Putins pamet G20 valstu samitu • IR.lv

Putins pamet G20 valstu samitu

20
Krievijas prezidents Vladimirs Putins preses konferencē Brisbenā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Obama: Krievijai draud vēl lielāka izolācija

Rietumu ar sankcijām sodītajai Krievijai draud vēl lielāka starptautiskās sabiedrības izolācija, ja tā nemainīs savu Ukrainas politiku, G20 samita noslēgumā svētdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama. Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins svētdien brokastu laikā pametis G20 samitu, nesagaidot tā beigas.

Ja Putins “turpinās iet pa to pašu ceļu, uz kura viņš ir šobrīd, pārkāpjot starptautiskās tiesības, Ukrainā separātistus nodrošinot ar smago bruņojumu, tad izolācija, kādu Krievija šobrīd pieredz, turpināsies,” uzsvēra Obama.

G20 samits Krievijai ir paudis “ļoti skaidru vēstījumu” – ja tā nebeigs iejaukties Ukrainas lietās, tai tiks noteiktas jaunas sankcijas, brīdināja arī Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, vēsta LETA/AFP.

Kopīgajā triju lielvaru – Austrālijas, ASV un Japānas – paziņojumā šo valstu līderi asi nosodījuši Krievijas darbības Ukrainā. Svētdien triju valstu vadītāji preses konferencē paziņoja, ka Maskavai jāpārtrauc „destabilizēt situācija Ukrainas austrumos”, ziņo Dw.de.

ASV, Austrālijas un Japānas līderi arī nosodīja Krimas aneksiju. Turklāt politiķi pieprasa saukt pie atbildības vainīgos šovasar Austrumukrainā notriektās Malaizijas pasažieru lidmašīnas reisa MH17 lietā.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins priekšlaicīgi pametis Austrālijas pilsētā Brisbenā notiekošo G 20 valstu samitu, pirms tam paziņojot, ka samits norisinājies “labvēlīgā un lietišķā gaisotnē”, vēsta raidsabiedrība BBC.

Putins savu lēmumu pamest samitu pirms tā oficiālā noslēguma skaidrojis, sakot, ka viņa ikdienas grafiks ir ļoti saspringts un viņam esot nepieciešams nedaudz pagulēt. Krievijas prezidents devies prom laikā, kad pārējie samita dalībnieki brokastojuši.

Ātri sasauktajā preses konferencē Putins teicis: „Lai te nebūtu nekādu spekulāciju, kāpēc es negāju uz brokastīm – šeit paliek finanšu ministrs [Antons Siluanovs], un viņš paziņos to, ko es būtu teicis par mūsu centieniem cīņā ar Ebolas vīrusu.”

Putins taisnojās, ka viņam līdz Vladivostokai jālido deviņas stundas un vēl no Vladivostokas līdz Maskavai tikpat ilgi. „Vēl jātiek līdz mājām un pirmdien jāiet uz darbu. Kaut četras piecas stundas vajag pagulēt,” teica Krievijas prezidents.

Lai arī publiski Putins izteicās atzinīgi par G20 samita norisi un organizāciju, viņš šoreiz izjuta skarbu rietumvalstu līderu kritiku par notikumiem Ukrainā. Preses konferencē Putins gan teica, ka oficiālas diskusijas par situāciju Ukrainā nav bijušas, jautājums ticis apspriests tikai divpusējās tikšanās, kurās abām pusēm „izdevās vienai otru saprast”.

Sestdien Putins šādā gandrīz stundu ilgā tikšanās runāja ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

 

Komentāri (20)

ierados 16.11.2014. 10.49

” Kaut četras piecas stundas vajag pagulēt,” 
Var izgulēt dzērumu, stulbumu – nekad. Brīva tulkojuma krievu gudrība.

+17
0
Atbildēt

0

sirtaki 16.11.2014. 10.36

Pirms jautājuma par Ukrainu H*ilo steigšus bēg no Austrālijas. Suns zin ko ēdis.

+15
0
Atbildēt

0

Austras koks 16.11.2014. 11.46

Putins apvainojās un aizbrauca mājās pagulēt :))

+12
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu