"Splendid Palace" sākas vācu filmu nedēļa "Berlinale 2014" • IR.lv

“Splendid Palace” sākas vācu filmu nedēļa “Berlinale 2014”

29

Septiņas filmas. Atklāšanā Feo Aladagas lente “Starp pasaulēm” – stāsts par neparastu draudzību Afganistānā

No 31.oktobra līdz 6.novembrim Rīgā, kinoteātrī “Splendid Palace”, desmito reizi norisināsies vācu filmu nedēļa “Berlinale”, skatītājiem piedāvājot iepazīties ar  filmām “Starp pasaulēm”, “Krusta ceļš”, “Beltrači – viltošanas māksla”, “Banklady”, “Rietumi”, “Dziednieks” un “Finsterworld”, raksta aģentūra LETA .

“Berlinale 2014” tiks atklāta piektdien, 31.oktobrī plkst.18 ar režisores Feo Aladagas filmu “Starp pasaulēm”. Tā vēstīs par neparastu draudzību krīzes zemē Afganistānā, atsedzot kara šausmas, kas Afganistānā valda desmitiem gadu. Filma ir uzņemta Afganistānā un filmas uzņemšanas laikā tās veidotāju komandai bijis jārēķinās ar nedrošību. 

Viena no neparastākajām vācu kino nedēļas filmām būs Dītriha Brigemaņa uzņemtā filma “Krusta ceļš”, kas ieguva “Berlinale 2014” Sudraba lāci par labāko scenāriju, kā arī tika nominēta Eiropas Parlamenta kinobalvai “Lux”. Filma, kas vēsta par jaunu, kristīgā vidē dzīvojošu meiteni. 

Vācijas 2014.gada labākā dokumentālā filma “Beltrači – viltošanas māksla” vēsta par Volfgangu Beltrači, pēckara laika lielākā viltošanas skandāla vaininieku, kurš vazāja aiz deguna starptautisku ekspertu pasauli. Kad Beltrači nonāca tiesas priekšā, viņš piekrita, ka par viņu un viņa sievu tiek uzņemta filma. Beltrači viltojis galvenokārt 20.gadsimta sākumā tapušos mākslas darbus. 

Noziedzīgo pasauli atklās arī stilīgs 20.gadsimta 60.gadu noskaņās ieturēts trilleris “Banklady”, kas ir patiess stāsts par pirmo sievieti laupītāju Vācijā. Viņa no 1965.gada līdz 1967.gadam Ziemeļvācijā aplaupīja 19 bankas. Nesalīdzināmi nopietnāka būs Kristiana Švohova kinolente “Rietumi”, kas tapusi pēc Jūlijas Frankas romāna “Lagerfeuer” motīviem. Tā stāstīs par sievieti, kura 1978.gada vasarā no Austrumvācijas pārceļas uz Rietumvāciju.

Vācu kino nedēļas skatītājus gaidīs arī režisora Filipa Štelcla filma “Dziednieks”, kas veidota pēc Noa Gordona tāda paša nosaukuma pasaules slavu iekarojušā romāna motīviem. Stāsts par puisi, kurš 11.gadsimtā no Anglijas dodas uz Austrumiem, lai studētu medicīnu pie Avicennas. Filmā gaidāmi skaisti dabas skati, mīlestība, mēra nopostītas pilsētas, 11.gadsimts arābu zemēs un pa ceļam uz tām. 

“Berlinale 2014” piedāvās arī Fraukes Finstervalderes satīrisko filmu “Finsterworld”, kas veidota kā nelielu epizožu mozaīka no dažādu cilvēku dzīves. Te būs, piemēram, vīrietis, kurš ikdienā ieņem svarīgu amatu, taču reizi pa reizei mīl pārģērbties par dzīvnieku, puisis, kurš bēg no vienaudžu nicīgās attieksmes, kas pret viņu tiek vērsta mūsdienu koncentrācijas nometnē, un citi tēli. 

Desmitajai vācu filmu nedēļai Rīgā tika atlasītas septiņas no aptuveni 90 Vācijas kino festivālā “Berlinale 2014” demonstrētajām filmām. 

Detalizētāka informācija par filmu seansiem pieejama kinoteātra “Splendid Palace” mājaslapā.

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu