Igaunijas parlaments atļauj reģistrēt viendzimuma partnerattiecības (papild.) • IR.lv

Igaunijas parlaments atļauj reģistrēt viendzimuma partnerattiecības (papild.)

23
Seksuālo minoritāšu karogs. Foto: EPA/LETA

Ja prezidents izsludinās partnerattiecību likumu, tas stāsies spēkā 2016.gadā

Igaunijas parlaments ceturtdien apstiprinājis pretrunīgi vērtēto partnerattiecību likumu, vēsta sabiedriskā raidorganizācija ERR. Par jauno likumu nobalsojuši četrdesmit deputāti, pret – 38, savukārt desmit atturējās.

Laikraksts “Postimees” ziņo, ka šāda likuma pastāvēšana atvieglotu sociālo pabalstu piemērošanu un medicīnisko pakalpojumu saņemšanu. Reģistrētie partneri varēs adoptēt tikai partnera bioloģiskos bērnus vai arī bērnu, ko partneris ir adoptējis pirms šī partnerattiecību likuma stāšanās spēkā. Izņēmumi ir pieļaujami tikai tad, ja tiesa uzskatīs tos par nepieciešamiem, piemēram, ja vīrietis un sieviete nespēj tikt pie bērna bioloģisku iemeslu dēļ.

Ja prezidents izsludinās partnerattiecību likumu, tas stāsies spēkā 2016.gadā. Kā trešdien paziņoja Rīgikogu Tieslietu komitejas priekšsēdētājs Nēme Sūrs, lai likums stātos spēkā 2016.gadā, vispirms ir jāapstiprina tā ieviešanas procedūra, kas ļautu šo likumu piemērot realitātē. Šī procedūra ir jāizstrādā, sadarbojoties vairākām ministrijām.

Sūrs paskaidroja laikrakstam “Postimees”, ka “ar šo jauno likumu ir cieši saistīti 87 citi likumdošanas akti, tomēr, vai un kad jāveic tajos izmaiņas, ir jānoskaidro turpmākā darba gaitā.” Taču viņš piebilda, ka ir jāveic vismaz ducis nopietnu izmaiņu, lai šis jaunais likums varētu tikt īstenots dzīvē. Izmaiņas attiecas uz reģistrācijas un tiesību normām, kas sākotnēji tika iekļautas likuma melnrakstā, taču kuras Tieslietu komiteja vēlāk svītroja.

Sūrs piebilda, ka pēc šo izmaiņu veikšanas likuma pieņemšanai nepieciešams tikai vienkāršs balsu vairākums, nevis 51 parlamenta deputāta balss. Viņaprāt, likuma ieviešanas procedūru, visdrīzāk, apstiprinās nākamais parlaments, kas tiks ievēlēts 2015.gada 1.martā.

Biedrība “Ģimenes un tradīciju aizsardzība” svētdien rīkoja protesta akciju, jo, viņasprāt, likums apdraudētu sabiedrības morālo vērtību pamatus.

Toties partnerattiecību likuma atbalstītāji uzskata, ka tas palīdzēs aizsargāt seksuālo minoritāšu tiesības un veicinās sabiedrībā iecietību.

Valsts prezidents Andris Bērziņš stingri ievēros Satversmes 110.pantu, kas nosaka, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, aģentūrai LETA pastāstīja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Krapāne norādīja, ka, stājoties amatā, Valsts prezidents devis zvērestu, ka ievēros Satversmi, tai skaitā 110.pantu. Šādi viņa atbildēja uz jautājumu, vai Bērziņš būtu gatavs atbalstīt partnerattiecību likumu, kādu ceturtdien apstiprināja Igaunijas parlaments, nosakot, ka savu kopdzīvi varēs reģistrēt arī viendzimuma pāri. “Prezidents stingri ievēros Satversmi,” sacīja Krapāne.

(papildināta ar pēdējām 2 rindkopām)

Komentāri (23)

Vija 06.11.2014. 21.56

Un vēl joprojām – Ir ir uzkāries – virsraksts – nu kā populārāk Lv lasītājiem – igauņu likums ir par partnerattiecību regulējumu – ne tikai viendzimuma partnerattiecībām, bet vispār situācijām. Esmu vīlusies – Ir publikācijā.Man kauns par tādu aprobežotību.

0
0
Atbildēt

0

Vija 06.11.2014. 21.46

Un vēl – kā es saprotu no medijiem – tas – igauņiem ir partnerattiecību likums, ne neaizskaramais jēdziens ” laulības”, jo termins – laulība – tas tiešām ir kaut augsts un vēl augstāks….

0
0
Atbildēt

0

Vija 06.11.2014. 21.38

Kas ir ģimene Latvijā – ģimene – it kā tradiconālā – māte, tēvs, bērns/i. % – cik? Ģimene arī – māte/bērns/i:; arī tēvs – bērns/bērni, opis/ome mazbērns/m/bērni , aizbildņi-bērns/bērni….utt. Problēma – sakārtot civiltiesiskās attiecības ģimenēs. Latvijā – kā jau vienmēr -ir kādas ļoti sarežģītas lietas, balsojumi, baznīcu viedoklis, it sevišķi katoļu – cienījamā Stankeviča, par tradicionālas ģimenes vērtībām, , uttt. Igauņi – kā teicis viņu prezidents – mūsu nav tik daudz un ikkatrs mūsu iedzīvotājs ir svarīgs. Tādēļ – igauņi kā arvien – kādu solīti priekšā – un mēs iepakaļ – kamēr savāksies, kamēr sabalsos… visi kādi n-tie kompetentie deputāti. Faktiski – nesakārtota likumdošana – saistībā ar Zolitūdes situācijā cietušajiem un viņu ģimenes locekļu tiesībām ir pamats šo tēmu risināt un pat nekavējoši.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu