100 000 cilvēku protestē pret Ungārijas interneta nodokli • IR.lv

100 000 cilvēku protestē pret Ungārijas interneta nodokli

11
Protestētāji pret interneta nodokli Budapeštā uz Elizabetes tilta pār Donavu spīdina mobilo telefonu gaismiņas. Foto: EPA/LETA

ES nosoda Ungārija “interneta nodokli”

Budapeštas ielās otrdienas vakarā izgājuši, iespējams, pat 100 000 cilvēku, lai protestētu pret Ungārijas valdības ieceri no 2015.gada ieviest tā dēvēto interneta nodokli, kas izpelnījusies arī Eiropas Savienības (ES) nosodījumu.

Šī jau bija otrā masu protesta akcija pret premjerministra Viktora Orbāna valdības pagājušajā nedēļā atklātībā nodoto likumprojektu, kas paredz paplašināt telekomunikāciju nodokļa piemērošanu, attiecinot to arī uz interneta pakalpojumiem un apliekot katru saņemtās informācijas gigabaitu ar 150 forintus (0,50 eiro) lielu nodokli, vēsta LETA/DW.

Protesti likuši Orbāna valdībai jau piekāpties, piedāvājot papildus nodokļa griestus, kas privātiem lietotājiem būtu 700 forinti (2,3 eiro) mēnesī, bet uzņēmumiem – 5000 forintu (16 eiro).

Tomēr piekāpšanās nav nomierinājusi ieceres kritiķus, kuri norāda, ka jaunais nodoklis pat savā ierobežotajā variantā apgrūtinās mazo uzņēmumu un nabadzīgo piekļuvi internetam. “Mēs neļausim tam notikt,” skandēja protestētāji, kas devās gājienā uz Ekonomikas ministriju Budapeštas centrā.

“Interneta nodoklis ir valdības autokrātijas simbols,” uzrunājot pūli norādīja Ungārijas sociālās saziņas vietnes dibinātājs Žolts Vāradi.

Eiropas Savienība (ES) otrdien nosodījusi Ungārijas ieceri ieviest interneta nodokli, norādot, ka tas ir kārtējais pilsonisko brīvību apdraudējums, kas var negatīvi ietekmēt arī ekonomikas izaugsmi visā Eiropā.

EK digitālo lietu komisāre Nēlija Krusa uzskata, ka tā ir “īpaši slikta ideja”, un turpinās paust atbalstu protestiem pret Budapeštas ieceri, norādīja viņas pārstāvis Raiens Hīts. Viņš piebilda, ka iecerētais interneta nodoklis ir kārtējais premjerministra Viktora Orbāna valdības solis “brīvību ierobežošanas” virzienā.

“Ja Ungārija kļūs par precedentu šajā jautājumā, tas var kļūt par problēmu daudzās citās dalībvalstīs, un kļūt par problēmu ekonomikas izaugsmei plašākā Eiropā,” sacīja Hīts, norādot, ka tā dēvētā digitālā ekonomika, iespējams, ir vienīgais, ka Eiropu šobrīd glābj no lejupslīdes.

Hīts arī uzsvēra, ka iecerētais nodoklis ir pretrunā ar Krusas personiskajiem centieniem pēdējo piecu gadu laikā propagandēt digitālās ekonomikas ideju.

Pagājušajā nedēļā atklātībā nodotais likumprojekts paredz paplašināt telekomunikāciju nodokļa piemērošanu, attiecinot to arī uz interneta pakalpojumiem, apliekot katru saņemtās informācijas gigabaitu ar 150 forintus (0,50 eiro) lielu nodokli. Hīts jau iepriekš norādīja, ka, piemērojot jauno nodokli, ungāriem, piemēram, par filmas straumēšanu turpmāk nāksies papildus samaksāt 15 eiro, bet vesela televīzijas seriāla noskatīšanās var izmaksāt 254 eiro.

Ar jauno nodokli paredzēts aplikt interneta pakalpojumu sniedzējus, un tā mērķis ir papildināt valsts kasi, kuru māc parāda slogs.

Kā izteicies Ungārijas ekonomikas ministrs Mihājs Varga, jaunais nodoklis esot nepieciešams tāpēc, ka ļaudis tālruņu vietā sākuši izmantot tīmekli. Valdība arī uzstāj, ka nodokļa slogs gulšoties tikai uz interneta pakalpojumu sniedzēju pleciem un ka visiem sabiedrības sektoriem esot jādod savs ieguldījums Ungārijas budžeta sabalansēšanā.

Orbāna valdība jau iepriekš ieviesusi īpašus nodokļus banku, mazumtirdzniecības, enerģētikas un telekomunikāciju sektoriem, izsaucot zināmu satraukumu investoru aprindās.

Tikmēr kritiķi apgalvo, ka jaunā nodokļa patiesais mērķis esot ierobežot interneta brīvību, tai skaitā piekļuvi ārvalstu medijiem, kas kritiski izturas pret valdošo konservatīvo partiju “Fidesz”.

Šķiet, ka otrdienas demonstrācija ir lielākā protesta akcija, kādu Ungārija pieredzējusi kopš Orbāna nākšanas pie varas 2010.gadā.

 

Komentāri (11)

Austras koks 29.10.2014. 10.05

Vispār jau tāds nodoklis pēc apjoma ir pilnīgs murgs.

Bet kādēļ IR pieiet selektīvi informācijai par demonstrācijām, kuras atspoguļot? Par 5. oktobra Parīzes uz Bordo demonstrācijām pret viendzimuma laulībām klusums.

Bet tas laikam visos liberāļu medijos (nez kādēļ gan šie mediji sevi dēvē par objektīviem) – Silence from Paris – http://themediaproject.org/article/silence-paris?page=full

+5
-2
Atbildēt

2

andrejs 29.10.2014. 10.48

Šis nodoklis ir kkas līdzīgs AKKA/LAA uzspiestajai autortiesību maksai, ar ko aplikti datu nesēji (pat ja uz tiem nav nekā cita izņemot lietotāja privātā vai darba informācija). Tikpat dīvaina ir nodevas iekasēšana par radio klausīšanos darba vietā… :)

Abi šie maksājumi ir vienlīdz normāli vai nenormāli atkarībā no katra pilsoņa individuālajiem uzskatiem.

+2
0
Atbildēt

0

Absints 29.10.2014. 11.10

Atkarībā no uzņēmuma profila, iedzīvotāja profesijas apjomi var atšķirties. Mazākus apjomus aizņem teksti, lielākus, fotogrāfijas, skanēti dokumenti, un video gabali. Bez tam lokālo serveru vietā tagad bieži izmanto serverus mākoņos, kas viennozīmīgi nozīmē informācijas pumpēšanu tur šurp, salīdzinot ar serveri blakus istabā. Internacionālās firmas parasti infrastruktūru nodrošina centralizēti… Mediju portāli, fotogrāfi, mākslinieki izmanto lielākus apjomus. Citiem vārdiem sakot, korekti būtu šim apjomam pieiet diferencēti . Tas nozīmē nolikumu izstrādi, kvotu noteikšanu, atšķirīgas maksas, advancētu apjomu mērīšanu, apelācijas kārtību, un lielā mērā tas viss būtu bremze progresam. Cerams, ka Ungārijas birokrāti nāks pie prāta, tāpat kā ceru, ka Latvijā pie prāta nāks tie, kas izdomāja “gudro” nodokli par datu nesējiem vai azartspēļu domainiem.

+1
0
Atbildēt

1

    andrejs > 29.10.2014. 11.13

    tāpat kā ceru, ka Latvijā pie prāta nāks tie, kas izdomāja “gudro” nodokli par datu nesējiem vai azartspēļu domainiem

    —————————

    es gan neceru. Uz šiem maksājumiem it īpaši spiež ASV.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu