Zviedrija oficiāli atzinusi Palestīnas valsti • IR.lv

Zviedrija oficiāli atzinusi Palestīnas valsti

55
Palestīnieši izvieto 66 metrus garu Palestīnas karogu. Foto: AFP/LETA

Zviedrija uzskata, ka starptautiskie kritēriji Palestīnas valsts atzīšanai ir izpildīti

Zviedrija ceturtdien oficiāli atzinusi Palestīnas valsti, paziņojusi ārlietu ministre Margota Vallstrēma.

“Šodien valdība pieņem lēmumu atzīt Palestīnas valsti,” teikts laikrakstā “Dagens Nyheter” publicētajā Vallstrēmas paziņojumā. “Tas ir svarīgs solis, kas apstiprina palestīniešu tiesības uz pašnoteikšanos.”

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass jau apsveicis Zviedrijas lēmumu, nodēvējot to par vēsturisku un drosmīgu soli, vēsta LETA/AFP.

Vallstrēmas paziņojumā teikts, ka Zviedrija ar šādu soli, pirmkārt, vēlas sniegt atbalstu mērenajiem spēkiem palestīniešu vidū.

Zviedrija uzskata, ka starptautiskie kritēriji Palestīnas valsts atzīšanai ir izpildīti. Lai gan robežas nav noteiktas, pastāv valdība, kas var veikt “iekšēju un ārēju kontroli”, norādīts paziņojumā.

Palestīnas valsti jau ir atzinušas vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis – Bulgārija, Čehija, Kipra, Malta, Polija, Rumānija un Ungārija.

Izraēla ar tās sabiedrotā ASV atbalstu turpina uzstāt, ka Palestīnas valsts var tikt izveidota vienīgi sarunu ceļā starp izraēliešiem un palestīniešiem.

Deviņus mēnešus ilgušās miera sarunas, kurās kā vidutājs darbojās ASV, izjuka aprīlī. Izredzes, ka tās varētu tikt atsāktas, ir visai neskaidras.

Zviedrija par savu lēmumu atzīt Palestīnas valsti paziņoja jau 3.oktobrī, izpelnoties asu Izraēlas kritiku. Arī Savienotās Valstis to nodēvēja par pāragru soli.

Vallstrēmas paziņojumā norādīts, ka Zviedrija agrāk ir atzinusi valstis, piemēram, Kosovu un Horvātiju, kurām patiesībā trūcis kontroles pār daļu savas teritorijas. Līdzīgi kā tās, arī Palestīna ir īpašs gadījums.

“Būs tādi, kas apgalvos, ka šodienas lēmums nācis pārāk agri. Es baidos, ka tas bijis novēlots,” norādīja ministre.

 

Komentāri (55)

rinķī apkārt 30.10.2014. 13.07

Katrai tautai ir tiesības dzīvot savā valstī, tā ir aksioma, taču ar to vien nepietiek, ka ir vēlme veidot savu valsti. Ir jābūt izpratnei par to, kā to darīt. Palestīnieši sen jau dzīvotu savā valstī, ja nebūtu nobalsojuši par Hamas, ja izmestu no galvas murgus par to, ka Izraēlai kā valstij nav tiesību pastāvēt. Tas, ka Zviedrija atzina Palestīnas valsti pilnīgi neko vēl nenozīmē situācijā, kurā palestīniešiem nav izpratnes par to kas tieši būs šīs valsts pamatā. Līdz šim ir bijis karš un humānā palīdzība, un arī iespēja piestrādāt tajā pašā Izraēlā.

+8
-5
Atbildēt

6

    Viedoklis_lv > rinķī apkārt 30.10.2014. 15.39

    Izraēlu ir atzinusi ANO, taču Izraēla nav atzinusi Palestīnu – kā jau rakstīu – vēl vairāk Izraēla dara visu lai iznīcinātu Palestīnu pirms tās rašanās.

    Par 11. septembri runājos – esi redzējis šos ēbrejus no Izraēlas mossad kas mistiskā veidā zināja iepriekš kāda traģēdija notiks šai vietā un šai laikā – tādējādi laicīgi ierīkojot ballīti uz jumta un dokumentējot šo traģēdiju?

    http://www.youtube.com/watch?v=rStJ5BgadPs

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > rinķī apkārt 31.10.2014. 01.02

    Aldi, zini kā ir kad uzrunā teiksim neitrālu auditoriju un katra no pusēm – tas ir – Izraēlas politikas atbalstītāji un Palestīnas neatkarības atbalstītāji izsaka savus argumentus… kam par labu noslieksies auditorija.. tiem kas piedāvā ievērot starptautisko likumu un to ka Palestīniešiem kā citām nācijām ir tiesības uz savu neatkarīgu valsti ko atbalsta arī lielākā daļa starptautiskās sabiedrības.. vai to ka viņiem jāpazūd no savas zemes, jāļauj Izraēlai anektēt visu okupēto teritoriju un lai tie palestīnieši izčibētu no turienes – kā tev šķiet ko atbalstītu publika?

    Kad esi viens ar savu fanātu pulciņu nu kā dzeris un morgenstern – es domāju ka jūs katrs uzsistu sev pa plecu un uzskatītu ka baigi labais risinājums. Bet kan no tādas komūnas iznāk ārā reālā pasaulē un ir jādod argumenti lai būtu ievērota taisnīgums (jo lielākā daļa ir par taisnīgumu) tad šādi piedāvājumi kā minēji vienkārši neiztur kritiku. Nu ok, gribat… fanojat savā plakanās zemes pulciņā. Bet kā redziet – pasaule uzskata citādāk un ar vien lielāks spiediens tiek un tiks izdarīts pret Izraēlu pārtraukt tās veiktos noziegumus pret palestīniešiem – līdz Palestīna būs brīva valsts.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Viedoklis_lv > rinķī apkārt 30.10.2014. 14.34

    1.) “Katrai tautai ir tiesības dzīvot savā valstī, tā ir aksioma, taču ar to vien nepietiek, ka ir vēlme veidot savu valsti. Ir jābūt izpratnei par to, kā to darīt. Palestīnieši sen jau dzīvotu savā valstī, ja nebūtu nobalsojuši par Hamas”

    Pastāsti kas bija jādara Palestīniešiem?

    Rietumu krastā nav HAMAS, bet tas netraucē Izraēlai celt nelikumīgās okupantu apmetnes un atņemt vairāk zemi Palestīniešiem un piekļuvi ūdenim.

    Pie tam HAMAS jau vienmēr nepastāvēja – kāpēc tad Izraēla nepātrauca okupāciju? Varu pateikt priekšā – tāpēc ka nekad nav bijusi doma ka tāda Palestīna var pastāvēt. Tāpēc ka visa politika virzīta uz Palestīnas iznīcināšanu. Tāpēc ka domāja okupēt un soli pa solim atņemt visu zemi.

    2.) “ja izmestu no galvas murgus par to, ka Izraēlai kā valstij nav tiesību pastāvēt.”

    Izraēlai ne tikai ir doma par to ka nedrīkst pieļaut Palestīnas pastāvēšanu, bet arī to reāli dzīvē realizē turpinot okupāciju, aneksiju, nelikumīgu okupantu apmetņu būvniecību, nelikumīgas sienas būvniečibu, kas liedz piekļuvi ūdenim, blokādi, un vēl ik pa laikam infrastruktūras un cilvēku iznīcināšanu. Tie ir reāli darbi nevis tikai nodoms un runāšana.

    3.) “Tas, ka Zviedrija atzina Palestīnas valsti pilnīgi neko vēl nenozīmē situācijā, kurā palestīniešiem nav izpratnes par to kas tieši būs šīs valsts pamatā. Līdz šim ir bijis karš un humānā palīdzība, un arī iespēja piestrādāt tajā pašā Izraēlā. ”

    Palestīnieši zin kas ir valsts pamatā un labprāt saimniekotu savā valstī, ja vien Izraēlas okupācijas režīms neturētu tos kā ieslodzītos kur visu laiku jāsastopas ar liegumiem un normālu uzņēmējdarbību. To jau arī Izraēla vēlas – cietumniekus kas atkarīgi no cietuma sarga – nevis neatkarīgu valsti.

    http://www.youtube.com/watch?v=l6SQDxbonwo

    http://www.youtube.com/watch?v=7mMi7XTiU-4

    Ziniet es varētu ielikt ļoti daudz informācijas par to kā Izraēlas režīms un izraēlieši izturās pret palestīniešiem. Ļoti daudz. Un cik daudz ekstrēmistu valdības līmenī ir Izraēlā kas piedāvā palestīniešus sadzīt koncentrācijas nometnēs un to mājas nolīdzināt līdz ar zemi. Nu un? Kam man to naidu te kurināt?

    Es par to ka jābūt diplomātiskam un politiskam risinājumam un protams ka tas nevar būt atrasts tiešās sarunās starp kaķi kas spēlējas ar noķertu peli. Nu nebūs tās sarunas taisnīgas. Pasaules sabiedrībai ir jāiesaistās un paldies Zviedrijai ka tā to darīja no savu iespēju puses.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > rinķī apkārt 31.10.2014. 00.43

    riņķī apkārt raksta: “Katrai tautai ir tiesības dzīvot savā valstī, tā ir aksioma”

    Arabiem jau ir vairākas valstis. Kāpēc būtu vajadzīga vēl viena arabu valsts? Lai tajā izvietotu raķetes, kas šauj pa Izraēlu?

    Tā vietā, lai tērētu miljardus Palestīnas arabu uzturēšanai, Eiropa jau sen varēja par to naudu uzbūvēt viņiem mājas kaut kur Jordānijā. Būtu viņi pārbraukuši pārdesmit kilometrus tālāk un viss būtu kārtībā.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 30.10.2014. 13.11

    rinķī apkārt

    Katrai tautai ir tiesības dzīvot savā valstī

    ______________

    Visiem arābiem ir tiesības dzīvot Arābijas pussalā, arī Palestīna sabraukušiem. Kāda vēl Palestīna, kamēr kurdi spiesti dzīvot Turcijā, Irākā, Irānā un Sīrijā?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 30.10.2014. 15.21

    Un kāpēc brāļi – arābi vēl nav atzinuši Iraelu, kā domā, kāpēc tai palīdz nevis viņi, bet, Eiropa un ASV, par kuru upuriem 11 sept. Palestīnā tika sarīkoti svētki, bet, uz kuru rēķina viņi dzīvot nekaunās?

    Sāc domāt reāli, un netici visam, ko lasi kreiso presē un dzirdi kreisajos MM, kaut, tev, laikam, jau par vēlu.

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

aivarsk 30.10.2014. 13.07

Nu un ko tas dos? Mieru reģionā? Smieklīgi!

+4
-1
Atbildēt

1

    otra puse > aivarsk 30.10.2014. 15.53

    Ko deva Latvijas republikas atzīšana?

    Ko lielvalstīm dod kaut kādu minivalstu pastāvēšana? Tikai liekas problēmas ģeopolitiskajās mahinācijās.

    Tad kāpēc?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

morgenstern 30.10.2014. 18.07

Jēziņ!! Kā nākamo kalifātu atzīs???

+5
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu