiņagotajam vācu tautas un visu indoģermāņu tautas pirmajam cīnītājam Ādolfam Hitleram.

    Mēs nododam Ādolfam Hitleram izšķiršanai visas latviešu tautas cerības par līdzdalību Eiropas atbrīvošanas cīnās.

    Latviešu tauta vēlas piedalīties Eiropas jaunuzbūvē un ar uzticību raugās uz Ādolfa Hitlera attiecīgu lēmumu.

    5. Šīs vēstules kopija un sanāksmes protokols atrodams LVVA R(P) 69-1-1.

    http://zagarins.net/jg/jg240/JG240_Ezergailis.htm

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    aivars15 > 25.11.2014. 00.19

    PISA rezultāti. http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/pisa-2012-results-overview.pdf

    Vispār kaut kas nedzirdēts – īsts putinietis, bet prasa informāciju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    keja > 25.11.2014. 11.14

    kad argumenti beidzas, tad sākas mātes valoda.

    labs pierādījums psiholoģiskai nenoturībai :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > 25.11.2014. 08.11

    Anniņ, pati taču mācījies tais nekvalitatīvajās LV augstskolās, jo nav Tev līdzējušas, — nekādi. Esi integrējusies aborigēnu vājiniekos? Pat Sarmīte Ēlerte, kam patika izradīties par integrācijas pirmrindnieci, dēļ Tavas aprobežotības un slinkuma bija spiesta no krievu Dienas Tevi izmest, — Tu nemācījies, toties atriebies ar pliku naidu visiem latviešiem. Kur Tavs pašslavētais slāvu viedums? :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > 25.11.2014. 08.56

    ” traductrice pirmais solis būtu…”
    Šis solis ir tieši pretējā virzienā tam, ko iesaka Lūkass. Jebkura valoda spēj izteikt atbalstu Latvijai, spēj nodrošināt aizstāvību Latvijai. Tāpat kā jebkura valoda var apmelot, nodot, iznīcināt Latviju. Tajā skaitā arī latviešu, varbūt pat vēl visrafinētāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > 25.11.2014. 01.25

    Viņi prasa to info, bet nav vērts dot, lai ko arī Tu iedosi – viss būs feiks un meli.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > 24.11.2014. 23.24

    Nu re, tu pat mājienu nesaprati :) Tu vienkārši esi atradums tādiem kā KF 1. kanāls – zems IQ un tic pasakām.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > 24.11.2014. 23.09

    Nu ja Ķīlis nav aborogēns, tad arī es neesmu 3x tik. Saproti kā gribi ;P Būtu kaut biš tu gudrāks – sen jau būtu saprastis kas un kā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > 24.11.2014. 18.51

    Labāk jau būtu vispirms visos Latvijas pagastos latviešu pamatskolas un bērnu dārzi pieejami! Tas gan svarīgi, lai bērni visā Latvijā var izmācīties par ārstiem un juristiem.

    Man piemēram tās krievu, poļu, leišu un ukraiņu skolas netraucē. Lai tikai viņas ir ar skaidru trīs četru valodu novirzienu, teicamām absolventu latviešu, olimpiāžu un obligāto eksāmenu rezultātiem, nevis kaut kādas rajončika nekur-citur-neņem izglītības iestādes.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 24.11.2014. 19.31

    Pie Staļina durvīm stāv Kirhenšteins bāls

    tam lūgumraksts rokā pēc maizes un sāls

    Mēs nederam kopā — tu latviets, es krievs

    es komunists dūšīgs, tu plutokrāts tievs

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > 24.11.2014. 22.48

    Факт в том, что Латвия одна из последних в Европе, и за это спасибо вам – лживым, ленивым и полным ненависти.

    ———————————

    Kā jau tecu, interesanti klausīties šos murgus no vatņika kurš vispār neko savā dzīvē nav sasniedzis un nekur izņemot pamtskolu nav mācijies. :) Bērnudārzā arī dadziem ir “viedoklis”.

    Pateikt ka PIZA tests ir meli :) Protmas, ptotams, KiseļeTV tā teica, ne?

    http://cs7004.vk.me/c623419/v623419043/b79a/JNan4n5Ha58.jpg

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > 24.11.2014. 22.19

    Tu kādā LV augstskolā esi mācijies? Nē? Tad varbūt nevajag muldēt par lietām par kurām nav ne mazākās jēgas.

    Tikai pilnīgi idiņi nezin kur meklēt Universitāšu reitingus.

    Par skolu novērtējumu: reku pieminētais PISA tests 2012 gadam:

    http://www.theguardian.com/news/datablog/2013/dec/03/pisa-results-country-best-reading-maths-science

    LV ieliek KF visās trīs kategorijās.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Anti Vatņiks > 24.11.2014. 21.45

    Bet latviešu izglītības iestādēs izglītības kvalitāte ir ārkārtīgi zemā līmenī. Pats zinu no savas pieredzes. Salīdzināt ar krievu skolām vnk nav iespējams. Tas pats ir augsskolās. Latvieši tāpēc arī ieņem zemākās vietās ES, jo viņi nemīl mācīties, un arī strādāt.

    —————–

    Kādas pieredzes? Tu tak tiko pamatskolu pabeidzi un tehnikumā neiestājies konkursa dēļ. Špeciālits atradies.

    Rašistu inteliģences līmenis jau redzams visā pasaulē:

    http://www.theguardian.com/world/2014/nov/23/tourist-fined-carving-initial-rome-colosseum

    Reku cilvēki jau ironizē:

    http://tjournal.ru/paper/facepalm-in-colosseum

    Kultūras nesēji, ibio.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    aivars15 > 24.11.2014. 22.08

    Bet latviešu izglītības iestādēs izglītības kvalitāte ir ārkārtīgi zemā līmenī. Pats zinu no savas pieredzes. Salīdzināt ar krievu skolām vnk nav iespējams. Tas pats ir augsskolās.

    —————————

    Kāpēc tad nevar salīdzināt? Ir PISA testi, kuros Latvijas skolnieki visās kategorijās ir augstāk kā Krievijas skolnieki – loģika, svešvalodas, matemātika.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > 24.11.2014. 18.20

    pirmais solis būtu valsts iestādēs (kaut vai tajā pašā VID) pāriet uz apkalpošanu latviešu valodā.

    +20
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu