Prezidents sola aktīvi ietekmēt ministru izvēli • IR.lv

Prezidents sola aktīvi ietekmēt ministru izvēli

32
Valdības vadītāja Laimdota Straujuma (no kreisās) un Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

No esošajiem atbalsta Straujumu un Melbārdi

Valsts prezidents Andris Bērziņš valdības veidošanas procesā sola aktīvi ietekmēt ministru izvēli, bet no pašreizējā ministru sastāva jaunajā valdībā būtu gatavs atbalstīt Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība) un kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK).

“Man nav nekas pret Straujumas kundzi, viņa premjeres darbu ir veikusi godprātīgi. Ja viņa gatava uzņemties valdības vadību arī turpmāk, domāju, ka atbalsts viņai būtu. Bet vai viņa to gribēs,” intervijā avīzei “Diena” teicis Bērziņš. “Tas drīzāk ir jautājums, vai viņai tīri personīgi būs vēlme turpināt šo darbu. Es vados pēc tā, ka viņa strādāja ļoti sarežģītā laikā, tika kritizēta arī par to, ko centās darīt ļoti labi. Tāpēc ir nedēļa laika – lai partijas iekšienē un savā starpā visu izrunā.”

Bērziņš jaunās valdības ministru kandidātus vērtēšot pēc iepriekšējās darbības rezultātiem un spējas pildīt savus pienākumus. “Arī līdzšinējā valdībā daži sevi ļoti labi parādījuši, piemēram, kultūras ministre, ko es ar lielāko prieku redzētu šajā amatā arī turpmāk,” izteicies prezidents, citus labus ministrus nosaukt atsakoties. “Es negribu vairāk nevienu minēt, lai nesaka, ka es, vienu ceļot, otru pazeminu.”

“Pagājušās Saeimas sākums parādīja – ja tev nav izglītības un pieredzes, rezultāts ir, maigi sakot, bēdīgs. Redzam, kur dažas ministrijas nokļuvušas un kāds darbs jāpieliek, lai tās dabūtu vismaz tajā līmenī, kur bija. Tāpēc es ceru, ka neviens nebūs gatavs eksperimentēt,” ministru vērtēšanas kritērijus skaidrojis politiķis.

Bērziņš pieļauj, ka būs vairākas ministrijas, kuras partijas nemaz nerausies vadīt. “Es domāju, ka veselības ministra amats vispār būs tāds, pēc kura neviens ļoti netieksies,” sacījis politiķis, pieļaujot, ka līdzīga situācija veidosies ar Izglītības un Finanšu ministrijām. “Tāpat arī uz finanšu – zinām, ka aizsardzībai jāpiešķir papildu finansējums. Jautājums: kam ņems nost pie krītošas ieņēmumu līknes? Es saprotu Vilka kungu, kas nevēlas turpināt darbu šajā amatā.”

Prezidents aktīvi iesaistīšoties ministru izvēlē, jo valdībā jāstrādā pieredzējušiem speciālistiem. “Kaut vai šī situācija, ko nupat pārrunājām, budžets, nākošgad paredzētā prezidentūra ES Padomē – tas uzliek pienākumu ministru amatos izvēlēties cilvēkus, kas zina savu nozari. Es domāju, ka partijas, kas ieguvušas lielāko pārstāvniecību Saeimā, ir gana pieredzējušas, labi saprot situācijas nopietnību. Tāpēc gribu ar visām tikties, lai pastāsta, vai spēj ar citiem vienoties un kurš būs reālais premjera kandidāts.”

“Saeimā ievēlēto vairums ir gana pieredzējuši, ceru, ka jau nākamnedēļ varēsim runāt par konkrētām iespējamās valdības aprisēm, konkrētiem cilvēkiem. Vismaz tāda ir mana vēlme,” piebildis prezidents.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu