Tiesa atcēlusi "Ir" izdevēja kontu apķīlāšanu strīdā ar administratoru Sprūdu • IR.lv

Tiesa atcēlusi “Ir” izdevēja kontu apķīlāšanu strīdā ar administratoru Sprūdu

20
Tiesas āmurs. Foto Jānis Saliņš, F64

Lēmums nav pārsūdzams

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien apmierināja žurnāla “Ir” izdevēja “Cits medijs” pieteikumu par prasības nodrošinājuma atcelšanu un atcēla izdevēja aktīvu apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā strīdā ar maksātnespējas procesa administratoru Māri Sprūdu.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja tiesas preses sekretāre Inta Šaboha, tiesa nolēma apmierināt a/s “Cits medijs” blakus sūdzību un atcēla Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 12.septembra nolēmumu, ar kuru tika noraidīts izdevniecības pieteikums par prasības nodrošinājuma atcelšanu, un izlēma šo apķīlāšanas jautājumu pēc būtības.

Līdz ar to tiesa atcēla prasības nodrošinājumu, kāds piemērots ar Centra rajona tiesas tiesneses 22.jūlija lēmumu, proti, apķīlāt tos maksājumus, kuri izdevniecībai pienākas no trešajām personām, tajā skaitā naudas līdzekļus kredītiestādēs un citās finanšu institūcijās, apķīlāt a/s “Cits medijs” piederošo kustamo mantu. Lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Lūgumu nekavējoši atcelt apķīlājumu “Ir” izdevējs pamatoja ar to, ka no 1.novembra Civilprocesa likums aizliedz piemērot maksājumu apķīlāšanu kā prasības nodrošinājumu goda un cieņas aizskāruma lietās un citās, kur kaitējuma atlīdzības apmēru nosaka tiesa pēc saviem ieskatiem.

Žurnāla “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele ir ļoti gandarīta par tiesas lēmumu. “Ar šo lēmumu ir pārtraukts bezprecedenta uzbrukums vārda brīvībai, kas ļoti uztrauca gan žurnālistus un izdevējus Latvijā, gan izraisīja starptautisku rezonansi un ļoti nelabvēlīgā gaismā parādīja Latvijas valsti, kur tiesa šādi pārkāpj fundamentālas cilvēktiesības,” sacīja Ločmele.

“Ir” galvenā redaktore atgādināja, ka decembrī apritēs jau divi gadi kopš ierosināta civillietai pēc Sprūda prasības par goda un cieņas aizskaršanu, taču šīs lietas izskatīšana pēc būtības joprojām nav sākusies un tā vietā tiesa tiek noslogota ar blakus sūdzībām, kuru mērķis ir kaitēt “Ir” izdevējam. “Pēdējo septiņu mēnešu laikā šī bija jau septītā reize, kad tiesa skatīja “Ir” apķīlāšanas jautājumu. Atliek tikai izteikt nožēlu, ka ar šādām absurdām prasībām tiek šķērdēti resursi un noslogota tiesu sistēma. Ceru, ka lietas vilcināšana vairs nenotiks un beidzot tiesa varēs izlemt jautājumu pēc būtības,” sacīja Ločmele.

Jau ziņots, ka iepriekš Sprūds bija iesniedzis pieteikumu, vēloties palielināt morālā kaitējuma kompensācijas prasību par 12 900 eiro. Sprūds pieteikumā norādījis, ka žurnāla “Ir” raksts “Maksātnespējas ķēķis”, ar kuru saistībā viņš iesniedzis tiesā prasību par goda un cieņas aizskaršanu, pieejams “Ir.lv” bez maksas un saite uz šo publikāciju ievietota sociālajā tīklā “Twitter”. Sprūds norādījis, ka “Twitter” Latvijā lieto 129 000 iedzīvotāju, tāpēc viņš nolēmis morālā kaitējuma kompensācijas prasību palielināt par 12 900 eiro. Tagad prasības kopsumma sasniedz jau 35 879 eiro.

Paralēli prasības summas palielināšanai Sprūds iesniedza jaunu pieteikumu par prasības nodrošināšanu. Rīgas centra rajona tiesa 14.augustā noraidīja šo Sprūda prasību. Arī šo lēmumu Sprūds pārsūdzēja Rīgas apgabaltiesā, kura 20.oktobrī atstāja spēkā viņam nelabvēlīgo lēmumu.

Kā ziņots, civillieta pēc Sprūda prasības par goda un cieņas aizskaršanu ierosināta jau 2012.gada decembrī. Apstrīdētā publikācija ir daļa no “Ir” pētniecisko rakstu sērijas par maksātnespējas administrēšanas problēmām.

Savukārt Saeima pēc “Ir” izdevēja apķīlāšanas septembrī vienbalsīgi pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, aizliedzot maksājumu apķīlāšanu kā prasības nodrošinājumu, ja prasījums ir atlīdzība, kas nosakāma pēc tiesas ieskata. Tas attiecas arī uz goda un cieņas aizskāruma prasībām.

Komentāri (20)

dzeris49 20.11.2014. 19.06

Ir, protams, var apsveikt.

Bet, tiesnese S. Meliņa, acīmredzot, nebūt nejūtas slikti, kaut, pieņēmusi klaji prettiesiskus un absurdus lēmumus, kas iet pretrunā gan ar Satversmi, gan ar sabiedrības intersēm, un tā jau ir Latvijas tiesu sistēmas lielākā nelaime, ka tādi tiesneši nemaz netiek sodīti un mierīgi turpina strādāt, un var rīkoties tikpat prettiesiski arī turpmāk.

+21
-3
Atbildēt

1

    lno > dzeris49 20.11.2014. 19.12

    S. Meliņa ir ideāliste, šoreiz kļūdījusies. Neviens taču nedomā, ka viņa ir uzpirkta?:):):)

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

Neticis 20.11.2014. 18.42

Apsveicu, “Ir”!

Tomēr iesaku šādus rakstus pasniegt nevis bezpersoniskā PR stilā, bet gan iesaistītajiem rakstīt par to pašiem savā vārdā.

+10
-1
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 20.11.2014. 19.17

Sprūdam beidzot iesprūdis? Un par tik mazu prasījuma summu?!

+10
-3
Atbildēt

4

    v_rostins > Optiskais Tēmeklis 20.11.2014. 20.53

    Optiskais Tēmeklis

    Vai tu, mazais kaku stumdītāj, šļeserast, gribi, lai nostājos tavā priekšā un parādu savu personas apliecību? Varu noziedot nedaudz laika un līdzekļu.

    0
    -13
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Optiskais Tēmeklis 20.11.2014. 19.31

    Optiskais Tēmeklis

    Ohõõõõ, mazais kurmītis, šļeserasts, atkal uzpeldēja fekāliju žļurgas virspusē!!!

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Piiljnesi sanitaar Jiri Svirkstin, Teu piiles nav jaalaizh, bet jaaneesa suomiem par atvieglojummu.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    Centrum > Optiskais Tēmeklis 20.11.2014. 21.21

    Vo,velns,deģenerāts būs spējīgs nostāties uz pakaļkājām un suņa pasi uzrādīt?

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu