Dzelzceļa vēstures muzejā notiek mākslas mese "ART Rīga 2014" • IR.lv

Dzelzceļa vēstures muzejā notiek mākslas mese “ART Rīga 2014”

29

Nedēļas laikā būs iespējams apskatīt dažādu galeriju piedāvājumu, piedalīties lekcijās un diskusijās par mākslu.

Dzelzceļa vēstures muzejā no pirmdienas, 24.novembra līdz 30.novembrim notiks mākslas mese “ART Rīga 2014”, raksta aģentūra LETA. Mākslas mesi “ART Rīga 2014” pirmdien plkst.17 Latvijas dzelzceļa muzejā atklās komponista Aleksandra Čaikovska pēc Viktora Krotova gleznas motīviem sacerētā skaņdarba “Millenium. Vienas gleznas teātris” atskaņojums, kuru izpildīs orķestris “Sinfonietta Rīga” diriģenta Andra Veismaņa vadībā. 

Ar Pinakotēkas fonda atbalstu Latvijas mākslas mīļotājiem būs iespējams iepazīt arī mākslinieka Krotova daiļradi. Mākslas gadatirgū piedalīsies nopietnas galerijas ar vismaz piecu gadu pieredzi, piemēram, trīs galerijas no Maskavas, kā arī galerijas no Boloņas un Lugāno. Izņēmumi tika pieļauti tikai tad, ja galerija pārstāv kādu ļoti interesantu mākslinieku. No Latvijas pasākumā piedalīsies “Happy art Museum” un galerija “Birkenfelds”. 

Nedēļas laikā muzejā būs iespējams apskatīt dažādu galeriju piedāvājumu, kā arī piedalīties lekcijās un diskusijās par moderno un laikmetīgo mākslu. Meses organizatori sola, ka būs iespējams apskatīt arī Marka Šagāla un Džordžo de Kiriko darbus. Ekspozīcijā klāt būs arī galeriju pārstāvji, ar kuriem varēs vienoties par sadarbības iespējām. Mākslas meses organizatori pasākumu veido, cerot, ka nākotnē tas varētu kļūt par starptautisku reģionālas nozīmes mākslas gadatirgu un domu apmaiņas vietu. Ideja rīkot šādu mesi organizatoriem radusies, iedvesmojoties no citu valstu pieredzes. 

Pasākuma finansētāji ir pašas galerijas un mākslinieki. “ART Rīga 2014” organizators un “Happy art Museum” vadītājs Dags Vidulejs uzskata, ka tieši neatkarība no sponsoru finansējuma ir pasākuma stiprā puse. “Nost ar “korumpētu” mākslu, kura pārstāv sponsoru intereses. Mākslinieki, kuri ir atkarīgi no fondu un citu sponsoru finansējuma, nespēj “runāt ar savu muti”. Mākslas gadatirgū piedalās mākslinieki, kuri paši spēj sevi uzturēt ar mākslas darbu pārdošanu,” pastāstīja Vidulejs, norādot uz šo mākslinieku brīvību izpausties. Viens no šādiem māksliniekiem būšot Artūrs Bērziņš, kurš strādā mediju mākslas žanrā. Mesē piedalīsies arī plakātu veidotājs, gleznotājs un scenogrāfs Juris Dimiters. Meses laikā katru dienu paredzētas diskusijas un pasākumi gan profesionāļiem, gan citiem interesentiem.

Rīt, 25.novembrī, plkst.16 notiks diskusija “Māksla un vēlme: Orfeja ceļš”, kurā piedalīsies filozofs Aleksejs Romanovs. 

26.novembrī plkst.13 notiks programma profesionāļiem, kurā paredzēta stikla rūpnīcas “Gro Glass” prezentācija par muzeju stikla un sistēmas stendu ražošanas jaunumiem. Programmā notiks arī Latvijas Dizaineru savienības apaļā galda sarunas. Plkst.16 notiks konference par antikvariāta un laikmetīgās mākslas tirgus attiecībām, kā arī valstisku, nevalstisku fondu un brīvā mākslas tirgus finansējuma konkurenci kā virzošu spēku. Ar diskusijas tēzēm uzstāsies “Volmāra” antikvariātu tīkla dibinātājs un mākslas eksperts Artūrs Avotiņš.

27.novembrī no plkst.15 līdz 18 notiks meses sociālās programmas daļa “Art Brut, Hand made un mākslas terapija”. Tajā piedalīsies latvieši “Motus Vita” un “Outsider Art” no Izraēlas, Jeļena Tonova, Irina Gorbaņa, kā arī Valērija Kozlova. No plkst.18 līdz 20 būs skatāma mākslinieka Artūra Bērziņa un draugu audiovizuālā izstāde “Metapanks”. 

28.novembrī plkst.16 notiks apaļā galda diskusija ar mākslas analītiķi un apskatnieku Saimonu Hjuitu “Izcelsmes izpēte” (“An investigation into the origin”). 

29.novembrī plkst.16 paredzēta “Mākslas kuratora grēksūdze”, kas būs krievu mākslas kuratora Marata Gelmana un arhitektūras pētnieka Aleksandra Rapaporta saruna par kultūrpolitiku. 

30.novembrī plkst.13 paredzēta diskusija “Māksla un karš”, kuras moderators būs Igors Vatoļins. Ieeja izstādē Latvijas dzelzceļa muzejā ir par maksu. Nopērkot biļeti, būs iespējams gan apskatīt ekspozīciju, gan piedalīties pasākumos, kas tajā brīdī notiks ekspozīcijā.

Vairāk informācijas meses Facebook lapā

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu