Kā mājsaimniecībām izvēlēties elektrības tirgotāju • IR.lv

Kā mājsaimniecībām izvēlēties elektrības tirgotāju

29
Elektrības skaitītāji. Foto: Ieva Lūka, LETA
Evija Kropa

Praktiski padomi mājsaimniecībām, atverot elektroenerģijas tirgu

2015.gada 1.janvārī brīvai konkurencei tiks atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām, sniedzot iespēju izvēlēties sev piemērotāko piedāvājumu. “Swedbank” Privātpersonu finanšu institūts ir apkopojis praktiskas lietas, kam būtu jāpievērš uzmanība, izdarot savu izvēli.

* Nepieciešams izanalizēt savu esošo un prognozēt sagaidāmo elektroenerģijas patēriņu, jo tirgotāju piedāvājumi ir atšķirīgi dažādiem patēriņa līmeņiem. Ņemiet vērā, ka ikmēneša patēriņš vasaras un ziemas periodā var ievērojami atšķirties;

* Vairāki pakalpojumi – viens rēķins. Neatkarīgi no izvēlētā tirgotāja, elektroenerģijas piegādes ceļš nemainās – to joprojām nodrošina AS „Sadales tīkls”, paliekot visu elektroenerģijas tirgotāju partneris. Arī pēc 2015. gada 1. janvāra mājsaimniecības ik mēnesi saņems tikai vienu rēķinu, kurā būs iekļauta maksa par visām komponentēm;

* Lai arī teorētiski pastāv iespēja mainīt tirgotāju kaut vai katru mēnesi, to ierobežo līguma nosacījumi, atsevišķos gadījumos paredzot līgumsodu par līguma laušanu pirms termiņa. Dažādiem piedāvājumiem līgumsods ir atšķirīgs, un dažkārt tas var būt pat virs 100 eiro! Noteikti rūpīgi iepazīstieties ar līguma nosacījumiem;

* Izdarot izvēli, ņemiet vērā visas izmaksas – gan kopējo elektroenerģijas cenu, gan iespējamo pakalpojuma nodrošināšanas vai abonenta mēneša maksu, rēķina nosūtīšanas maksu, soda naudas, līgumsodus u.c. Izmaksas;

* Izvērtējiet, cik izdevīgi un pieņemami būtu izmantot piedāvājumu elektroenerģiju iegādāties komplektā ar citiem pakalpojumiem (televīziju, internetu, telefonsakariem);

* Ja skaidri zināt, ka nozīmīgu daļu elektroenerģijas patērējat vai patērēsiet darba dienu naktīs (laikā no plkst. 23 līdz plkst. 7) un nedēļas nogalēs, ir vērts apsvērt bezmaksas divu laika zonu skaitītāja uzstādīšanu. Maksa par elektrību šajā gadījumā būs dalīta – dienā augstāka, naktīs un nedēļas nogalēs zemāka. Piemēram, pie elektroenerģijas patēriņa mēnesī 400 kWh un 16 A ievadaizsardzības aparāta strāvas lieluma, laika zonu dalīta uzskaite izdevīgāka kļūst tikai brīdī, kad vismaz trešdaļa patērētā ir naktīs un nedēļas nogalēs. Pārbaudīt, vai divu laika zonu uzskaite Jums būs izdevīga, iespējams šeit.

* Lai saņemtu pakalpojumus no izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja jau 2015.gada 1.janvārī, līgums ar šo uzņēmumu jānoslēdz ne vēlāk kā šogad 15.decembrī. Ja to nepagūsiet izdarīt, elektroenerģijas piegādi turpinās nodrošināt esošais tirgotājs a/s „Latvenergo” pēc „Universālā” piedāvājuma līdz brīdim, kad veiksiet izvēli;

* Lai saņemtu valsts atbalstu, kas paredzēts trūcīgajiem un maznodrošinātajiem, 2015.gadā jāpaliek par a/s „Latvenergo” klientu. Atbalsts tiek piešķirts par elektroenerģijas patēriņu līdz 100kWh/mēn, nodrošinot cenu 0,1164 eur/kWh. Par patēriņu virs 100kWh/mēn – atbilstoši izvēlētājam tirgus piedāvājumam. Trūcīgā vai maznodrošinātā statusu personai (ģimenei) piešķir konkrētās pašvaldības sociālais dienests, kas par to tālāk informē a/s „Latvenergo”;

* Lai saņemtu valsts atbalstu, kas paredzēts daudzbērnu ģimenēm, 2015.gadā jāpaliek par a/s „Latvenergo” klientu. Atbalsts tiek piešķirts par elektroenerģijas patēriņu līdz 300 kWh/mēn, nodrošinot cenu 0,1164 eur/kWh. Par patēriņu virs 300 kWh/mēn – atbilstoši izvēlētājam tirgus piedāvājumam. Šajā gadījumā jāvēršas pie AS „Latvenergo”, apliecinot atbilstību daudzbērnu ģimenes statusam.

Lai arī izskanējusi informācija, ka elektroenerģiju būs iespējams iegādāties pat no sešiem dažādiem uzņēmumiem, pašlaik cenas nosaukuši tikai trīs. Iedzīvotājiem, kuri neizskata iespēju iegādāties elektroenerģiju komplektā ar citiem pakalpojumiem no SIA „Baltcom TV”, izvēle ir tikai starp diviem tirgotājiem – a/s „Latvenergo” un SIA „WIN Baltic”.

Līdz ar tirgus atvēršanu lielai daļai mājsaimniecību jārēķinās ar elektroenerģijas izmaksu pieaugumu. Visbūtiskāk to izjutīs mājsaimniecības, kas patērē līdz 100 kWh/mēn (tādējādi līdz šim iekļaujoties „Starta tarifā”) un kas neatbilst daudzbērnu ģimenes vai trūcīgā/maznodrošinātā statusam. Piemēram, ar vismaz 16% sadārdzinājumu jārēķinās mājsaimniecībai, kas:

* vidēji mēnesī patērē 400 kWh elektroenerģijas;

* neatbilst daudzbērnu ģimenes vai trūcīgā/maznodrošinātā statusam;

* nevēlas iegādāties elektroenerģiju komplektā ar citiem pakalpojumiem.

Salīdzinājumā attiecīgai mājsaimniecībai ar vidējo mēneša elektroenerģijas patēriņu 100 kWh – ar vismaz 43% sadārdzinājumu.

Ja mājsaimniecība apsver iespēju iegādāties fiksētu elektroenerģijas apjomu komplektā ar citiem pakalpojumiem (internetu, televīziju vai telefonsakariem), ir vērts izskatīt SIA „Baltcom TV” piedāvājumu. Tomēr izdevīgumu vispārīgi novērtēt grūti, jo fiksētā summa būs jāmaksā arī tad, ja komplektā iekļautais elektroenerģijas apjoms mēneša laikā pilnībā netiks iztērēts. Šajā gadījumā lēmumam jābūt jo īpaši rūpīgi pārdomātam, ņemot vērā augsto līguma pirmstermiņa laušanas maksu.

Autore ir Swedbank Privātpersonu finanšu institūta eksperte

 

Komentāri (29)

Absints 29.10.2014. 16.46

Es joprojām nesaprotu- kā valsts uzņēmums, kas savus ienākumus balsta uz tarifiem, spēj strādāt ar peļņu? Kāpēc? Vai tas ir savdabīgs nodoklis?

+7
0
Atbildēt

3

canoss 29.10.2014. 23.51

Mans viedoklis ir tāds, kad tautu vienkārši muļķo. 7tirgotāji un tikai 1 ražotājs un neviens no tiem 6 elektrību neražo, par kādu te konkurenci tad var runāt? Kāda sūda pēc lai pirktu elektrību no kāda cita, ja cena būs lielāka? Letvenergo jau ar ir maita, jo lai nomainītu pieslēgumu no 1 fāzes uz 3 fāzēm prasa debīlu projektu taisīt, kaut gan ir pieslēgums ar 4 dzīslu kābeli un pat ar atiecīgo skaitītāju. Atliek vēl divus vadus piekārt, bet nē Tev prasa projektu. Bet visa sāls jau ir tam, kad tas projekts maksā smuku sumiņu. Viena cerība ir uz to kad, konkurenti projektu neprasīs un tos divus vadus iespraudīs. Ja tā, tad apsvēršu tādu iespēju, bet ja nē, tad labāk lieku gaismas paneļus un vispār cenšos nelietot elektrību no tīkla. Tikai Latvijā jau ar ir liegums ražot elektrību pašiem. Atvainojiet, bet par šādu Latviju uz barikādēm nestāvēju. Un tad brīnās, kad brauc prom tauta no valsts. :/

+7
0
Atbildēt

0

canoss 30.10.2014. 00.10

Starpcitu, ja runājam par līgumiem, tad rodas jautājums. Kāpēc lai pieņemtu līgumu ko man uspiež un, kas ir vienos vārtos rakstīts? Ja kāds grib lai no viņa pērku elektrību tad nevis viņš man diktēs noteikumus, bet tos diktēšu es!

Pretēji lai iet cirst! Man ir daudzi veidi kā nodrošināt gaismu savā mājā. Jā tie nav tik vilinoši kā bezbēdīgais pieslēgums tīklam, bet man neviens neko nediktēs. Un kā tad regulēs patēriņu? Ar esošiem skaitītājiem tas nav iespējams. Normāli ir kad dienas laikā elektrība ir lielākā patēriņā jo darbojas iekārtas. Naktī to lieki nededzina, līdz ar to patēriņš mazāks. Tātad cena zemāka, bet kā noteiks cik notērēju naktī un cik dienā?

No valsts puses ar nav nekādi noteikumi, tas vis ir pašplūsmā jo valsti jau ar vada dilitanti. Jo esmu jau sakāries ar to kad ministrijas ierēdnis pats nezin savus pienākumus lai gan jau gadus 3 to darbu dara.

Tā idiotiskā domāšana kad valstij visu ir jāpārdod vien rada pretīgumu. Liepājas metalurgu pat pārdod par svietmaizi, lai gan tur ielika nodokļu maksātāja naudu. Banku Citadeli ar pārdod lai gan glābjot tur ielika reizes 7 vairāk kā iegūs pārdodot. To sauc par krievu biznesu, tulkojas tā nopirku par 1000toti, pārdevu par 100tu’!

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu