Vācijā konstatēti jau divi putnu gripas gadījumi • IR.lv

Vācijā konstatēti jau divi putnu gripas gadījumi

25
Tiek iznīcināti inficētie putni kādā fermā Nīderlandē. Foto: AFP/LETA

Līdz šim vīruss H5N8 bija tikai Āzijas valstu apdraudējums, bet nu tas ir parādījies arī Eiropā

Vācija sestdien paziņojusi, ka Meklenburgā-Priekšpomerānijā jau otro reizi konstatēta putnu gripa, ziņo „Spiegel.de”. Ir runa par šīs slimības vīrusu H5N8, kas līdz šim bija zināms tikai kā Āzijas valstu apdraudējums, bet nu tas ir parādījies arī Eiropā.

Slimības vīruss konstatēts savvaļas pīlei krīklim, paziņojusi Šverinas Lauksaimniecības ministrija. Tiek pieļauts, ka šis vīruss ar savvaļas gājputniem varētu būt pārceļojis pat no Austrumkrievijas apgabaliem, jo krīkļi spēj lidot tālu.

Pirmo reizi putnu gripu Vācijā konstatēja novembra sākumā kādā tītaru fermā. 31 tūkstotis tītaru tika nogalināts uzreiz, bet vēlāk vēl divi tūkstoši putnu, jo putnu gripa ir potenciāli bīstama arī cilvēkiem.

Savukārt sestdien Meklenburgas-Priekšpomerānijas zemē Vācijā konstatētā slimība var apdraudēt šī reģiona 13 miljonus vistu, tītaru un pīļu, kā arī citus mājputnus, kas mīt putnu kūtīs.

Aizvadītajās nedēļās putnu gripas vīruss divreiz konstatēts Vācijā, divas reizes Nīderlandē un vienreiz Lielbritānijā. Vīruss H5N8 Eiropā agrāk bija zināms tikai kā Āzijas valstu apdraudējums.

Nīderlandes varas iestādes jau šīs nedēļas sākumā pārbaudīja putnu fermas ap kādu ciemu valsts vidienē, reaģējot uz tur konstatēto putnu gripas uzliesmojumu. Fermā pie Hekendorpas atklāts putnu gripas vīrusa paveids H5N8.

Visā valstī tika noteikts aizliegums pārvadāt putnu gaļu, olas un putnu mēslus. Hekendorpas mērs devis rīkojumu uz laiku slēgt satiksmi ar ciemu, kas neattiecas vienīgi uz valsts dienestu amatpersonām un vietējiem iedzīvotājiem. Desmit kilometru zonā aizliegums varētu palikt spēkā pat mēnesi. Vienlaikus Nīderlandē aizliegtas arī medības.

Lai gan šī putnu slimība var apdraudēt arī cilvēkus, Nīderlandes varas iestādes uzsvērušas, ka inficēšanās var notikt vienīgi “intensīvu un tiešu kontaktu gadījumā”.

Kopš 2003.gada, kad pirmo reizi atklāts putnu gripas vīrusa paveids H5N1, tas prasīja vairāk nekā 400 cilvēku dzīvības, galvenokārt Dienvidaustrumāzijā, bet pēc inficēšanās ar vīrusa paveidu H7N9 kopš pagājušā gada miruši vairāk nekā 170 cilvēki.

Kā atgādina Nīderlandes mediji, 2003.gadā, reaģējot uz vīrusa paveida H7N7 parādīšanos, valstī tika izkauti aptuveni 30 miljoni putnu.

Arī Lielbritānija ziņoja par putnu gripas uzliesmojumu kādā pīļu fermā Anglijas ziemeļos, bet norādīja, ka apdraudējums sabiedrības veselībai esot niecīgs.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu