Prezidents: Valdības veidotājam jāspēj pulcēt vismaz trīs partnerus (papild.) • IR.lv

Prezidents: Valdības veidotājam jāspēj pulcēt vismaz trīs partnerus (papild.)

31
Valsts prezidents Andris Bērziņš. Foto: Edijs Pālens, LETA

Prezidents vēlas, lai 4.novembrī, kad darbu sāks jaunais Saeimas sastāvs, tiktu izveidota arī jaunā valdība

Valsts prezidents Andris Bērziņš gaida, ka 12.Saeimā iekļuvušās partijas piedāvās koalīciju, kurai ir vairākuma atbalsts. Lai izveidotu koalīciju, partijai, no kuras tiks nominēts premjers, jāspēj pulcēt vismaz trīs partnerus, intervijās Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā pirmdienas rītā sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents šorīt Latvijas Radio tieši neatbildēja, tomēr ļāva noprast, ka partija “Saskaņa”, kura vēlēšanās ieguvusi visvairāk mandātu, netiks nominēta valdības veidošanai, ja tā nebūs vienojusies ar konkrētām partijām par koalīcijas izveidi. “Ar vienu partiju nepietiek, lai izveidotu valdību,” LTV piebilda prezidents.

Jebkurai koalīcijai jābūt vairākumam, citādāk nav loģiska pamata virzīties uz priekšu, uzsvēra prezidents un piebilda, ka nav jēgas valdības veidošanas procesu uzticēt kādam vienam spēkam, ja tas nedos rezultātus. Bērziņš atzīmēja, ka jaunajā Saeimā ir nepieciešamas vismaz trīs partijas, lai būtu vairākums, tāpēc tie būs kompromisu meklējumi starp grupām, ziņo LETA.

Taujāts, vai “Saskaņa” var saņemt premjera amata nomināciju tikai tad, ja viņiem būs vēl divu partiju atbalsts, Bērziņš tieši neatbildēja, uzsverot, ka pēc nedēļas tiksies ar katru partiju atsevišķi, un tikai pēc tam runās tālāk.

Savukārt vaicāts, vai viņš varētu būt paudis atbalstu jau esošās koalīcijas saglabāšanai ar Laimdotu Straujumu valdības vadītāja amatā, Bērziņš atkal tieši neatbildēja, tomēr vēlāk piebilda, ka šāds atbalsts vēl nav izteikts, tomēr minētais neizslēdzot iespēju, ka tāds tiks saņemts. “Kāpēc gan ne,” piebilda Bērziņš, uzsverot, ka Straujumai ir jāpiedāvā konkrēta koalīcija.

Bērziņš pastāstīja, ka ir aicinājis partijas šo nedēļu izmantot, lai rastu kompromisus un vienotos par sadarbību. Prezidents sagaida, ka valdību varētu apstiprināt jau pirmajā Saeimas sēdē 4.novembrī, lai pēc tam valdība ar skubu ķertos pie nākamā gada budžeta pieņemšanas.

Prezidents teica, ka valdības veidošanā svarīgi būs arī ministru kandidāti – viņiem jābūt cilvēkiem ar pieredzi, kas darbā uzrādījuši praktiskus rezultātus. Īpaši svarīgi tas ir tāpēc, ka no nākamā gada Latvija būs prezidējošā valsts Eiropas Savienībā, turklāt vēl jāsabalansē budžets, kur jāsavieto vajadzības aizsardzībā, veselības aprūpē un izglītībā, turklāt vajadzību ir vēl ļoti daudz, apstākļos, kad Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozes tiek koriģētas uz leju un jāsameklē nauda, nepalielinot budžeta deficītu.

Lai arī Saeimas priekšsēdētāja un “Vienotības” līdere nav tikusi pārvēlēta Saeimā, jāuzsver, ka viņa ir izdarījusi lielu un smagu darbu, pirmdien Latvijas Radio teica Valsts prezidents.

Kā skaidroja Bērziņš, ja nebūtu Āboltiņas spējas darboties ar dažādiem cilvēkiem, tad “”Vienotības” būšana vai nebūšana būtu daudz problemātiskāka”. Pēc prezidenta vārdiem, Āboltiņa ir paveikusi milzīgu darbu, izveidojot partiju “Vienotība”, lai arī vēlētājiem varbūt ne vienmēr šķitis, ka tas ir pareizais veids, kā to darīt.

Tāpat Āboltiņas nepārvēlēšana liecinot, ka cilvēki ļoti uzmanīgi seko politiķu darbam un pat īsā laikā var panākt ievērojamu rezultātu, piebilda Bērziņš. Savukārt Latvijas Reģionu apvienības iekļūšana Saeimā liecinot, ka daudzi cilvēki izvēli izdara pēdējā brīdī.

Vaicāts, kas būs nākamais Prezidenta kancelejas vadītājs, zinot, ka pašreizējais vadītājs Gundars Daudze ir ievēlēts Saeimā, prezidents izteicās, ka tas vēl neesot izlemts jautājums un viņš nemaz vēl neesot runājis ar Daudzi par šo jautājumu. Man nav nekādu indikāciju par viņa nākotnes plāniem, izteicās Bērziņš.

Vērtējot vēlētāju aktivitāti vēlēšanās, Bērziņš pauda viedokli, ka salīdzinoši zemās aktivitātes pamata iemesls ir tas, ka ļoti daudz Latvijas iedzīvotāju nav Latvijā. Tā kā palikušos esot būtiski aktivizējusi Ukrainas krīze, zemā aktivitāte varētu liecināt, ka cilvēku izbraukšana no valsts nav mazinājusies, pieļāva politiķis.

Bērziņš nedaudz kritizēja arī vēlēšanu procesu, pirmkārt, e-ID kartes, kas izrādījies tehniski nenostrādāts mehānisms, kas nedod iespējas piedalīties vēlēšanās. Līdz nākamajām vēlēšanām jāatrod risinājums, kā īsti e-ID karti varētu pielietot vēlēšanās. Prezidentam kopumā vēlēšanu procedūra izskatās novecojusi, piemēram, vēlēšanu komisija ar roku žurnālos reģistrē vēlētājus tā vietā, lai izmantotu informācijas tehnoloģijas, kas it kā valstī ir gana attīstītas.

(atjaunota visa ziņa)

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu