Baltijas valstu iedzīvotāji vairāk baidās no nabadzības nekā vardarbības • IR.lv

Baltijas valstu iedzīvotāji vairāk baidās no nabadzības nekā vardarbības

22
Foto: Andris Ufartas, F64/BFL

Aptaujas dalībniekus nedaudz vairāk satrauc emocionāla vardarbība

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji vairāk baidās no nabadzības nekā vardarbības, liecina ERGO Drošības indekss, kas veikts Baltijas valstīs. Tikai nedaudz vairāk nekā trešdaļa Baltijas valstu iedzīvotāju baidās no uzbrukuma uz ielas.

60% latviešu, 55% lietuviešu un 47% igauņu norāda, ka viņi baidās zaudēt darbu, savukārt 71% latviešu, 69% lietuviešu un 62% igauņu baidās, ka viņiem vecumdienās nebūs pietiekamu iztikas līdzekļu, par pētījumu informē Liene Krīvena.

ERGO Drošības indekss rāda, ka visu trīs Baltijas valstu iedzīvotāji visdrošāk jūtas savās mājās. 80% atbildējuši, ka viņus nesatrauc iespējamība, ka fiziska vardarbība varētu tikt vērsta pret viņiem pašu mājās. Pētījuma rezultāti rāda, ka Baltijas iedzīvotājus maz satrauc arī tas, ka viņi varētu piedzīvot seksuālu vardarbību. Vairums noraida iespējamību, ka viņiem varētu uzbrukt tautības, reliģiskās pārliecības vai seksuālās orientācijas dēļ – 68% latviešu, 75% lietuviešu un 83% igauņu nesatrauc šāda varbūtība.

Aptaujas dalībniekus nedaudz vairāk satrauc emocionāla vardarbība. Aptuveni piektā daļa respondentu Baltijas valstīs baidās, ka tā varētu notikt ar viņiem mājās, ģimenē. Raizes par darba devēju vai kolēģu uzvedību, kas varētu raisīt nepatīkamas emocionālas sekas, vairāk raksturīgas latviešiem (31%) un lietuviešiem (29%) nekā igauņiem (19%).

“Lai arī jautājums par noziedzību Baltijas valstīs joprojām bieži tiek aktualizēts, iedzīvotāji jūtas salīdzinoši droši gan mājās, gan uz ielas, un viņus nebiedē varbūtība piedzīvot uzbrukumu, seksuālu vardarbību vai tamlīdzīgus nodarījumus. Tā vietā cilvēki gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā vairāk raizējas par savām finansēm, jūtoties nedroši par nākotni un iespējām uzturēt sevi un savu ģimeni. Iespējams, šie apsvērumi un fakts, ka cilvēki kļūst arvien apzinīgāki, ir iemesls dzīvības apdrošināšanas produktu pieprasījuma pieaugumam,” stāsta Ingrīda Ķirse, ERGO valdes locekle Baltijas valstīs.

ERGO Drošības indeksu izstrādājusi apdrošināšanas sabiedrība ERGO un pētījumu centrs SKDS. Dati iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā, kura veikta interneta vidē, balstoties uz pētījumu centra SKDS respondentu paneli. Kopumā tika aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji katrā valstī vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

 

Komentāri (22)

west 20.11.2014. 12.27

Baltijas valstu iedzīvotāji baidās pareizi. Tomēr nabadzība pārāk bieži rada arī vardarbību un tapēc tā ir īpaši bīstama. Ir viens dienvidu kontinents, kas to pierāda ipaši skarbi.

Par to, ka tuvajā, it kā dienvidu Ziemeļeiropā vēl ir iespējami strādājošie nabagi, vajadzētu painteresēties visāda veida tiesību sargiem un prokuratūrām.

+7
0
Atbildēt

1

    Krix > west 20.11.2014. 12.48

    +1

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu